Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Тила (Тизенхет): Искаме да си размърдате задниците!

Ростислав Бакалов
Ден преди да потеглят на своето балканско турне, Тизенхет (Tizenhet) отговориха на няколко бързи въпроса специално за българските си фенове и за двата им предстоящи концерта в София на 19 септември и в Пловдив на 20 септември.

На разпит бе подложен техният китарист Тила, който, в леко шеговит тон, разказа за историята на групата, техните очаквания и планове, както и за българската хардкор сцена и ракия ни.Ростислав Бакалов: Най-напред представи себе си и групата като цяло.

Тила: Тизенхет води началото си от Сцомбатхели, западна Унгария, 2000 година. По това време съществуваха само три или четири ска групи в Унгария, така че беше наистина интересен период. Малко по малко станахме известни на родна земя, благодарение на нашите весели и лесно запомнящи се песни и лудия ни вокал Szasza. Междувременно и съставът се увеличи до десет души. Повлияни сме основно от 2-tone вълната и ранните години на ска и реге музиката. Засягаме важни теми като корупцията, трудния живот, лъжливи политици и обичаме да пеем за малките, лични неща като любов, радост и мъка... и разбира се за парти, пиене и танци.

През кои страни ще мине балканското ви турне?

Т: Изглеждаше, че е лесно да свирим в Сърбия, но не се случи, така че ще имаме концерти единствено в България и Турция (Истанбул). А преди и след това ще свирим в три различни унгарски града. Много сме радостни, че ще имаме възможността за концерти в тези страни, където, поне доколкото аз знам, до сега не са свирили унгарски ска групи.
 
Тизенхет
 
Знаеш ли нещо за българската сцена - ска, пънк, реге? Някакви групи?

Т: Още преди няколко години чух за първи път за българската хардкор сцена и концертите при вас. Всеки разказваше, че сте наистина луди. Също така знам ска/кросоувър групата Уикеда, те са свирили няколко пъти тук в Унгария. Всъщност и Ла Мучедумбре, те бяха тук съвсем скоро, а в София ще сме на една сцена с тях. За съжаление, като цяло до нас не достигат много новини от България. Това е жалко, защото доколкото виждам, хората от източноевропейските страни са много по-заинтересовани и отворени към музиката, за разлика от западните държави. Луди концерти и гостоприемни хора!

Какво очакваш от двата ви лайва тук?

Т: Ние винаги даваме най-доброто от себе си, за да зарадваме публиката по наши концерти и се надяваме, че всички ще ни харесат и ще полудеят. Също така се надяваме да опитаме някои специални български напитки, тъй като нашите родители ни разказаха доста весели истории от техните почивки в България през 80-те и разбира се за ракията. Искаме да потанцуваме и на другите групи. Надяваме се, че ще ви накараме да си размърдате задниците.

Бъдещи планове?

Т: Току що излезе новият ни албум, така че мислим да направим няколко промо концерта у дома и зад граница. До края на годината мислим да издадем рокстеди мини диск, защото абсолютно всички от състава сме големи фенове на рокстеди музиката и вече имаме четири готови парчета. Изглежда, че ще свирим в Германия и Австрия през октомври. Всички сме много заети, така че за нас всяка възможност да правим музиката, която искаме, е истинско щастие.
 
Тизенхет
 
Нещо интересно, което смяташ, че всички трябва да знаят за вас и предстоящите ви концерти, а аз съм пропуснал да те питам?

Т: Може би това, че не трябва да се плашите от нашия фронтмен Szasza, който често изглежда като побъркан лунатик, когато е на сцената. Не се страхувайте, той е нормален. Прилича на гръцко божество и обича да се съблича на сцената.

Нещо за финал?

Т: Елате, за да ни видите! Благодаря ти за интервюто и концертите! И както казва самият флаер: Lets dance!!!
 
 
Специални благодарности на "Hardcore Spirit" за предоставянето на интервюто.
 

Януари ´20


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031