Сашо Гривната свири с музиканти на Сантана и Симпли Ред


Сашо Гривната свири с музиканти на Сантана и Симпли Ред

12533

Митичният български музикант Сашо Гривната е в общ проект с членове от формациите на Сантана (Santana) и Симпли Ред (Simply Red).

Рокаджията, който от 30 години се подвизава в Щатите, бе в България по личен повод. Той отлетя вчера обратно към Флорида, на 45 мили източно от Маями, където живее.

"Повече от година не бях свирил, тъй като съм затрупан с поръчки за линията от китари и бас китари, които произвеждам, от една страна, от друга имах болки в ръцете, та реших да си почина", казва Александър Петрунов - басит, вокалист, композитор и аранжор.

"Един ден ми се обади барабанистът на Сантана - търсели си басист, и дойдоха при мен от друг град", разказва музикантът, който приел да се присъедини към бенда, събран по инициатива на Фриц Макинтайр (Fritz McIntyre), кийбордист на Симпли Ред. Англичанинът набра популярност в първите албуми на Мик Хъкнал и Ко. "Picture Book" (1985), "Men And Women" (1987), "Stars" (1991), "Life" (1995) не само като инструменталист, но и като съкомпозитор на някои от хитовете, а и като бекинг вокал на фронтмена. След като я напусна издаде индивидуалния си проет "Fritz".

"Вече имахме едно съвместно шоу. Ще посвирим, но, честно казано, не смятам да се обвързвам с договор за постоянно", признава Сашо. Най-съществено за него си остава работата по производство на инструменти.

"Те са 4, 5 и 6-струнни, от екзотично африканско дърво", поясни музикантът, основал Сребърните гривни (на снимката - долу вляво, 1969), първата българска рок банда, наред с Бъндараците.

Сред клиентите му през годините са изпълнители, записвали за Комодорс, Вилидж Пийпъл, Сами Дейвис Джуниър и др., редица джазмени

Петрунов не е оптимист относно евентуалното събиране на Сребърните гривни. "А и Ян (Жоржан Банов-ударни, до 1968, той също живее в Щатите - б.р.)" не е така активен. По-добре е легендата да си остане в миналото", казва Гривната. Той обаче не пропуснал възможността да поджеми за удоволствие със стария си приятел - Вачо, Иван Милев - Малкия Бъндарак, и няколко родни музиканти.

Преди това Петрунов бе в България покрай работата за сборния проект на своя  Георги Атанасов през 2002. Тогава композира блус баладата "Господи, дай ми сили".

Сребърните гривни са основани в София през 1964 година. В редиците ѝ са Валентин Стефанов (китара, вокал), Александър ПетруновСашо Гривната (бас, вокал), Трошан Владовски (китара, вокал) до 1969, Жоржан Банов (ударни) до 1968, заменен от Петър Славов – обозе почившият оригинален дръмър на ФСБ.

Участват на "Златният Орфей" с песента "Сватба" по музика на Ангел Заберски през 1969 година, осъществяват турне и телевизионен филм в някогашния СССР.  Отново са на същия фестивал, но с парчето "Есенно слънце" по музика на Милчо Левиев през 1970, а на следващата - с пиесата "С палатка и китара". Изявяват се и на младежкия фестивал в Москва и на живо по телевизия "Останкино".

Те са първата българска формация с гост-участие на джазмен – Симеон Щерев-Банана (флейта, сопрано сакс), който пък е единственият роден музикант, класиран на № 1 сред корифеите на флейта в Европа в края на 60-е. Сребърните гривни се разделят през 1971 година, като всеки от тях поема по свой път.

Преди да емигрира Сашо Гривната свири с почти всички популярни музиканти у нас, а от участията му в групите не бива да се пропускат тези във Вариант Б, Супер Севън, Тест и оркестър Динамит Брас Бенд.

Същинският му подвиг е изпълнението на "Evil Woman" за българската формация 6 плюс 1 с диригент Иван Пеев през 1971. Парчето на американците South 40 (по-късно приели името Crow) е първи сингъл от дебюта на Блек Сабат (Black Sabbath). Кавърът е включен в  европейския тираж на тавата, в deluxe edition-a 2009 фигурира в две версии – автентична и алтернативна. Нашият рок-ен-рол герой я представя като "Мини" по текст на Жива Кюлджиева и Иван Пеев.

Най-известното парче на Петрунов като вокалист е "Ако имаш време" - станалата впоследствие култова балада, с която Тангра отвоюва първо място на Младежкия конкурс през 1978 г.    

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички