Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Петер Тетгрен (Пейн): С групата правя каквото си поискам

Бояна Атанасова
Петер Тетгрен (Пейн, Хипокриси) е изключително важна фигура в метъла. Един от най-добрите и известни музиканти, композитори, но и продуценти в стила. Уникалната възможност да се видим с него ни се предостави час преди началото на концерта на проекта му Пейн в София. Ето какви интересни неща успяхме да научим от него, благодарение на организационната помощ на "Most Of Evil Music":
 
 
Бояна Атанасова: Привет, Петер, как се чувстваш?

Петер Тетгрен: О, доста добре. Оправихме звука на сцената, всичко вече е готово на нея, така че ни очаква готино шоу, надявам се.

Пристигаш ли с определени очаквания за този концерт, който ще бъде и първият ви в България?

О, да! Винаги се питаш "О, как ли ще бъде? Дали публиката ще е луда, дали ще е спокойна и само ще слуша или ще настъпи хаос?". Не можеш да знаеш, преди да е почнало. Е, ние се надяваме да е хаос.

Наскоро завършихте доста голяма съвместна обиколка с Найтуиш. Как мина турнето, все пак сте доста различни състави, феновете ви не са еднакви...


Ние сме много добри приятели с тях. Пътувахме доста дълго време заедно и те са много приятни хора.  

А как реагираха техните почитатели на вашата музика?


Феновете на Найтуиш са доста отворени пичове и приеха положително музиката ни. Преди турнето, ни бяха потърсили в "MySpace", бяха чули за какво става въпрос. Готино е да правиш концерти с банда, която е доста по-различна от твоята. Така имаш шанс да покажеш на какво си способен пред доста разнообразна публика. Добра възможност е да ги запознаеш и със собствената си музика.
 
Петер Тетгрен
Спомена "MySpace" - до колко е важно да поддържаш от там връзка с почитателите си?

О, ние винаги се опитваме да актуализираме информацията там. Често поддържаме и онлайн  тур блог, на който качваме новости чрез мобилен телефон. Пускаме снимки и пишем по кратък коментар от време на време - винаги, когато има интересна случка около нас. Аз самият бих се радвал да получа нещо подобно от Кис, Слейър или някоя друга група, на която се възхищавам. Това е и чудесен начин да покажем на феновете си що за хора сме. Не сме някакви рок звезди - държим се естествено и контактуваме нормално с всекиго.     

В момента продуцираш новия албум, записът на завръщането на Immortal. Можеш ли да ни разкриеш малко повече подробности за процеса, до къде сте стигнали?

Нещата вървят много добре. За сега имаме записани само барабаните и ще работя по тях. Другата седмица трябва да замина за Берген и да се захванем с китарите. Албумът ще съдържа седем парчета. Ще има едно супер бързо, едно доста бавно, няколко среднотемпови...

А какво да очакваме от новия албум на Хипокриси?

Няма да бъде толкова брутален като "Virus" (2005). Е, ще си приличат, но може би ще е по-близък до звученето на "The Arrival" (2004) и "Final Chapter" (1997).

Продуцираш Имортъл, работиш активно по новия албум на Хипокриси, на турне си с Пейн... Остава ли ти изобщо време за друго?

О, хаха, не. Дискът на Хипокриси трябваше да излезе през май, но за съжаление се разболях доста лошо и беше невъзможно да пея. Тогава осъзнах, че няма да мога да спазя крайните срокове и реших да не се подлагам на този стрес - да пиша бързо текстовете и да записваме вокалните партии. Така се захванах с Имортъл, защото и те гонеха крайни срокове. Просто наистина не исках да претупвам нещата и сега имам срок до средата на юли да предам мастерирания материал, а албумът ни ще излезе някъде в средата на октомври.

Сам се справяш почти с всичко, с което се захванеш. По-добре ли е така - да разчиташ само на собствените си сили?

С групи като Пейн определено ми е по-лесно да са така нещата. Винаги е била малкото ми бебе, тук експериментирам по най-различни начини. Тук са всички мои нови идеи, които ми хрумват и записвам. Нямам за цел да продавам албуми и да правя хитове. Опитвам се да правя нещата, които ми харесват в конкретния момент.   
 
Петер в София
С Пейн правите един страхотен кавър на Битълс, на "Eleanor Rigby". Защо точно тази група и това парче?

Мисля, че те са едни от създателите на хубавата музика в този свят. Винаги съм ги харесвал, израснал съм с тях, винаги са били около мен и моите родители. Оригиналът е може би една от първите готик песни...

С групата експериментираш и доста с електронна музика. С времето промени стилът на семплите. Дали това е в резултат на някаква еволюция, която се е случила в електронния жанр, как мислиш?

Не мисля за конретните жанрове - в песните слагам това, което на момента ми се струва подходящо и ще си върви, например, с някой риф. Гледам да не мисля много, правя нещата, както ги чувствам.
 
 
След последния въпрос, Петер бе така добър да се снима с присъстващите колеги журналисти, даде автограф на всички и получи няколко оригинални подаръка - бутилка ракия и специално направена за него тениска. 
 

Януари ´20


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031