Скандал! Ирина Чмихова излъгана с пиратски диск


Скандал! Ирина Чмихова излъгана с пиратски диск

10041

Пиратски диск вгорчи щастливите старини на първата ни естрадна певица - Ирина Чмихова.

“Дадох безвъзмездно най-хубавите си песни на един издател да видят бял свят на съвременен носител, а сега ме е срам да подаря този албум на приятелите си. Не трябваше да е пиратски, но такъв излезе накрая”, бясна е живата легенда. На обложката никъде не е написано кой е продуцент и кой издател на проекта.

През седмицата Ирина Чмихова подписа договор с Европейската агенция за защита на изпълнителски, продуцентски и авторски права (ЕАЗИПА), която да я представлява. Изпълнителният директор на агенцията Иван Иванов заявява пред в. “Телеграф”, че ще поиска да бъде спряна продажбата на диска, а тиражът да бъде иззет от магазинната мрежа. Самата певица пък е описала възраженията си на няколко страници.

Заглавието първо възмутило драматичната изпълнителка. Уговорката била да е “Най-доброто”, а на практика дискът е кръстен “Вечните руски романси и песни”. Тя уточни, че от 22-е песни, 4 са български, 3 цигански, една преводна - френска, а останалите са руски романси и съветски песни.

Чмихова най-много се засегнала от съсипването на “Интимна песен” от Йосиф Цанков. “Записът е около 5 минути, а те я орязали на 3 – куплет, припев и втори куплет. Това е направо неуважение към публиката”, дразни се изпълнителката.
 
На всичкото отгоре заглавията са преведени към руски, но са пълни с грешки. Вместо да сложат оригиналните им имена, издателите са превели българските преводи и се е получила каша. Сложили са дори думи като “буденци”, които въобще не съществуват.

По този начин съсипват идеята на Чмихова да отпразнува 55-годишнината на първата българска естрадна песен. Оригиналното й заглавие е “Тригодишна мъка”, но всички я знаят като “Я, подай ми, мила мамо, синьото елече”.

“Написа ми я Панайот Бояджиев по текст на Иван Генов, а записа направих през 1953”, уточни юбилярката.

Ирина Чмихова е певица и вокален педагог. Родена е на 5 март 1930 в Пловдив.

Тя е една от първите изпълнителки, които придобиват голяма популярност на българската сцена през 50-е. По-късно, през 1980, издава албума "Руски романси".

Родена в семейството на руснак и българка, тя отрано се запознава с образците на руската песен. За оформянето й като музикант голямо влияние има Кл. Шулженко.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички