Кавалът на Теодосий Спасов с Небесни струни. Нещо прекрасно!


Кавалът на Теодосий Спасов с Небесни струни. Нещо прекрасно!

6494

Новият албум на Теодосий Спасов е с участието на квартет Небесни струни.

Проектът излиза на музикалния пазар у нас с подкрепата на "Рока България" АД този месец. 

Официалната му презентация е в изложбената зала "Експо баня" на бул. "Мария Луиза" 16 в столицата от 10.30 ч. на 8 юли, четвъртък.   

Дискът събира в себе си нюанси от европейската класическа музика и балканския фолклор, преплетени с новаторски аранжименти в духа на джаза. На Първия кавал на планетата, както го нарече Милчо Левиев, този път партнират уникално младите, но изключително талантливи изпълнителки от Небесни струни.
 
Във формацията са: Доротея Димитрова - цигулка, Ана Димитрова - цигулка, Михаела Павлова - виола, Йоланта Делибозова - виолончело и Смила Стоева - ударни инструменти.

"Небесни създания са това", похвали ги Тео по БНР наскоро. "Записите буквално се изляха, все едно някой ги пратил свише", сподели спонтанно за MySound.bg именитият музикант на афтъра на "BlueZZ" феста в Русе

Искреността в неговото звучене е тайната, която му позволява да вълнува силно почитатели от всички възрасти. Албумът включва много ярки мелодии и докосва различни натури. Елементите и изразните средства на класиката се вплитат органично с теми от балканския фолклор и съвременното джаз звучене. Нежната душа на цигулките се преплита хармонично с чувствения звук на кавала в най-разнообразни регистри, които единствен Спасов познава, срещайки подкрепата на виолончело и темпераментни барабани.

Всяка от пиесите носи свой собствен магнетичен заряд и настроение. Усещането за лекота, изящество и възвишеност се сменя с бурната страст и темперамент на огъня и циганския танц, по-носталгичните композиции са заредени с пречистващата сила на музиката на Теодосий. Кавалът му лъкатуши между  дълбоката мъдрост на народното творчество и традиции и душевното спокойствие на открилия хармонията вътре в себе си човек. Освен нови, неизпълнявани досега мелодии, като "Следвай ме", "Златоград", "Джаной", "Тамир ага", "Замисленият ангел", "Пазач на души", "Огнен празник", "Елено", "Цигански танц", в диска почитателите на естетския саунд ще преоткрият нови, изненадващи аранжименти на вече любими свои произведения като "Сей боб", "Йовка" и "Нещо прекрасно".

В музиката на Тео и Небесни струни има нежност, хармония, порив към вечната свобода, усещане за преходността и очарованието на мига и красотата във всичко, което ни заобикаля, но също и огнена страст към живота.

Продукцията представя изключително богата и разнообразна палитра от чувства, които се сливат в хармонично и неделимо цяло, такъв, какъвто е самият живот. В края на април магнетичното живо изпълнение на проекта взриви публиката във Виена  по време на фестивала "Балканска треска". С няколко пиеси авансово о бяха ощастливени и присъстващите на феста "In The Palace" 2010 в Балчик.

За световната премиера на проекта обаче Теодосий - верен са себе си, както винаги, избра България и едно малко неочаквано място за концерт: изложбената зала на "Рока България". Уникалните произведения бяха изпълнени за пръв път пред родната публика сред отпускащия интериор на продукти за обзавеждане на баня, сътворени от именити световни дизайнери. През последната година изложбената зала "Експо баня" (в центъра на София) доби известност с организираните множество културни прояви – изложби, срещи и концерти. Този път красотата на интериорния дизайн се срещна някак съвсем естествено с магията на музиката на Теодосий Спасов и Небесни струни.

"Музиката на Теодосий ни пренася в един по-хубав, по-хармоничен и духовно чист свят. Проектът доказва, че за красотата, новаторството и полета на въображението граници няма", споделя Веселин Симов, мениджър маркетинг и продажби на "Рока България" АД. "Чистота" е първата дума, която изниква в съзнанието ми, когато чуя музиката на Теодосий. В проекта на Теодосий Спасов и Небесни струни открихме претворени в музиката по един уникален и вълнуващ начин ценностите на компанията "Roca" – лидерство, новаторстно, дизайн, красота - в името на благоденствието на хората. Благодарни сме на Теодосий за оказаната чест проектът да бъде изпълнен за пръв път пред публика именно в изложбената зала на "Рока България", която бихме искали да се превърне не само в храм за културата на банята, но и на културата въобще", допълни той.

"Roca" е световният лидер в производството и търговията с обзавеждане за баня и е стандарт за дизайн и нови тенденции в тази сфера. Представена в над 135 страни, марката е неотменно ангажирана в развитието на технологиите, дизайна и иновациите. Резултат на тази работа са партньорствата с най-забележителните архитекти (Moneo, Chipperfield, Herzog & De Meuron), интериорни дизайнери и студия за дизайн ("Benedito Design", "Giugiaro", "Schmidt & Lackner").

Опазването на околната среда е постоянна задача за "Roca" и тя доказва това като създава и постоянно усъвършенства екологично съобразни продукти с устройства за икономия на енергия и вода, помагайки за опазването на околната среда. От друга страна, предприема инициативи, насочени към подпомагане на млади таланти. Една от тях е международният конкурс за дизайн "Jump The Gap".

Надпреварата насърчава новитe таланти на бъдещето и предлага възможност нa отличения проект и неговия дизайнер да получат известност в международен мащаб.

Още - на:

www.roca.com

www.roca-bulgaria.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички