Масив Атак в София на бис! Абсолютен катарзис


Масив Атак в София на бис! Абсолютен катарзис

2867

На километричната опашка пред зала "Фестивална" снощи става ясно, че вътре ще е достатъчно горещо, за да сублимираме масово.

По цялото протежение на ул. "Коперник" още от хотел "Плиска" се точи задръстване, а замаяни от жегата фенове се крият под борчетата около соц.-грозилището. Когато накрая успявам да се добера вътре, Мартина Топли-Бърд (на снимката) вече е преполовила самостоятелния си подгряващ гиг. Гледала съм немалко нейни лайфове в YouTube, но това, което е подготвила на българската публика, надминава очакванията ми. Тя е сама, съвсем сама на сцената със синтезатор, ксилофон, и китара, които смело семплира, докато пее. Истински човек-оркестър със задушаващо сладък глас. Някъде около "Baby Blue" публиката, която все още се намества, изпада в истерия. Някакъв гений е насочил микрофон към тълпата и огромните колони въртят изкривените ни викове, но това не си пречи с чистия и минималистичен звук на Мартина (малко по-късно, когато Масив Атак (Massivе Attack) се качат на сцената, същите микрофонии ще ни извадят душите). Към края на гига виковете "Тоо Tough To Die" заплашват да издухат покрива на залата. Мис Топли-Бърд явно ни го е оставила за десерт. С първите бийтове на познатия ритъм всички започват да пляскат, всички усти знаят текста, а част от публиката се опитва да извика подгряваща изпълнителка на бис.
 
Тук е моментът да споделя, че и преди съм гледала Масив Атак на живо, но тогава ми бяха направили впечатление на не особено яка лайв банда. Велика,  разбира се, с чудесни визии, но някак студена и дистанцирана. Това впечатление беше взривено на парчета с първите ноти на "United Snakes", парчето, с което Три Ди и Деди Джи изскочиха на сцената. Отвсякъде ни връхлетяха свирепи звуци и раздиращи мозъка светлини, крясъците ни отново се завъртяха в зловещи микрфонии, но има ли значение, когато на сцената пред нас се бяха изправили богове.

Всъщност, оттук нататък виковете на публиката не заглъхнаха нито за момент. По екраните зад групата се редяха имената на различни психотропни вещества, изписани на кирилица, а публиката щастливо игнорираше усещането, че крайно неподходящата за случая "Фестивална" ей сега ще се срине. Последваха нежните акорди на "Babel", Мартина се върна на сцената а зад гърба й се зареди диалогът между контролна кула и някакви самолети, които очевидно бомбардираха иракски град, и екстатичният тътен на "Risingson", рецитирана дума по дума от няколко хиляди души.

По това време все още си мислех, че ще съм в състояние да опиша всяко парче по отделно - излиза Хорас Анди (Horace Andy) и подхващa "Girl I Love You" нежно и деликатно, зад него вървят плашещи цифри и факти за света и някъде на процента, с който са намалели рибните популации в последните 100 (75%, мислете му!), всичко избухва в гръм и трясък, блицове баси и неистов електронен рев. Надали съществува по-добър метод за пропаганда на този свят.
 
Оттам нататък всяко следващо парче ни докарва още по-близо до лудостта, редят се нови песни от "Heligoland" и татуирани в умовете ни мелодии и думи, Йоланда Куорти ни помита със "Safe From Harm", а от спомена за крехкото и мъчително красиво изпълнение на "Teardrop", с което ни дари Мартина, ме побиват тръпки и днес.

Публиката се вие в смущаващи танци, колоните въртят земетръсни аплодисменти, устите несъзнателно редят речитативи, а с "Inertia Creeps" всичко ескалира до пълна истерия, когато по екраните преминават заглавия от български таблоиди. Масив Атак напускат сцената сред невъобразим шум. На десетата минута обаче се връщат, уверили са се, че няма начин да бъдат пуснати без бис. Естествено, след трите парчета, между които е и "Unfinished Sympathy", групата не издържа дълго зад сцената.

"София, вие сте наистина невероятни", едвам надвиква рева на тълпата Робърт Дел Ная преди историческото "Karmacoma", въплътило объркването и тревожността на едно цяло поколение да връхлети потните, изтощени и изпаднали в екстаз фенове на Масив.
 
На публиката й трябват още около двайсет минути да се освести и да се хвърли навън за въздух. Никой не може да повярва, че тази лудост е свършила.

Защото не е.

Най-любопитните снимки от шоуто - секцията ни "Галерия".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички