Стив Лукатър събира Тото за европейско турне


Стив Лукатър събира Тото за европейско турне

4410

Митичната арт рок формация Тото (Toto) се връща на сцената за кратко европейско турне това лято.

Идeята е на Стив Лукатър (Steve Lukather) - съосновател на формацията, китарист и вокалист, който разтури бандата след 35-годишна славна кариера, напускайки я през 2008.

Причината - морална и материална, за ривайвъла е басистът Майкъл Поркаро, страдащ от болестта на АЛС (амиотрофична латерална склероза).

"Бяхме дотук, щом Майк се разболя и ни напусна. Ясно е - това е краят. А пък и аз не мога да излизам на сцената и да свиря "Hold The Line" с открито лице. Ако в групата не е Дейв (Дейвид Пейч - б.р.) и поне един Поркаро, как можем да се наричаме Тото изобщо", обоснова решението си за напускане Лукатър.

Сега обаче - тъкмо заради Майк, шефът бие сбор на голяма часат от останалите членове, минали през редиците на състава. В концертите ще се изявят още Дейвид Пейч, Боби Кимбъл, Стив Поркаро, Саймън Филипс, Джо(узеф) Уилямс, Денис "Фърги" Фредериксън, а на мястото на Майк Покаро феновете ще видят и чуят бляскавия Нейтън Ийст. Това ще е негов дебют за Тото. Но в CV-о си има концертна и звукозаписна дейност за повечето от днешните светила във всички области на популярната музика - от Би Би Кинг и Стинг, през Ерик Клептън и Стиви Уондър, та до Майкъл Джексън и Фил Колинс...     

Обявените концери са на фестивали в Австрия, Швейцария, Холандия, Дания и Германия през юли.

АЛС е нелечимо заболяване на нервната система, което разрушава клетките, отговорни за волевите движения. То поразява обикновено хора между 40 и 60 годишна възраст и е срещано при мъжете по-често. Наричат я още болестта на Лу Гериг - в памет на легендарния бейзболист, играл за "Ню Йорк Янкийс" през 20-е и 30-е на миналия век. Именитият спортсмен се отказа от бейзбола публично - пред десетки хиляди, на стадиона на "янките" през 1939.

Майк се влива в Тото на мястото на Дейвид Хънгейт официално през 1982, след появата на албума "Toto IV". Въпреки че опъва плътна струна за концертните изяви на фюжън бенда от самото му основаване.  

1976. Джеф Поркаро (барабани) и Дейвид Пейч (кийборди) решават да сформират собствена група, след като са заедно още от училищната банда, а в момента работят като студийни музиканти. Към тях се присъединяват Стив Лукатър и по-малкият брат на Джеф - Стив Поркаро. Вокал е Боби Кимбъл, а басист - Дейвид Хънгейт. Джеф предлага да се кръстят Тото, повлиян най-вече от "Магьосникът от Оз"; освен това на латински думата означава "обхващащ всичко". Целта е ясна - Тото да бъде група от професионални музиканти и добри приятели, които свирят всички музикални стилове.            

Така в саунда на формацията се завихрят поп, рок, соул, фънк,прогресив рок, хард рок, ритъм-ен-блус и джаз, което ги прави уникални и неповторими. Бандата има 17 студийни албума и продажби от над 30 милиона копия. С техния 18-и проект "Falling In Between Live" (2007) и официалното напускане на Стив Лукатър официално беше сложен край на групата.

Освен мощния вокал, в логото на Тото е именно ритмичната секция. Тя е като невидим, но осезаем магьосник, дърпащ конците на цяла постановка, но всеки един инструмент е точно толкова определящ и важен, както и останалите, припомнят феновете.

Калифорнийците имат над десет световни турнета, както участия по всички най-престижни фестивали.

Тото свириха и пред препълнената зала 1 на НДК в София на 15 август 2000.

Лукатър пък - със собствен бенд, като солов артист, препълни "Sofia Live Club" миналата година.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички