Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти l София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика
Led Zeppelin Symphonic с нова дата през септември

Влатко Стефановски - китарата като продължение на човешкото тяло


Влатко Стефановски - китарата като продължение на човешкото тяло

5361

Sofia Live Club e в очакване на Влатко Стефановски трио.

Голяма сцена и екран зад нея. Приятно приглушен с мека светлина простор, в който навсякъде са насядали ценители на хубавата музика.

Триото излиза почти в самия уговорен час, десет часа вечерта снощи. Бас, барабани и Влатко с неговото продължение на тялото, по прищевка на човешката еволюция развило се в китара. Начало без всякакви уговорки. "Македонско девойче" в инструментален вариант звучи от китарата му все едно е била създадена за нея. Въпреки че за кратко съзнанието на присъстващите се опитва да пребори този факт.

Още тук всички са безвъзвратно пренесени у "Влатково (х)оро", както и обявява своята собствена творба балканският гуру. Представя своите колеги. Джоле Максимовски (бас) и Дино Милосавлевич (барабани) се изявяват всеки с по едно парче-соло, с което показват на присъстващите защо имат хабер да делят Влатковия мегдан. Фронтменът започва да отброява в такт преди началото на парчетата: - Йед'н,, два три! Йед'н, два, три! Йед'н, два, три! "Циганска магия", да си послужа с името на прочутия му саундтрак.

Влатко Стефановски е облечен с неразделната си шапка с козирка, кожено яке, обица зад десния бакенбард и плътно затворени очи.... докато свири соло, докато свири соло с една ръка само.

Влатко отваря очи.

Две черни и дълбоки като безкраен вакуум малки точки, искрящи незабравимо над благата му усмивка. Неведом поглед някъде отдалеч:

...С мръсни шапки без цвят, с обрасли сурови изпечени лица. С развяващи се прашни кожени дрехи върху потънали в пот едри коне. Каубои. Плюят един срещу друг насреща. Срещат погледи - остриета. Пипат кобурите нервно и се хвърлят в бясно преследване. Под копитата в шемения галоп хвърчат камъни, кости и пепел, докато ездачите препускат надалеч в прерийните обятия. Камшиците свистят известно време, докато и самите животни не се отдадат докрай на пияния полет насред платата.

Крясък на орел високо горе в небето. Оттам слънцето напича скалите жестоко, неумолимо. Те са огненочервени от хилядолетия, застинали във времето магмени замъци в пустошта. Дървета по тях няма. Малко изсъхнали храсти и едно самотно високо гнездо. Подобно на змия, чиито движения се сливат със заобикалящата природа, едно тяло - ярко червено, се отделя оттам. Две ръце се приближават към лице, сякаш изсечено грубо в скалите и крясъкът се протяга отново. Индианци.

Влатко Стефановски цвили с китарата и надава насечени бойни звуци с ръка на устата, а хората в клуба са станали от местата си в резултат на атаката с "Cowboys Аnd Indians".

- Първото, за което се поинтересувах още за пръв път като преминах границата с България, бе какво прави Теодосий Спасов", казва гостът и представя нашия кавалджия под бурни овации. Преди да започне нов вид отброявания и тактувания: - Румба, румба - та, румба, румба, румба-та.

Явно това няма да е само надсвирване между китара и кавал! Умисленият уж Теодосий започва да се усмихва на все по-напористите подвиквания на своя приятел и колега, докато в крайна сметка, за-за-за-заразен започва-а-а-а да подвиква и той, той той: "Раз - дваа, раз - дваа - три, раз - два - три - стой! - Стой няма-а обаче, стой няма. Дай, дай!" Разперил ръце настрани все по-нашироко той сам като че ли не може да спре разразилия се прилив отвътре. Успява да го потуши единствено с вълните от кавала си,  който, щом намери с устните си, застива в характерната си поза-статуя и облива всички наоколо с харизма.
"Айде да свалим малко топката!", обявява по някое време Влатко и изпълнява балади както от първия, така и от новия си албум ("Кандилце", "Сънувам ночу будни") "Да, има и такава дисциплина", усмихва се някогашният рокаджия от Леб и сол.
Показва ни и съвършената си блусменска страна: - Loooord have mercy!

Към края ни потопява още по-навътре в празненството на душата си с вика си на обич към родното Скопие.

Очите му, макар и затворени, не успяват да спрат чистия поток светлина, който струи от него на всички страни. Подобно на скрито в юмрук слънце, чиито лъчи си проправят път между пръстите.

Йед'н, два, три! Йед'н, два, три! Йед'н, два, три!

И пак каубои- струни и пръсти-индианци.

И пак девойка от Македония, която излиза извикана на бис. (Снимки от шоуто!)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички