Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Лари Кориел: Не се наговаряме какво ще правим на сцената

Валентин Найденов

Пловдив. 10 октомври, 11 без 10.

Дузина нетърпеливци влизаме в уютен лоби бар на хотел „Одеон” за среща с триото. На съседна маса седи мъжага, който пита на английски „За Лари ли сте дошли?”. „Да, и ти ли?”, отговарям. Той си поръчва палачинка, която пристига със скоростта на отвеяна от вятъра шума.

Отхапва от нея и докато размекнатият кашкавал все още го свързва с масата, серозно казва: „Аз съм Джеф Бърлин, един от най-добрите басисти на света”.

В бара влиза побелял мъж с вид на изпълнителен директор и само по живия му поглед разбирам, че това е самият Лари. Зад него се усмихва младеж като продавач на балончета. А, това бил барабанистът Асаф. Джеф, не по-едър от 245-литров вертикален фризер, всмуква палачинката като провиснал макарон и сяда до преводача.

Валентин Найденов: Какво ви накара да дойдете тук?

Лари Кариел: Музиката. Това, което свирим го наричат джаз, макар да не съм напълно съгласен. Границите в музиката постепенно се размиват. Всеки от нас тримата си има странични ангажименти и когато се съберем заедно, експериментираме различни идеи. Дори не се наговаряме предварително какво ще правим на сцената.

Джеф Бърлин: Ами, ето вижте. Довечера съм с Лари, утре съм студиен музикант за един саундтрак, вдруги ден съм с Дени Серафин (барабанист на Чикаго - б.,а.) за албум с джаз стандарти, след това с Нийл Пърт от Ръш. Ние се занимаваме с 5 000 неща и всички са свързани с музиката. Ето затова сме тук пред вас.

Асаф Сиркис: Аз често свиря в Израел, където съм роден, но имам ангажименти с класически оркестри в Англия, където пък живея от 9 години, и с фолклорни групи от Средния Изток. Опитах се да опозная и вашия фолклор.

В.Н.: Нали първоначално беше написано, че ще дойдете с Лени Уайт (барабаниста на Ритърн Ту Форевър - б.,а.). Защо го няма?

А. С.: Лично се погрижих той да не дойде (хили се). Промени се графикът му. Аз и без това съм от 5 години с Лари.

В.Н.: Лари, кой е любимият ти китарист?

Л.К.: Пако де Лусия. Това е най-чистото свирене, което съм слушал. Брилянтна техника с чувство. Ал ди Меола е същият, докато свиреше фламенко. Когато навлезе във фюжън и джаз рок, а това са стилове, които обхващат по-широка територия, той самият обогати техниката си с нови похвати.

В.Н.: Кой басист започна пръв да блъска струните (терминът е слапинг – шамаросвам)?

Д. Б.: Лари Греъм беше първият. Някой знае ли кой е Лари Греъм? (гледаме тъпо като в развален телевизор - б.,а). (Найденов, засрами се! Ще отнемаме титли: да не знаеш кой е вдъхновителят на Лес Клейпуул и Флий, на Буутси Колинс и Марк Кинг...! - б.,р.)

Лари е басистът на Слай Енд Дъ Фемили Стоун. После тази техника беше усъвършенствана от Стенли Кларк. Когато и аз започнах да свиря така, станах популярен за цяла година и когато всички започнаха да шамаросват, аз пък се отказах. После Джако Пасториъс въведе електрическия бас без прагчета – пак всички започнаха да свирят така. Аз пък взех да свиря бас като Еди ван Хален солата – дабъл хенд. И пак бях популярен за една година. Вече ми писна и си свиря както ми дойде. Сега създадох нов звук на баса за сцена, но няма да го чуете, защото не си нося новото оборудване.

  

В.Н.: Нека всеки от вас формира супер джаз група като квартет без ваше участие? (Лари започва уверено с равен тон, Джеф и Асаф се бавят в избора си като „нечели материала” и Лари им  вика: „Много интересен и труден въпрос наистина”).

Л.К.: Джон Колтрейн (сакс), Макой Тайнър (пиано), Джими Гарисън (бас) и „Ах, този джаз”. (всеобщ бурен смях).

Д.Б.: Дани Готлиб (ударни), Кийт Джарет (пиано), Мирослав Витоус (бас), Гари Бъртън (сакс, няма грешка, не е вибрафонистът).

А.С.: Тони Уилямс (ударни), Алън Холдсуърд (китара), Гари Хасбънд (пиано), Джими Джонсън (бас).

Л. К.: А твоят избор? (изненадан съм, секунда мълчание) Нали ти казах, че въпросът е труден!!!

В.Н.: Ритърн Ту Форевър (изстрелвам)– Чик Къриа, Ал ди Меола, Лени Уайт, Стенли Кларк. Яд ме е, че пропуснах Майлс Дейвис, но сам си го нахаках, като казах квартет.

И тримата вдигат палец за окей.

Изкарах изпита светкавично.

(Опрощава се издънката с Лари Греъм - б., р.)

 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930