Камане в зала България: елеганс, стил и страст


Камане в зала България: елеганс, стил и страст

4767

Столичната зала "България" отново бе препълнена снощи, поради задаващите се южни бризове.

Този път повяващи от Португалия. Принцът на фадото - Камане (Camane), взриви иначе елегантната и изискана публика с глас, който вече 15 години запленява и интригува света. Той пя по покана на "ДжаZZ Плюс".

Очевидно големите таланти започват да се развиват от ранна възраст в желаната насока. Така е с Пикасо, Родолфо Медерос и Камане, който - прикован от грип на седем години, намира плочи на родителите си, всичките с фадо музика, която му остава за цял живот. За да моделира същия този живот.
 
Разбира се, всичко свързано с този жанр, част от португалската традиция, опира до поезията, до текста на песента. Не случайно в началото на своята кариера изпълнителят се запознава с Жозе Мария Бранко, един от водещите поети и композитори. За съжаление, част от публиката, присъстваща на снощния концерт, незапозната с този език, нямаше как да оцени силата на това емоционално слово. Съответно, изпусна есенцията на Камане и всичко, което той възпя.

Може би организаторите трябва да вземат пример от парижката опера, където на подобни събития върви превод на лириките върху електронно табло. Защото не се ли получава малко сякаш човек гледа дублиран филм с Ал Пачино? Не се ли губи половината от изживяването?
 
За сметка на това обаче музикантите добре приглушаваха този проблем със своята виртуозност. Почти всяко тяхно въведение напомняше някоя джазова пиеса на Джанго Райнхард, след което мелодията веднага преливаше в чисто фадо. На сцената - трима души. Контрабас, акустична китара и португалска китара, която с вида си напомня мандолина, но не е. Малко като енигмата с бандонеона и акордеона. Камане не бе така разговорлив както предишния аржентински изпълнител, което е и донякъде логично, тъй като той разказва цялата си житейска история чрез това, за което пее, което - няма как да не наблегна отново, никога няма да разберем какво е било, а и да прочетем сега вече ще е късно.

Все пак, едно от малкото неща, които каза на английски, беше: "Голямо удоволствие е да бъда с вас, надявам се да се насладите на моето фадо". След което с една ръка в джоба, съвсем лежерно отвя настръхналата публика.  В репертоара му освен стари хитове бяха и парчета от неговия актуален албум "Sempre De Mim". 

В един момент покрай соловото изпълнение на португалската китара, човекът, свирещ на нея, приличаше стряскащо много на Алфред Хичкок, но на младини, Камане показа с жест на тонрежисьора да увеличи звука, тъй като китарата не се чуваше, докато публиката го изтълкува посвоему и започна да ръкопляска.

Всяка песен завършваше с драматично угасване на прожекторите и бурни овации.

Принцът на фадото излезе няколко пъти на бис, тъй като всички в залата стояха на крака.

А накрая с чувство за хумор грабна огромния букет с цветя от сцената и си тръгна с него.

Виж снимки от концерта на Камане в секцията ни "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички