Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Кайли Миноуг: Пейте с мен на стадиона!

MySound.bg
Кайли Миноуг: Пейте с мен на стадиона!

Очаквайте електро заряд в София, казва неоновата дива

Кайли (името й означава „бумеранг) Миноуг - една от най-важните поп певици не само напоследък, но и по принцип, пристига за концерт в България. За самото шоу - като сценични тоалети, визия и музика - едва ли не парче по парче; за това, какво да очакват българските й фенове; как обича да отмаря и къде; с кого мечтае да направи дует и за какво най-много харчи; има ли вече планове за след финала на турнето "Kylie X 2008" ...

Приятно четене!

Какво те накара да започнеш това турне и как мислиш, че ще прозвучат новите парчета на живо?

Кайли: На мен самата ми е много интересно да чуя как новите парчета ще зучат на живо. Например един от най-новите ми хитове - „2 Hearts", е истински шедьовър, композиран специално за изпълнение на живо - трябва да чуете колко впечатляващо звучат всички инструменти! В същото време парчето е леко и всички могат да си го пеят заедно с мен на стадиона. Електронни парчета като „Nu-di-ty" и „Speakerphone" са повече от предизвикателство за мен! Мисля, че ще прозвучат наистина страхотно и ще предствят моята музика в съвсем ново динамично измерение. Изключително много се вълнувам, когато работим с екипа по изпълнението на толкова много парчета на живо за пръв път. По време на турнето „Kylie Х 2008" ще изпълня няколко съвсем нови песни от албума. В шоуто съм включила и такива парчета, които са много лични за мен и са свързани с важна част от звукозаписния процес, но не успяха да влязат в „Х".

Мисля, че идеята да ги изпея на сцената е добра, защото тези песни никога до сега не са били изпълнявани на живо, а и на феновете ще им бъде интересно да ги чуят. Това ще даде много емоция на шоуто, а и аз наистина много харесвам тези песни! Разбира се, ще има и много стари любими хитове за тези, които не са присъствали на мой концерт до сега. Един от най-вълнуващите моменти по време на концерта е изпълнението на „Copacabana", което е свеобразно продължение на водещата тема от „Showgirl". И тук много държа да се похваля и да спомена, че Бари Манилоу лично ми се обади, за да ми каже, че е изключително впечатлен и горд, че негова песен присъства в моето шоу. Чувствам се страхотно от това

Твоите концерти са определяни като едни от най-пищните и атрактивни спектакли в цял свят. Поставяш ли си за цел всяко следващо турне да бъде по-добро от предишното?

За всяко следващо турне се стремя да направя ново, различно и вълнуващо шоу - както за публиката, така и за себе си. Старая се всеки следващ път да бъда по-близо до хората като настроение. Да споделяш двучасова емоция с хиляди хора, е истинско космическо усещане! Съчетаването на цялата тази енергия ме кара да се чувствам летяща и безкрайно щастлива!

Кои са най-добрите и най-лошите моменти от едно турне?

Един от най-хубавите аспекти на всяко турне, е че заедно с екипа пътуваме като едно голямо тур семейство. Между нас има истинско приятелство, което е съвсем различно от взаимоотношенията ни по време на работа. Всички се подкрепяме и си помагаме. Основната цел на целия екип е да направим едно невероятно шоу и да се чувстваме добре заедно. Спецификата на живите изпълнения е, че всичко може да се случи, затова се нуждаеш от качествени хора около теб - и за хубаво и за лошо. В моя тур екип работят над 200 човека и през месеците на турнето имаме много пикове и спадове. Но най-важното е, че всички обичаме предизвикателствата и се стараем да направим всеки един концерт от турнето незабравим.

За пръв път в твоята кариера в турнето са включени държави, в които никога до сега не си правила концерти - България, Унгария, Турция, Румъния, Русия, Испания и Люксембург. Как реши турнето да премине през тези места?

Винаги съм искала да правя концерти на нови места. Въпреки че сега пътуваме много повече от когато и да било, винаги има места, които не успявам да посетя и се надявам, че ще правя концерти и там в бъдеще.

Ще споделиш ли за всички свои фенове в България какво да очакват от концерта на 18 май в София?

За разлика от предишните ми две турнета - „Showgirl" и "Showgirl Coming Home" - настоящото е много по-различно като саунд, визия и мултимедия, носи много повече „електро" заряд. В екипа ми има невероятни таланти за дизайна на сцената и светлинните ефекти. Хореограф на танцьорите и акробатите е изключителния Майкъл Руни, с когото работя от доста време и без колебание мога да нарека истинско съкровище! Музикантите също са невероятно добри! В бенда има тройна брас секция, която вдига публиката на крака и внася супер фънки настроение в шоуто.

Как планираш целия работен процес, стартирайки подготовката за ново турне?

Подготовката за всяко турне и всяко шоу се развива около една отправна точка. Всичко постепенно започва да се гради около основната идея, която стриктно е съобразена с концепцията на албума. Публиката иска да чуе както нови парчета, така и стари хитове, и това ме вдъхновява да направя всяко шоу специално по свой собствен начин. В основата на всеки концерт е сетлисът с песните. С екипа ми отделяме много време, за да подредим изпълненията по възможно най-оптималния начин и да изберем най-добрата визуализация за всяка песен. За по-стари парчета, които пея от доста години, се старая периодично да променям хореографията им, да ги представя по различен и неочакван за публиката начин.

Други, които до сега съм изпълнявала с променен аранжимент, звучат супер свежо, ако ги изпея на сцената в оригиналната версия, както са записани в албума. Всичко зависи от времето, с което разполагаме и от това как са били изпълнени парчетата по време на миналото турне. Разбира се, всичко се съгласува с дизайнерите, хореографите и техниците, които са едно много, много важно звено от целия организационен процес. Работя с неверочтно талантлив екип и на всички благодаря от сърце за всичко, което правят за мен!

Кой дизайнери работят по костюмите за турнето? Има ли сред тях световноизвестни имена?

Всички костюми за турнето са дело на Жан Пол Готие. Модата и невероятният свят на ревютата и дизайнерските марки изключително много ме вълнуват. Жан Пол е автор на някои от най-емблематичните визии, превърнали се в истински модни икони. Първата ми среща с него беше в началото на 90-те. Много го харесвам, защото работи с ентусиазъм и влага сърцето си във всичко, което прави. Чувствам се супер късметлийка, че съм имала шанса да работя с невероятни дизайнери за всяко от турнетата ми, които са проявявали изключително разбиране към цялостната коцепция на концертите. За да бъде добър един костюм, той не трябва просто да изглежда добре, а да изглежда перфектно нощ след нощ за всеки концерт. Материите трябва да бъдат удобни и същевременно издържливи, да се вземе предвид всяко движение при танците, бързото преобличне, динамиката - всичко е от значение.

С кого би искала да запишеш песен?

С всеки добър музикант, който иска да запише песен с мен. Винаги съм отворена за предложения и съм склонна да експериментирам в музиката. Ако трябва да си избера с кого искам да направя обща песен, ми е малко трудно да кажа само едно име - Принс, Алиша Кийс, Ерос Рамацоти, Дейвид Фостър... Мисля, че с всеки от тях би се получил страхотен дует.

Въпреки, че напоследък си доста заета около кампанията на албума „Х", междувременно на пазара излязоха новият ти парфюм „Showtime" и авторската мебелна линия „Kylie At Home". Какво те мотивира да се развиваш в толкова различни проекти?

О, правя всичко това с изключително голямо удоволствие. Работата по тези проекти много ме зарежда. Обичам разнообразието и се увличам по неща, които провокират креативното ми мислене и предразполагат към творчество. Всъщност творчеството е в корена на всичко, с което се занимавам - което това много ме радва.

Смяташ ли, че музиката трябва да възпитава?

Във всяка музика има някакво послание и ако успееш да го почувстваш, със сигурност ще промени живота ти в някаква степен. Музиката може да роди вкус към живота и отношение към света около теб. Дали е с възпитателна цел, не зная. Поне досега не съм чувала за учители или родители, които възпитават децата си с Кайли Миноуг или с Майкъл Джексън например. Никой не може да те принуди да харесваш или да отричаш определена музика. Личното усещане е това, което те кара да направиш своя избор. Човек сам решава дали музиката е двигател и стимул за него или просто средство, което ще му помогне да се чувства добре.

Как според теб медиите допринасят за популярността на един артист?

Ролята на медиите за всеки, който се занимава с изкуство, е огромна - това е безспорен факт. Колкото и добра да е музиката ти, без съдействието на медиите, никой няма да научи за нея и никой няма да оцени труда, който си вложил. Бих обрисувала музикалните медии, ако говорим конкретно за моята музика, в две нива. Първото е тийн пресата, която изигра голяма роля в началото на моята кариера. Бях представена като истинска сензация, когато все още никой не беше чувал за мен като певица и това ме изтласка стремително нагоре за съвсем кратко време. Бях колкото щастлива, толкова и изненадана! За няколко години станах страшно популярна. И тогава дойде медийната подкрепа от по-горно ниво. В средата на 80-те „MTV" тъкмо се налагаше като медийна сила в Щатите и буквално за няколко месеца видео клипът стана основното средство за комуникация между артист и публика. Моите първи клипове бяха много популярни и забелязах сериозна зависимост между броя на хората които ме гледаха по „MTV" и тези, които си купуваха албумите ми. Визията определено е факторът, който популяризира артистите най-успешно.

За какво харчиш най-много пари?

О, за много неща. Обичам да правя подаръци на близките ми хора и го правя много често. А когато пазарувам за себе си, никога не мога да устоя на изкушението да си купя поредния чифт обувки! За мен хубавите и чисти обувки са огледалото за всяка жена. Имам безброй - може би 500 чифта или повече, не съм сигурна. Имам всякакви - от равни гуменки до 12-сантиметрови токчета.

В интервюта често споменававаш важността от намирането на хармония между личния живот и работата. Чувстваш ли, че си постигнала баланса за себе си и какво правиш, когато искаш да си починеш и да се заредиш с нови сили?

Повечето от нещата, с които се занимавам, изискват много енергия, но адреналинът и чувството за удовлетвореност компенсират всичко. Затова не приемам работата си като напрежение и усилие. А когато имам нужда от почивка, особено след дълго пътуване, едно от най-добрите лекарства е просто да си останеш вкъщи и да не излизаш навън. Знам, че звучи скучно и досадно, но има ефект и все някога трябва да го направите. Ако имам нужда не просто от сън, а от малко разнообразие извън работата, обожавам да вечерям с приятели. Истинско удоволствие е да мога да се смея, да релаксирам и да се чувствам спокойна и сигурна в компанията на хората, които означават много за мен.

Как обичаш да си почиваш? Кое е най-екзотичното място, където си била?

Понякога съм толкова преуморена, че просто искам да стоя у дома на спуснати завеси и да спя цял ден: сънят е идеалният начин да починеш и да събереш нови сили. Когато съм на ваканция обикновено избирам места, където няма много хора. Обичам уеднинението и спокойствието, харесвам красиви острови като Сао Мигел, Брава, Майо, Санта Лузиа. Обожавам белия пясък и бистрата морска вода! Морето винаги ме зарежда с много позитивна енергия - усещането е вълшебно!

Имаш ли вече планове за след края на турнето? Кое е следващото поприще, което си решила да завоюваш?

След като се снимах за коледния епизод на сериала „Doctor Who", съм супер ентусиазирана да се занимавам по-сериозно с кино. Чувствам го като връщане назад мъм корените ми и може би е дошло времето отново да се впусна света на филмите в не толкова далечно бъдеще!

 

Септември ´20


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930