Яко пънк на голям екран в афиша на юбилейния София Филм Фест


Яко пънк на голям екран в афиша на юбилейния София Филм Фест

3048

Лех Ковалски ще получи Специалната награда на юбилейния 25-и "София Филм Фест" (14-30 септември). Американският режисьор ще представи лично своя уникален пънк-хит "D.O.A.", известиха от екипа на международния форум.

Лентата е поредният меломански деликатес в афиша на тазгодишната кинофиеста, която славно продължава след кратко отлагане, съобразено с противоепидемичните мерки.

Лех Ковалски е буквално първият гост на "София Филм Фест" – посрещаме го за първи път през 1997 година, когато "Купонът на годината" носи все още името "Мюзик Филм Фест". Четвърт век по-късно той е председател на журито на Международния документален конкурс и по време на есенното издание през септември 2021 ще получи Специална награда на юбилейния "София Филм Фест" за своя принос към изкуството на киното.

Ковалски е американски филмов режисьор и оператор от полски произход, роден е в Лондон през 1951 година от полски родители, които са прогонени от родината си по време на Втората световна война. Семейството му се установява в САЩ. Ковалски е учил в Школата за визуални изкуства в Ню Йорк, където се вдъхновява от стила "синема верите". Най-знаковият му филм е документалният "D.O.A." (1980), който пресъздава процъфтяващата пънк сцена във Великобритания в края на 70-те години и включва кадри от неуспешното американско турне на Sex Pistols от 1978 година. Негови са също филмите "История на един наркоман" (1985) с участието на Джон Спейсли и "Роден да губи: Последният рок-ен-рол филм" (1999) – култов филм за Джони Тъндърс от Ню Йорк Долс. Чрез огромно количество архивни кадри и документални материали Ковалски разкрива живота на ъндърграунд поколението. Режисьорът е автор и на филма "Hey! Is Dee Dee Home?" (2002), за басиста на легендарните Ramones и неговата борба с пристрастяването към хероина. Във филмографията му са още забележителни документални творби, сред които "На изток от Рая" (2005) и "Плащам ти за историята" (2017).

Освен "D.O.A.", в програмата на 25-ия "София Филм Фест" #ЕСЕН зрителите ще могат да видят последните два филма на Ковалски – "Разбий го на парчета" (2019) и "Това също е Париж" (2020), представени лично от своя автор. Световната премиера на "Разбий го на парчета" е в "Петнайседневката на режисьорите" в Кан, а сюжетът проследява борбата на френски автомобилни работници, които се стремят да запазят работата си, преди компанията им да бъде ликвидирана.

"D.O.A."
САЩ, 1980, 90 мин, цветен, документален
Предизвикателен и завладяващ документален филм за пънк музиката на сцената и извън нея. В центъра на филма е първото турне в САЩ на Sex Pistols през 1978 година. Участват и групите Dead Boys, Generation X Били Айдъл), Rich Kids, X-Ray Specs, Sham 69. Включени са изпълнения и на The Clash, Иги Поп, Огъстъс Пабло, както и известното интервю на Сид и Нанси (на снимката) в леглото.

20 септември, 20.30 часа, кино "Люмиер";

"Разбий го на парчета"
Франция, 2019, 109 мин, цветен, документален
През пролетта на 2017 година фабриката за авточасти GM&S  във френския град Ла Сутерен се превръща във водеща новина, след като работниците заплашват да я взривят. Собствениците възнамеряват да затворят фабриката, без да предложат алтернатива на своите 277 служители. Режисьорът Лех Ковалски решава да заснеме последвалите събития. С ръчна камера той следва решените на всичко работници, които правят планове, участват в разгорещени дискусии и протести, издигат блокади и разговарят с потенциални нови собственици и политици. Дори президентът Еманюел Макрон посещава фабриката и обещава на служителите да направи всичко възможно. Ковалски проследява историята отвътре, тъй като работниците практически му дават неограничен достъп.

21 септември, 18.15 часа, Дом на киното;

"И това е Париж"
Франция, 2020, 58 мин, цветен, документален
Идеята е проста: да се направи римейк на "Един американец в Париж". С малката разлика, че този път американецът ще е коренен жител с бейзболна шапка, на която пише "Горд индианец", а Париж ще е представен от опасните крайни квартали, в които живеят бездомници и мигранти от цял свят. Дали там танцуват? Вероятно. В кухня за бедни боксьор не спира да се движи, докато разговаря, сякаш се боксира с невидим партньор. А нашият коренен жител не спира, винаги бърза, почти на бегом. Тук нищо не остава в покой и е доста изненадващо, когато го чуем да казва, че условията за живот на мигрантите, с които се среща, са абсолютно същите като на неговия собствен народ, когато почти е бил изправен пред изчезване преди много години.

21 септември, 14.00 часа, Дом на киното;

Програма и билети: https://siff.bg/bg/movies

* * *

"София Филм Фест" се осъществява с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата, ИА "Национален филмов център" и програма "Творческа Европа МЕДИА" на Европейския съюз.

Партньори за визитата на Ковалски и представянето на филмите му са още Посолството на САЩ и Френския културен институт в София.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички