Духът на Бон Скот с AC/DC в България!


Духът на Бон Скот с AC/DC в България!

5480

"Каквото и да се случи с мен оттук нататък, аз ще бъда завинаги част от тази банда - където и да е тя, каквото и да прави", казва почти пророчески Бон Скот (Bon Scott) за AC/DC в гримьорната на "Уембли" през август 1979, когато групата е подгряла за Дъ Ху.

Легендарният вокалист на австралийските рокаджии е намерен мъртъв пет месеца по-късно.

На днешната дата - 19 февруари. Преди 30 години.

След три декади търпение, родните фенове на знаменитата група я дочакаха и в България. Както "MySound.bg" информира, ураганът AC/DC връхлита страната ни на 14 май. По някакъв начин - и със скъпия покойник в редиците си.

"Да се изправиш за първи път пред дадена публика, е може би най-голямото предизвикателство за музиканта, та ако ще той да е направил и най-великото парче преди това", заявява Роналд "Бон" Скот през юли 1979. Класическата днес тава на AC/DC - "Highway To Hell", е отбелязла своя първи милион от продажбите.

Реквием на уникалния продран глас на DC, Бон Скот. Това е Албумът за първия период от историята на групата - всяко парче Е класика, без която не минава нито един концерт дори и след нелепата смърт на фронтмена. Перфектно съчетание на бесен рок-ен-рол (“Girls Got Rhythm”, “Beating Around The Bush” и “If You Want Blood (You've Got It)”), неудържим ритъм (“Walk All Over You”) и блус (“Night Prowler”). Независимо от подбудите за заглавието, "Highway To Hell" описва много точно малките дяволчета в пиковия им момент. Ангъс и Малкълм доказват, че са най-великите братя-китаристи в рока.

"Наречи един албум "Highway To Hell" и цял живот ще си плащаш за това! А ние само искахме да кажем какво е да си на път четири години. Повечето време прекарвахме от автобус на кола без почивка. Изнизваш се от автобуса, а някакъв журналист те пита: "Какво е да си на турне на DC?" Как какво?! Магистрала за ада. Това е. Като спиш с чорапите на вокала само на пет сантиметра от носа ти, това е много близо до ада", спомня си Ангъс.

Ключов момент в CV-o на неудържимата банда: алкохолната смърт на 33-годишния Бон Скот "помогна” на неговите колеги да направят наистина забележителна кариера нататък с Брайън Джонсън с микрофона (е, добре де, и с прословутото таке).

Как групарите са научили за смъртта на певеца си?

Ангъс: "Беше едно паническо телефонно обаждане от хазяйката от Киниър. Тя ми обясни, че Бон е бил откаран с линейка в болницата на колежа "Кинг'с" и там са установили смъртта му. Моментално позвъних на Малкълм, защото в онзи миг си мислех, че тя може да бърка и да става дума за него. А Йън Джефрис, нашият тур мениджър, ни каза, че няма начин да е Малкълм, тъй като той си беше легнал рано предишната вечер. Както и да е, момичето ми даде телефона на болницата, но оттам отказаха всякаква информация - искаха първо да се свържат със семейството му. Мал се обади веднага на родителите на Бон, защото никой от нас не искаше те да научат новината от телевизията или от някой напорист журналист. Нашият мениджър Питър Менш отиде веднага в болницата, за да разбере какво точно се е случило и да го идентифицира, защото всички ние продължавахме да се съмняваме. Аз не можах да повярвам отначало, но на сутринта истината ме смаза с цялата си тежест. То е все едно да изгубиш член от семейството си - това е единственият начин, по който може да се опише. Може би даже по-лошо, защото ние всички уважавахме и обичахме Бон. Въпреки неговите увлечения по алкохола и бурните веселби. Той винаги беше на място, когато се нуждаехме от него за каквото и да е".

"Именно Бон оформи облика на групата, придаде й вкус", подчертава Ангъс Йънг.

"Алкохолът, мръсниците, потта на сцената и гадната храна ме поддържат във форма– всичко това ми се отразява много добре”, довери Бон Скот навремето.

P.S. Не вярвайте на глупостта, че светкавицата в AC/DC е първата буква на Сатаната; че AC/DC означавало AntiChrist/DevilCult. (Всички знаем, че значи променлив ток и прав ток).

Бон Скот: "Какво съм аз? AC или DC? Аз съм мълнията по средата!".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички