Три първи и две втори награди на конкурса за поп и рок София


Три първи и две втори награди на конкурса за поп и рок София

3898

За пръв път в 11-годишната история на фестивала за поп и рок музика "София" бяха присъдени три 1-ви награди на песни, които получиха равен брой точки. Те бяха представени от три от най-обичаните изпълнителки на българската сцена – Маргарита Хранова, Тони Димитрова и Петя Буюклиева.

Както MySound.bg вече съобщи, галата се състоя в навечерието на празника на столицата - 16 септември при спазване на всички противоепидемични мерки. Под патронажа на Албена Атанасова – заместник-кмет, зала 1 на НДК събра творци в подкрепа на общественозначимата социална кауза "Да сверим биологичния си часовник навреме". Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора.

1-ва награда получиха "Завърни се, приятелю" (музика и аранжимент Александър Савелиев, текст Димитър Керелезов)  в изпълнение на Петя Буюклиева; "Моя късна любов" (музика Иван Кръстев, текст Джина Дундова, аранжимент Димитър Гетов) в изпълнение на Маргарита Хранова и "Любов в сегашно време" (музика и аранжимент Светослав Лобошки и текст Красимир Трифонов) в изпълнение на Тони Димитрова, която с усмивка сподели: "За мен е истински празник да участвам в софийски конкурс. Най-накрая да ме оценят и тук".

Отличието връчи председателят на журито - големият поет проф. Михаил Белчев. "Любов в сегашно време" отнесе и специалната награда на медиите.

Със специалната награда на името на рок легендата Петър Гюзелев бе удостоена песента "Младостта не се продава" (музика и аранжимент Валери Славчев и Димитър Бенков, текст Валери Славчев) в изпълнение на група Хоризонт. Приза връчи съпругата на Петър Гюзелев - Ефросина Гюзелева.

Специална награда за цялостно творчество получи и легендарната формация Спринт, която тази година празнува 40 години от създаването си с концерти в София и страната "2Х20 Галактика" в подкрепа на каузата "Роди дете в България" и информационната кампания "Да сверим биологичния си часовник навреме". Наградата връчи зам.-областният управител на София град Живка ТакеваПърванова.

Бяха връчени и две 2-ри награди, които също бяха с равен брой точки: "Кажи" (музика и текст Антон Серкеджиев), аранжимент и изпълнение на група Delta Roostrs и  "Младостта на се продава" на Хоризонт. Наградата връчи Любомир Дамянов.  

3-то място бе присъдено на песента "Не спи градът" (музика и аранжимент Асен Драгнев, текст Добромир Банев) в изпълнение на Богдан Томов. Наградата връчи Иван Тенев.

Наградата за цялостно творчество и принос в българската музика се присъди на един "агент" с голямо досие – от черно-белите клавиши на пианото до нашия детски спомен – Иван Тенев, който тази година посрещна 70-и юбилей. Той получи приза и специалния плакет от Жени Монева. "Важно е сърцето да е като девиза на София – да расте, но да не старее", каза в типичния си стил журналистът.

Награда и плакет "Добро сърце" за 2021 г. отидоха у специалния гост на фестивала Нуртен Юнсев Дел Луче, която живее в Турция, но е родена в България. Тя е певица, текстописец, композитор и артист и оказа специална подкрепа на каузата "Роди дете в България" и информационната кампания "Да сверим биологичния си часовник навреме". Наградата връчи председателят на организационния екип на фестивала Пейо Пеев.

Фестивалното жури беше в състав: проф. Михаил Белчев (поет), проф. Захари Георгиев (композитор), Жени Монева (музикален редактор, автор на предаването "Бъди какъвто си" по БНР), Любомир Дамянов (композитор), Иван Тенев (светски хроникьор, автор на текстове на популярни български песни), Йордан Георгиев (автор на предаването "Музикална стълбица"), Розмари Драгнева (музикален рeдактор – БНТ, автор на предаването "Музика, музика" – БНТ2), Здравко Петров – програма "Хоризонт" и радио "Бинар" и Христо Ламбрев (композитор, основател на група Сигнал, член на Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти).

Фестивалната селекционна комисия на медиите беше представена от Атанас Лазаров (Агенция за публични комуникации "ПРофайл"), Симеон Демиров (вестник "България днес"), Анелия Попова (информационна агенция "Блиц"), Владимир Христовски  (информационна агенция "БГНЕС"), Ивелина Георгиева (информационен сайт My Family.bg), Ивайло Кицов (главен редактор на MySound.bg) и Антон Стефанов (журналист).

През цялото време за доброто настроение на участници и гости се грежеше фестивалният оркестър София с ръководител Асен Драгнев.  Водещи на галаконцерта бяха Атанас Стоянов (Наско) от БГ Радио и Мария Сивкова-Илиева, главен редактор на My Family.bg.

Песента на публиката ще стане ясна в централната емисия новини на БНТ на 29 септември. До тогава може да гласувате на дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI и № на избраната песен. Цената на един есемес e 1.00 лв. с ДДС (за абонати на Telenor, VIVACOM и А1). Средствата са в полза на националната благотворителна кампания "Нека бъдем по-добри" и информационната кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми под надслов "Да сверим биологичния си часовник".

Събитието е част от календара на културните събития на Столична община 2021 година. То се организира от Столична община и сдружение "Спринт Продакшън" и с подкрепата на Българската национална телевизия, Българското национално радио, Националния дворец на културата и в партньорство с Българската музикална асоциация (БМА), сдружението "Независими автори, музиканти и продуценти" (СНАМП) и партньори.

Снимка: Sofia Song

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички