Франк Синатра в Малките нощни светове


Франк Синатра в Малките нощни светове

5514

Албумът "In The Wee Small Hours" на Франк Синатра (Frank Sinatra) ще прозвучи в "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР утре след новините в 21 часа.

"Проектът е обявен за един от най-значимите през ХХ век", обоснова избора си Сергей Шишов, традиционен водещ на предаването за концептуални албуми.     

През 1953 едно нововъведение в звукозаписната индустрия води до съществено развитие на поп музиката.

Дългосвирещата плоча дава възможност на авторите да изложат своите идеи в определена последователност вместо да бъде сбор от отделни песни. Именно така се появяват първите концептуални албуми.

По това време Франк Синатра изпада в застой след успехите си през 40-е години на миналия век, когато е обект на мания, подобна на битълсманията през 60-е, запълвайки емоционалната празнина сред момичетата и жените по време на Втората световна война.  

Тогава Алън Ливингстън (Alan Livingston), вицепрезидент на фирмата A&R към Capitol Records, решава да му даде шанс като му предлага договор за 7 албума. Междувременно голямата любов на Синатра, жената на живота му – актрисата Ава Гарднър (Ava Gardner), го напуска и заминава за Африка с писателя Ърнест Хемингуей (Ernest Hemingway). Отчаян, Франк я последва, но безрезултатно.

След завръщането си от Черния континет той започва работа върху албума “In The Wee Small Hours”, или „В малките нощни часове”, заедно с диригента и автора на аранжиментите Нилсън Ридъл, повлиян от музиката на певицата Били Холидей (Billie Holiday).

Така се появява един от първите концептуални албуми в историята на поп музиката, в който са събрани песни от различни автори. Текстовете в него обаче имат своя вътрешна логика и ни разказват по ненадминат начин за дълбоката скръб и тъга на Франк Синатра, който пее с глас, усвоил напълно съвършено техниката на дишането и фразировката. Бленда, в която личи огромното количество погълнато уиски "Jack Daniel's" и изпушени цигари "Chesterfields".

"Самотен съм. Разруших взаимоотношенията си със всички, станах абсолютно копеле, лъжех, мамех, пиех на поразия и поемах дрога. Сега пия повече, взимам все по-голяма доза, не мога да спя, обвинявам за всичко нея, но прекрасно зная, че всичко е по моя вина. Яростен съм, но всъщност единственото, което искам, е да ми бъде простено. Телефонът обаче никога не звъни. Още алкохол, още дрога. Имаш се за неустоим любовник, а си наранено хлапе. Не се побираш в кожата си, а пък не ти и пука толкова много...", признава Синатра.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички