Разгонени амазонки на метъла форсираха Каварна Рок Фест 2010


Разгонени амазонки на метъла форсираха Каварна Рок Фест 2010

5140

"Каварна Рок Фест" 2010 започна форсмажорно снощи.

It’s NOT just boy’s fun!

Петият поред традиционен метъл празник до морето (някога "Калиакра Рок Фест"), беше открит с "Вечерта на кавърите", нощта на дамите, или It’s NOT just boys fun!

С версии на техни песни бяха почетени покойният Рони Джеймс Дио (RonnieJames Dio ), А-ха (A-Ha), Джудас Прийст (Judas Priest), Тиърс Фор Фиърс (Tears For Fears), Алиc Купър (Alice Cooper), Айрън Мейдън (Iron Maiden) и прочее. Какъв букет само, а!? Росна китка, не само обилно полята с фестивално пиво, но и с нахален дъжд два часа преди началото на тридневния хедбенг хепънинг.

"Видяхме как гръмотевица удари един трафопост тук, на стадиона, и той изгоря като фойерверк", споделя ми Дани от официалното фестивално радио "Тангра Мега Рок", което е временно преместено от София в Каварна. Слава богу, скоро всичко е върнато в изправност и технически ситуацията няма как да не се получи добре. Все пак имаме работа с Loud Concerts, които - както се казва, не са вчерашни. Тук е и кметът Цонко Цонев - обхожда терена и вероятно няма на кого да пише отсъствие.

Под железната организация на екипа на промоутърите гвардията от журналисти и фотографи е настроена и преброена и тези с оръжията (обективи) са локализирани на добро стратегически място, встрани от сцената и на пътеката, по която активната Радост (Пенева-б.р.) завежда и отвежда щастливците, спечелили meet&greet с някои от участващите групи. Там минава и пътят на музикантите от бекстейджа към нещо като тераска, на която те хапват или се срещат с Васил Върбанов и неговия радиоекип в импровизираното студио. Пак сме на далавера!

Лийв'с Айс

Вече сме строени и с трепет в сърцата, когато на сцената излиза ослепителната Лив Кристин (Liv Kristine) с нейната формация Лийвс' Айс (Leaves' Eyes). Тук виждаме всички музиканти от Атросити (Atrocity), начело със стрейт ейдж исполина Алекс Крул – съпруг и творчески партньор на крехката норвежка принцеса. Тя ни залива с любов, изписана на лицето и миловидното ѝ изражение прави нейните песни още по-въздействащи. Чуваме "Njord", "My Destiny", "Emerald Island", а на "Take The Devil In Me" спойката между нея и Алекс е направо удивителна. По време на "Elegy" колегите вече съжаляват, че са така близо до мен. Не че вярвам да съм в състояние да надвикам дамата, едно време стояла зад микрофона на твърдичките Тиътър Ъф Треджеди (Theater Of Tragedy), но се опитвам. Готвила съм се усърдно със CD/DVD-то, което издадоха 2009 г. - "Saga I Belgia". То обаче е по-грандиозно и най-малкото е по-тъмно и залага на светлинно шоу. Ама такъв им бил късметът. Издебваме я в засада след края на сета на бандата на въпросната пътека, на...хм... ами - да - Пътеката на славата. За съжаление, нямаме червен килим да ѝ постелем, но осанката и излъчването й са силни и без да стъпва по такъв. Получава специален подарък – тениска, произведена лично за нея, и това я трогва още повече след 20-е снимки и подписи, които вече е раздала заедно с момчетата от групата. Въобще "Saga I Bulgaria" 2010 година.

Епика

Зад сцената видимо съсредоточени се разхождат рижави глави и това означава, че е ред на Епика (Epica). Те, разбира се, поднесоха на живо повече парчета от актуалното си издание  "Design Your Universe". С песен от него - "Samadhi", музикантите започнаха изявата си на феста. И те, както и една част от останалите групи в трите дни на събитието, осъществиха успешно първата си среща с българската публика. И им хареса, видимо бяха радостни, а и като си бъбрехме с тях с колеги,  стана ясно, че наистина са се изкефили. А дали на публиката ѝ хареса? Да, и още как! Simone Simons се беше опънала в секси екипче, в което сме я виждали по разни концертни клипове в YouTube – лачено клинче и възкъса туника. Как де не обърне човек внимание на такива детайли, когато дамите се надпреварваха коя да е по-секси тази вечер, коя е най-добре сложена и т.н. вълнения по женската натура. Та и холандските епици си имат един фронт, който внася освен гласище, което спокойно може да участва в постановката "Севилският бръснар", и бая чар в мъжката агитка. Изненадващо за мен, публиката позна "Unleashed" и "Martyr Of Te Free Word" от новия проект, както и класиките на групата - "Sensorium" и "Cry For The Moon".

Вероятно и на вас ви прави впечатление, че тази вечер е пълна с бивши. Eкс-фронтдами, които вече препускат солово и са къде повече, къде по-малко по-популярни като инвидидуални амазонки. Дано не е това бъдещето и на тази банда. Ще видим.

Доро Пеш

Със или без Уорлок (Warlock) обаче Доро Пеш (Doro Pesh) на (снимката) си е Доро Пеш! Тя изригна с бляскаво сияние малко преди девет. Отваряща песен за едночасовия ѝ сет беше "Earthshaker Rock". Невероятно е да гледаш как една мини лейди може да пръска толкова силни вълни на заразителна енергия, която няма как да те остави безразличен. На "All We Are" we ALL were! Всички бяхме там и бяхме с ръцете горе. Класика отвсякъде. Класика беше и кавърът, с който Доро отдаде почит на легендарния Рони Джеймс Дио (R.I.P.) - "Egypt". И ние бяхме съпричастни.

Нотките в немския акцент на певицата, които тя така и не изглади през годините и който така или иначе е част от чара на дрезгавия ѝ глас, придадоха още щипка идентичност на рок кралицата от братска Германия. Като казах Германия, немската инвазия, която ще е изключително масивна днес 24 юли, започна от 19 часа снощи, когато пристигнаха Содом (Sodom) и Дистръкшън (Distraction), за да се помотаят из стадиона, да се срещнат с колеги, а някои от тях - и с някоя и друга мацка. Няма да посочвам – те си знаят. Но - обратно към 23 юли.  Доро заби и "Breaking The Law" на Джудас и ни довърши. Но за да е ясно, че напълно ни е покорила, се върна след така желания от нас бис.

За "Always Live To Win".

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички