Всичко за джаз и блус сцената на Spirit Оf Burgas 2010!


Всичко за джаз и блус сцената на Spirit Оf Burgas 2010!

3341

Сцената за джаз и блус е  първата точка на забавление, която посреща феновете на Spirit Of Burgas 2010 веднага след като влязат във фестивалната зона.

За поредна година неин промоутър е Михаил Куцев, който е представител на Община Бургас на събитието.

В първия фестивален ден (13 август), програмата откриват Smugglers Collective (на снимката). Това е диджей сет, който представя най-доброто от суинг, рок-ен-рол, рокабили и ритъв-ен-блус музиката от 30-е години до днес.

Следват Mad Dogs (Мед Догс), които впечатлиха MySound.bg на изявата си в рамките на "Банско Джаз Фест" 2010. В групата са младите музиканти Тодор Бакърджиев (тромпет), Теодор Петков (пиано), Васил Хаджигрудев (контрабас) и Иван Цонков (барабани). Целта им е да представят най-доброто от олдскуул джаза.

След тях ще се качи една от най-талантливите млади български певици - Рут Колева, в колаборация с холандския басист и певец Стив Хартли (Steve Hartley). Те ще представят своя общ проект за първи път на събитието и според организаторите, това е един от основите акценти на фестивала тази година. Музиката на Стив е съчетание от пи-фънк, хип-хоп, соул, латино и джаз – бленда, която той самия нарича спейсфънк (spacefunk). Рут и Стив се запознават в Холандия, а малко по-късно към проекта се присъединява и вълшебният саксофон на Джеф Холи (Jeff Hollie) (записвал с Франк Запа и Бони Райт). В групата са Рут и Стив (вокал и бас), Васил Вутев Васето (барабани), Петко Дреников (китара), Джеф Холи (саксофон) и Филип АлександровФичо от Фючър Шок (Phuture Shock) (клавир).

Първата фестивална вечер продължава с Loud Jazz Band. Те са сформирани във Варшава, но впоследствие се местят в Норвегия. Свирят джаз и рок с прогресив елементи. Интересна подробност е, че барабанистът на групата Иван Македонов е роден в Бургас и през миналата година участва на същото събитие с проекта си Roy Powell Band.
    
Вторият фестивален ден (14 август) започва с B.A. Project. Формацията е създадена от бургаската певица Богдана Атанасова. Музиката им е изискан микс от боса-нова, суинг и ритъм-ен-блус.

Вечерта ще продължи с Dizzaster 4. В този квартет участват едни от най-популярните джазмени на България  -  Венци Благоев (тромпет), Веселин Веселинов–Еко (контрабас), Събин Тодоров (пиано) и Митко Димитров (барабани). Те ще предложат на публиката нов прочит на вечните хитове на Дизи Гилеспи (Dizzy Gillespie), както и няколко авторски пиеси на господаря на ниските честоти - Еко.

Програмата продължава с още един от фестивалните акценти. Това е Мартин Денев (Martin Denev) feat. Colonel Red and Vanessa Freeman. Мартин Денев е пианист, учил джаз в Холандия и в реномирания Berklee College в Бостън, а добрата му подготовка в латино музиката идва от образование, което получава в Куба. Участвал е на много престижни музикални форуми, а неговата съучастничка в този проект - Vanessa Freeman, притежава изключително могъщ глас и страхотни импровизационни умения. В момента тя е една от най-известните певици в лондонската ню джаз сцена. Мартин Денев ще представи последния си албум "Stolen Blessings" заедно с Колонел Ред, Ванеса Фрийман - вокали, Стийв Хартли - бас и Васил Вутев - барабани.

Вечерта ще завръши със софийската клубна гордост Дърти Пърчис (Dirty Purchase), но с Поли Генова на фронта. През 2010 формацията отбелязва своя 15-годишен юбилей и на Spirit Of Burgas за втора поредна година те ще представят своя танцувален микс от фънк, джаз и рок.

Последната вечер, 15 август, шоуто на ще откриe Дъ Голдън Проджект (The Golden Project). Това е проект на вокалиста и пианист Тони Златанов, който привлича феновете на клубната джаз сцена с интересния си стил и майсторски импровизации.

Купонът продължава с уникалното българско алтърнатив джаз трио Хай Тайм (High Time). В него са китаристът Антони Рикев - "Wahtony", когото познаваме и от групите Ахед (Ahead) и Tri-О-Five; басистът Радослав Славчев (eкс Сафо и Ахед) и барабанистът Николай Данев - "Brownsugar" (Ахед; Дърти Пърчис).

На 15 август в афиша е супергрупата Акустик Трио 3000 (Acoustic Trio 3000). В тази атакуваща китарна формация участват трима виртуозни музиканти -  Иван Лечев (ФСБ), Цветан Недялков (Ку-ку бенд) и Веселин Койчев (ръководител на легендарната джаз формация Бели, зелени, червени).

Вечерта ще закрие банда, представяща автентичен блус - американо-холандската формация Mama's Bad Boys & Friends. Те са трио, но за това шоу към тях ще се присъединят и българските музиканти Владимир Георгиев-Попа (Уикеда) на барабани и Краси Табаков – китара. Всичко ще приключи с традиционен за стила джем сешън.

Част от темпераментното музикално пътешествие на феновете в различните джаз стилове ще бъде и Beck’s - основен партньор на фестивала тази година. Като марка, която е част от начина на живот на съвременните млади хора, подкрепяйки  събитието, Beck’s предоставя и персонална възможност на всеки един от тях да чуе и види на живо свои любими артисти от разообразни музикални жанрове, включително и джаза. Листът с горещи имена от световната и българска сцена по време на фестивала съвпада и с концепцията на Beck’s да предоставя различни възможности за забавление на почитателите си, които зависят изцяло от техния личен избор. Между 13 и 15 август Beck’s и Spirit Оf Burgas ще изкушат феновете си със зашетяващо музикално присъствие на близо 100 изпълнители, които ще забият на 7-те  сцени на фестивала.

Как се прави такава сцена като част от голям фестивал, разказва нейният организатор Михаил Куцев.

Какво да очаква публиката от сцената за джаз и блус тази година?

Програмата е доста разнообразна и, смея да твърдя, много качествена. От класически джаз, през по-модерни соул и фюжън течения до най-актуален ню джаз ще бъдат представени в трите дни на фестивала. Блусът също не е пропуснат - предвидено е атрактивното участие на Mama's Bad Boys. Щастлив съм, че на сцената ще се изявят много актуални български музиканти, които жънат успехи в други европейски държави и ще имат възможност да демонстрират пред родната публика постиженията си. Те, повярвайте ми, са прекрасни и на много високо ниво!

Не всеки фестивал може да се похвали със сцена за джаз и блус? Какви са причините тази идея да се окаже така успешна според теб?

Тези стилове са доста пренебрегвани в големите музикални фестивали, но според мен е задължително да има такава сцена, за да бъде пълен обликът на един фестивал. В Spirit Оf Burgas имахме късмет да се влеят средства от популярния в миналото бургаски блус фестивал и по този начин да се появи сцената за джаз и блус. Тя вдига доста нивото на фестивала и миналата година, когато беше дебютът на тази сцена, интересът към нея бе доста висок. С амбициозната програма тази година, смятам, че за в бъдеще тази сцена ще стане неизменна част от програмата на Spirit Оf Burgas. Освен многобройни фенове, тази музика има и прекрасни изпълнители в България, които просто имат нужда от място за изява и правят чудеса за публиката, която ги уважава.

Какъв тип артисти търсиш ти самия за тази сцена? Какво трябва да притежават те, за да привлекат твоето внимание като промоутър, а и вниманието на публиката?

Основният принцип на подбор е групите, които участват на сцената, да работят постоянно и активно, да се стремят да се развиват. Старая се да покажа на феновете банди, който не са виждали, доколкото стигат средствата, разбира се. От българските банди винаги имат предимство тези, които издават нова продукция, правят интересни проекти за развиване на джаз и блус музиката у нас и забавляват редовно хората при участията им на клубни сцени.

Как си представяш израстването и развитието на сцената в бъдеще? Имащ ли идеи да включиш в бъдещи издания и повече чужди артисти?

Амбициите ми за в бъдеще, когато, надявам се, ще има по-добри бюджети, е да представя пред публиката имена от тези жанрове, които зрителите винаги са мечтали да видят и чуят на живо. Още от блус феста в Бургас се опитвах да каня на сцената международни артисти, но се ограничавах със страни, близки до нас, поради невъзможност за поемане на големи разходи. Убеден съм обаче, че малко по малко сцената ще набере скорост и спонсорите ще започнат да й обръщат подобаващото внимание.

Тогава най-после ще осъществя мечтата си да поканя в Бургас музиканти, които всички фенове на тази музика са мечтали да слушат на живо.


Билети:

ПРЕДВАРИТЕЛНА ПРОДАЖБА:

Еднодневен фестивален билет – 50 лева (25 евро)
Тридневен фестивален билет – 120 лева (60 евро)
Билети за къмпинга – 30 лева (15 евро)

НА ВХОДА НА ФЕСТИВАЛА:

Еднодневен фестивален билет - 60 лева (30 евро)
Тридневен фестивален билет - 140 лева (70 евро)

Билетите са в продажба он-лайн, в мрежата на Еventim.bg.

Сега можете да получите билет за Spirit Of Burgas, където и да сте по света, благодарение на услугата "Print@Home", която дава възможност за разпечатване на принтер на купения он-лайн билет.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички