Рейв парад


Рейв парад

3898

Първото издание на "BRA - Български рейв архив" - мултимедийна изложба, посветена на електронната сцена в България с куратор Владислав Илиев Vladzen, ще се проведе в Националния студентски дом между 22 и 29 септември.

Проектът Bulgarian Rave Archive (BRA) представя интерактивна мултижанрова изложба, посветена на зараждането на електронната музикална сцена в България от края на 90-те години. Чрез различни съвременни и дигитални похвати експозицията събира на едно място архивни материали от революционното рейв движение у нас и влиянието му върху градската култура.

Изложбата ще бъде открита в 19.00 ч. на 22 септември и ще бъде отворена за посетители до 29 септември.   

Краят на 90-те и началото на новия век бележат уникален момент от най-новата ни културна история. По примера на Берлин, Лондон и Ню Йорк у нас хиляди млади хора стават част от зараждането на електронната сцена, популярна и като рейв. Култура, която се отличава с иновативното си звучене, ярки визии и нов тип артисти – електронните продуценти, диджеите и виджеите. В настоящия постковид период, когато с носталгия си спомняме възможностите да се събираме свободно и да изживяваме музиката неограничено, все по-голяма тежест има дигиталният отпечатък на културното преживяване. В този контекст проектът Bulgarian Rave Archive цели да вдъхне живот – като дигитализира, обработи и покаже по нов начин това съдържание.

Архивът в мултимедийната изложба включва 1350 минути архивни видеа, над 200 фотографии, над 100 оригинални плаката и флаери, части от радиопредавания, интервюта с над 20 личности - продуценти, диджеи, организатори, фейс контроли и фенове.

Проектът ще бъде представен в две изложбени пространства. Две видеоинсталации чрез технологията видео мапинг ще запознаят посетителите с архивни видеоматериали, интервюта и фотографии. Изложбата ще включва още инсталация с AR (Добавена реалност) филтъри книга-зин с илюстрации, фотографии и графични изображения.

Билети от epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay: https://epaygo.bg/4161622396

Архивните материали - част от мултимедийната изложба, ще бъдат представени и в дигитални епизоди на сайта www.ravearchive.space, както и в каналите на BRA в YouTube, Инстаграм и Фейсбук от 1 октомври до края на годината.

За Владислав Илиев:

Владислав Илиев (Vladzen) е интердисциплинарен визуален артист с фокус върху възприятието за светлина и пространство, сценичен дизайн и видео. Завършва НАТФИЗ (2010), специалност "Сценичен и екранен дизайн". От 2016 година е гост-лектор по Видео мапинг, специалност "Дигитални изкуства" в НХА, София. През 2009 г. създава студио Phormatik с интерес към дигиталната култура в сферата на изкуството и създаването на преживявания чрез изкуство, технология и дизайн. През последните години работи в областта на интерактивния дизайн, 3Д мапинг и нови медии и развива интегрирането им в театъра и пърформативните изкуства.

Проектът "BRA| Български рейв архив" се реализира с подкрепата на Столична община и програма "Култура" 2021. Организатори са студио Phormatik с подкрепата на Националния студентски дом, "Метрополис", "Синемак", "Ирбис" и "Фонотека Електрика".

* Събитието ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички