Енигма в Картини от една изложба по Хоризонт тази вечер


Енигма в Картини от една изложба по Хоризонт тази вечер

5754

Албумът на Енигма (Enigma) "The Cross Of Changes" (1993) е централен в поредното издание на "Картини от една изложба".

Предаването за концептуални албуми с водещ Сергей Шишов е по програма "Хоризонт" на БНР всяка събота след новините в 21.00 ч.

През 1990 Михаел Крету (Michael Cretu), роден в Букурещ през 1957, известен дотогава главно като продуцент на жена си - певицата Сандра и от някои песни за Майк Олдфийлд, решава да направи нещо различно.

Неговото верую е "Старите правила и навици трябва да отхвърлят и премахнат, за да може да бъде създадено нещо ново".

Така се появява проектът Енигма.

"Исках да експериментирам в студиото без оглед на музикалните канони и да създам музика, каквото не можех да си купя никъде", казва Крету.

"Имам усещането за тайнственост в тази музика, която исках да представя непокътната от възприятията и предубежденията си на продуцент и композитор. Хората са с отворени сетива и противно на мненията на някои звукозаписни компании, търсят необичайното, което се доказва от успеха на Енигма", допълва той.

След издаването на първия албум - “MCMXC a.D.” (1990), се появяват множество последователи, които повтарят фопмулата за смесване на грегориански песнопения с етно музика на кавали и дудуци.

“Време бе да търся нови подходи и във втория албум на Енигма включих елементи от фолклор на страни от цял свят, при което се ровех денонощно в моята библиотека, за да намеря нещо подходящо. Трябва да си призная, освен това, че мразя да се повтарям и да правя едно и също нещо непрекъснато, затова търсех нещо различно", доверява музикантът.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички