Пробуждане с български фолклор и джаз в Sofia Live Club


Пробуждане с български фолклор и джаз в Sofia Live Club

6273

Вълшебният етноджаз на Милена Караджова и Веселин Койчев квартет ще звучи от 22.00 ч. на най-новата музикална сцена - Sofia Live Club, на 26 юли. Събитието е организирано от  Джаз FM радио и клуба.

Изпълнителите ще представят проекта си "Пробуждане" – седем родопски народни песни, почувствани през очарованието на джаз музиката. Резултатът е благословен с усещането за завършеност и дълбочина. Една от причините за това, както обяснява джазменът Веселин Койчев, е, че родопският фолклор е построен върху пентатоничната скала, близка до скалата за импровизацията в рока и джаза. Основното обаче е искреното преживяване на красивата традиционна музика, която музикантите докосват с обич.

Зад работата по проекта „Пробуждане” за Милена Караджова стои любовта й към джаза и фолклора и желанието да общува с хората именно чрез тях. Решението за това взема, докато в продължение на месеци е обездвижена след инцидент. „Имах много време да премисля как да продължа нататък живота си и застъпвам ли се за това, което сърцето ми мечтае. Тогава изникна с крясък желанието ми да се споделям с хората, като пея,” раказва Милена Караджова. Тя е очарована от Родопите и богатството, което планината пази, съхранила думи, които звучат мило и интимно, като „майчинко”. „В тези песни мощно звучи силата на Родопите. С тях се чувствам много стабилна и приземена,” споделя още певицата.

Песните в проекта са някои от най-често изпълняваните в тази планина: „Девойко, мари хубава”, „Бела съм, бела, юначе”, „Листни са, горо!”,А бре, юначе!”,Подзим съм, мале”, „Мома е мома родила”, „Момне ле, мари хубава”. С тях са илюстрирани различните моменти от първата половина от деня – от предутринта до предиобеда. Естествено е този проект да има продължение и Милена вече работи върху него.

Музикантите от Веселин Койчев квартет са също толкова подвластни на родопския фолклор и джаза. Веселин Койчев (китара и перкусии) твори в двата стила повече от 15 години. Той е работил с Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Дарин Бърнев. Той е част от легендарната формация Бели, зелени, червени, откъдето е и още един член на квартета – Иван Енев (барабани и перкусии). Дичо Ников е кларнетист, наследил дарбата от баща си и от дядо си. Четвъртият музикант в групата е Александър Леков (бас) – един от най-търсените за участие в различни проекти инструменталисти. Аранжиментите на всички композиции са на Веселин Койчев. Преди няколко години той издаде друг етноджаз албум, записан с пловдивския фолклорен квартет Вай дудулей.

Милена Караджова вече има първите впечатления от представянето на "Пробуждане" пред публика. Тази пролет тя остави без дъх и със сълзи в очите публиката в село Бела речка на традиционния фестивал "Козе мляко". След това слушателите в Белгия също бяха развълнувани от тази музика на фолклорния фестивал в Лиеж.

Билетите са на цена от 10 лева.

Албумът "Пробуждане" е на музикалния пазар от "Рива Саунд". По време на концерта той ще може да бъде закупен с отстъпка на място в Sofia Live Club.

Той е създаден на основата на 7 народни песни от Родопа планина, устояла на динамичните метаморфози на съвременния живот. Запазила е древния език на песните, които с характерната си мелодика създават усещане за необятност, сила и свобода.

Поставяйки темата за пробуждането на деня, проектът препраща послание за човешкото духовно пробуждане, за осъзнаването, че всеки ден може да бъде ново начало.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички