Гръм ни готвят Стенли Кларк, Маркъс Милър и Виктор Уутън


Гръм ни готвят Стенли Кларк, Маркъс Милър и Виктор Уутън

5725

"Thunder" (2008) се нарича проектът на ЕсЕмВи (SMV), чиято презентация предстои на живо и у нас в рамките на фестивала Sofia Music Jam 2008.

Заглавието на триото е абревиатура от първите имена на вездесъщите басисти Стенли Кларк, Маркъс Милър и Виктор Уутън.

Както MySound.bg вече информира, концертът на джазмените е в зала 1 на НДК, София, на 20 октомври от 20.00 ч.

Асовете на плътната струна да се съберат за общ албум е идея на Виктор Уутън след съвместно шоу на тримата през 2007. Работата по "Thunder" започва в началото на 2008.

"Всичко дойде някакси естествено. Записите тръгнаха изключително леко, нямаше никакво усилие, а само купон! Правихме това, което най-много обичаме: импровизирахме", казва Виктор.

Той не голословничи, показа проверка на MySound.bg. 13-e пиеси в албума са акуширани от безкрайната любов на трима страхотни артисти към музиката. Саундът на ЕсЕмВи е категоричен джаз - колкото смуут, толкова и кросоувър. Във фюжъна на изпълнителите са въртят рок, фънк, класика, ембиънт. Хип-хоп дори.

В две от композициите участва младата бийтбоксърка Бътърскоч. Американката е голямата изненада сред останалите звездни гости в "Thunder". Композициите са дефиле, в което се включват клавишите на магьосниците Чик Къриа и Джордж Дюк, класни ударници в лицето на Кевин Ричард, Пуги Бел, Джей Би Блеър и Роналд Брунър Джуниър. Тромпетът е на Майкъл Стюърт.      

Особена атмосфера носи версията по "Tutu", която Кларк написа за Майлс Дейвис. Именно Стенли бе продуцент на целия "Tatu" (1983) на Илинойското жито, както приживе наричаха още Дейвис.

Бившият член на Ритърн Ту Форевър ъпдейтва интригуващо още една своя мелодия - "Quiet Afternoon", но с помощта на Уутън. Двойният им прочит е със заглавие "Hillbilllies On A Quiet Afternoon". Тракът иде да припомни участието на Виктор в ню блуграс проекта Флектоунс на Бела Флек, когото аплодирахме на Sofia Music Jam 2007.

Заглавното изпълнение - "Thunder", е композирано от Маркъс. В целия проект трите баса си партнират приятелски. Голямото надсвирване е във финалния опус "Grits". Призьор не се излъчва: големият победител е слушателят.

Милър свири на бас кларнет, синтесайзър и електрически бас, обажда се и с алт и тенор сакс; Кларк се вихри с акустичен и електрически бас, а Виктор не изпуска електрическата плътна струна.  

"Истински експеримент, който нареждам сред най-сполучливите откак съм на сцената", обобщава Уутън.

Той стартира кариерата си като дебютира едва 5-годишен в групата на братята си - Уутънс. Проектът е инспририран от Слай Енд Дъ Фемили Стоун, Джеймс Браун и Къртис Мейфийлд. За кратко Виктор свири в рок бенд. Заедно със Стив Бейли се подвизават в Бейс Екстрийм - за два албума. Работил още с Бранфорд Марсалис и Буутси Колинс.

В последния му солов диск - "Palmystery", който се появи тази година, звучи дрийм тийм в състав: Кеб Мо, Майк Стърн, Ришар Бона, Карл Денсън, Ерик Силвър, както и братя Реджи и Джоузеф Уутън.    
       
ЕсЕмВи е само първият хедлайнър, потвърдил участието си в тринадесетото издание на джаз фиестата, организирана от "София Мюзик Ентърпрайсис".

Билетите са на цени между 30 и 60 лева. Продават се в Билетен Център на НДК, както и в мрежата на TicketPro.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички