Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Саймън Бартоломю (Бранд Ню Хевис): Фънкът е евъргрийн!

Василена Мирчева

Бранд Ню Хевис (The Brand New Heavies) са едни от пионерите на лондонската ейсид джаз сцена. Още в зората на кариерата си те съумяха да преведат любовта си към неостаряващия фънки груув в софистицирана, “мека” електроника, и да заразят с любов към класиката цели поколения, откърмени с хип-хоп.

Бранд Ню Хевис възникват в през 1985, групата е основана от Йън Кинкейд (барабани, кийборди), Саймън Бартоломю (китара) и Андрю Леви (бас, кийборди),  дългогодишни приятели от училище. Първоначално те са инструментална група. В този формат Новите тежки яхват вълната и се озовават на гребена й.

Днес звукът им е също толкова добър, колкото и в началото на 90-е – златните години на ейсид джаза, на завръщането към акустичния звук и секси ритъма, създаден от живи ударни. Здравата инструментална алхимия на бандата  е озвучена мощно от царствения вокал на Н`Деа Дейвънпорт, родом от Атланта, Джорджия. Макар сътрудничеството й с групата да е спорадично, тя е нещо като визитката на формацията. С нея ще ги видим и у нас. 

Във връзка с предстоящия концерт на групата (17 септември, зала 1, НДК) Саймън Бартоломю бе така добър да отговори на въпросите на "MySound.bg". Разговорът се осъществи с подкрепата на организаторите - "Джаз FM" радио.

Василена Мирчева: Успяхте да останете чисто нови през всички тези години. Има ли някаква специална рецепта за това?

Саймън Бартоломю: Фънкът е евъргрийн. Хване ли те веднъж, винаги ще ти дава същото старо усещане, всъщност не можем да говорим за “ново” или “старо”, просто груув...

В.М.: Вие сте сред трендсетърите на 90-е, звукът ви дефинира последните декади, ако сега започвахте кариерата си, какъв стил щяхте да изберете?

С.Б.: Благодаря! Никога не сме правили друго, освен да се радваме на съвместната си работа, още преди да запишем каквото и да било. Не сме избирали звука си, той просто си дойде. Важно е да се наслаждаваш на правенето на музика, без да се замисляш прекалено много какъв точно резултат ще се получи. Така че най-любимите ми неща на Хевис са джем сешъни, които никой никога няма да чуе.

В.М.: Как гледате на възродения интерес към блуса и соул музиката и успеха на певици като Ейми Уайнхаус, Дъфи, Адел?

С.Б.: Мисля, че групи като Уайт Страйпс и част от по-новите рок банди тръгнаха от същото място. Не мисля, че хората често правят връзка с влиянията, които са ги оформили, просто слушат новото. Ние например идваме от сцената “ейсид джаз”, която съчетава старо и ново. Хубаво е, че споменахте блус, отдавна никой не го е правил.

В.М.: С кого от младите музиканти бихте искали да си партнирате, ако имате възможност?

С.Б.: Бих записвал с Литъл Ричард, макар, че не е от младите, напротив... Всеки път, когато го чуя, музиката му ме води на някое живо място... Вероятно и с Фой Вейнс от Фишмаут.

В.М.: Ако трябваше да пишете музика за филм, какъв бихте предпочели: Джеймс Бонд лента, Хари Потър продукция или независим филм?

С.Б. Някой филм на Мишел Гондри!

В.М.: Усещали ли сте натиск от звукозаписната индустрия?

С.Б.: Разбира се, но при нас дойде късно. Всеки е наясно с това. Не чак толкова натоварващо е изискването да правиш ремикси – по някакъв начин е комерсиално, но ние обичаме да танцуваме.

В.М.: Нека завършим с една игра – аз ще казвам имена, а вие – първото, което ви дойде наум!

С.Б.: Става!


Джеймс Браун... Откривател.

Стиви Уондър... Гений на мелодията

Майлс Дейвис... Уникален иноватор.

Даяна Рос... Диско посланик.

Де Фаз... Поддържай вибрацията жива.

Фет Бой Слим... Груви нещонамирач.

Принс... Работохоликът на рок-, фънк- и соул-фронта.

 

Януари ´20


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031