Японци пеят български фолклор в Бургас


Японци пеят български фолклор в Бургас

9040

Общо 11 фолклорни формации от 10 държави ще участват в 38-о издание на Международния фолклорен фестивал в Бургас от 23 до 27 август.

Началото на събитието по традиция ще започне с дефиле на участниците на 23 август от 18.00 часа от пл. "Тройката  "по улиците "Александровска" и "Богориди" до Летния театър. Това стана ясно на нарочна пресконференция с участието на зам. -кмета по образование и култура на община Бургас - Йорданка Ананиева, режисьора на фестивала - Пламен Каров, и сценариста Георги Райков.

На сцената в Летния театър и на открити сцени пред сградата на Общината и Летния театър ще се представят ансамбли от Япония, Турция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Румъния, Словакия, САЩ, Башкортостан, Грузия и България. Специален гост ще бъде японската група Балкан Сън, която изпълнява български фолклор.

Концертите в Летния театър ще започват от 20.00 часа, а на откритата сцена пред Общината - от 19.00 часа.

Страната ни ще бъде представена от 2 фолклорни състава. Това са бургаският ансамбъл Атанас Манчев и ансамбъл Тракия (на снимката). Традиционната статуетка „Нестинарка” на скулптура Ненчо Русев за цялостен принос в развитието, утвърждаването и популяризирането на българския фолклор в страната и зад граница ще бъде връчена за 12-и път. Неин носител е фолклорен ансамбъл Тракия, който през 2010 отбелязва 35-години от създаването си. Наградата ще бъде присъдена в първата вечер на фестивала в Летния театър.

Бургаският фолклорен ансамбъл Атанас Манчев също ще отбележи по подобаващ начин своята 65-годишнина. Това ще се стане на 26 август от 20.00 часа в Летния театър.

Новост в МФФ` 2010 ще бъде излъчването на кадри от минали издания на голям мултимедиен екран в Летния театър на града. Друга интересна съпътстваща проява е импровизираното надсвирване в Морската градина пред Пантеона от 22.00 часа на 26 август.

Освен в Бургас, съставите ще имат концерти още в Поморие, Несебър и Слънчев бряг. Събитието ще завърши на 27 август отново с дефиле от 18.00 часа от пл. "Тройката" и гала концерт в Летния театър в Бургас от 20 часа.

Организаторите обещаха истински празник за града през следващата седмица и използваха възможността да поканят всички жители и гости да го посетят, за да се докоснат до извора на фолклора.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички