Дунав Блус 2008 потече с авторски песни и кавъри


Дунав Блус 2008 потече с авторски песни и кавъри

5966

Интро: Летен театър

След тая жега – направо ноктите ти да изпадат, животът се усмихна двойно: с прохладен вятър и свежа музика в Летния театър на Русе снощи.

Казах "снощи", но май послъгах, тъй като фиестата продължи до днес, до часа в който ти...-ъ-ъ-ъ... се събуди.

Вече пета поредна година събитието се радва на специален естетически ореол, тъй като събира на една сцена групи и изпълнители от почти всички стилове, въоръжили всичките си сетива да се обяснят в любов към блуса и неговите производни.

Пък публиката, гладна за кебапчета-ен-блус и жадна за бира-ен-джаз, получава равна порция авторски парчета и кавъри - обилно овкусени според персоналния натюрел на отделните артисти.

Първи на сцената стъпиха две легенди. Едната – професор Владко Радулов, джазмен, който не само познава детайлно стила, но и капацитет, който толкова години вече го коментира в радио ефира и в пресата. Другата: свищовският хор Янко Мустаков. Това е първият български хор изобщо. Електрическото пиано на Радулов и няколкото секции на хора – сопрани, алти, бас и тенори, избухнаха в стилни спиричуъли. От Битълс до Луис Армстронг.

След тях Ънлимитед – столичани от Консерваторията, ме оставиха с широко отворени очи. Не знаех нищо за тях. Сега вече съм наясно. С тоя модно разгащен ейсид джаз и ню соул вокали те са готов съпорт за концерта на Бранд Ню Хевис в София.

Мария Мутафчиева и нейният Мери Бойс Бенд закриха вечерта със собствени хитове. В специални версии прозвучаха "Да надбягаш птиците" и "Непознати Улици", както и интригуващи варианти по "Time Flies" (Вая Кон Диос) и "Есен" (Диана Експрес). Фронтдамата пя със самочувствие, без да краде авторитет от Дани Клейн и Дъсти Спрингфийлд. Мда, много живописна селекция.

Аутро: клуб "Макс Мюзик"

Ми то си е в името на бара. Макс мюзик. Там като лятна буря се разразиха сешъните – джем и джАм. Освен триото, което принципно се подвизава в заведението, гостите бая препотиха емоциите ни. Но го направиха без угризение на съвестта, тъй като ледените напитки – въпреки широките ни глътки, така и не свършиха до края. Теодосий Спасов – кавал, Ивайло Крайчовски – бас китара, Мария Мутафчиева – сама и с бенда си, одарените младоци от Ънлимитед, класният пианист Генади Цанков... импровицазиите се завъртяха в ритмично цунами.

Като тирамису след хубава вечеря дойде и солото на ветерана Стайко Стайков, опънал струните на бас китарата с гипсирана ръка. Задесертихме!

Блондинката вляво вероятно за пръв път гледаше Теодосий Спасов на джем сешън, тъй като спря да говори. Материята очевидно не бе непозната обаче за брюнетката вдясно. Когато Тео извади кавала, тя отрони едно шумно "Игаси"..., щедро разхвърляйки наоколо термоядрен сексапил...

Лично аз не дочаках края на купона. Но сега отивам да нагледам дали още не свирят. Което е съвсем възможно: като интро към второто шоу в Летния театър довечера.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички