Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Джес Воорн: Започнах да диджействам на майтап!

Виктор Хари

Сядаме да си побъбрим с високия усмихнат Джес Воорн (Jesse Voorn) (може и Йесе, ако настояваме за холандския му произход) в сградата на Военния клуб в столицата, докато той чака за участието си на конференциите на втория ден от фестивала ”See Me” (4-6 юни). Това е четвъртата поредна година, в която музиканти, артисти, мениджъри и всякакъв род специалисти от различни страни се събират в София. Сред гостите сега е и това сравнително ново лице на съвременния бум в електронния звук, представящ холандската хаус и транс школи.

Виктор Хари: Здравей, Джеси! След малко имаш участие в лекционните конференции на фестивала, за какво ще говориш?

Джес Воорн: Темата ми е „Мениджмънтът на артистите”. Това е особено важно от професионална гледна точка. Надявам се да помогна на многото начеващи млади изпълнител. Важно е не само поради това,  че занимаването с постоянни ангажименти и плащания не е работа на един артист, но и от юридическа гледна точка. Как и какви договори за менажиране се сключват, кое е най–подходящо и т.н.

Ти явно доста разбираш от това, да не би сам да си си мениджър?

О, Не! Имам си мениджър, с когото работя отлично и съм много доволен.

Той първият ти мениджър ли е? … Знам, че диджействаш  професионално едва от две години.

Не, не ми е първият. Имах от самото начало някакъв, но после го смених с настоящия.

Как влезе в играта?

Ами, бях все диджей по купони на близки приятели, в домашна обстановка. Сещаш се, преди години всичко беше на касетки, та действах с касетофони – абе майтап работа! Никога не съм предполагал, че ще се занимавам после с това. Всъщност ме накараха познати едва ли не насила. Бях близък до хора от сцената и един от тях, който има участие в лейбъл, ме вкара в студиото. И така…

Ти от коя част на Холандия си точно?

Аз съм от едно малко градче в южната част, дълбока провинция. После като студент вече се преместих в по–голям град, където прекарах младежките си години, а чак след това заживях в  Амстердам.

Разкажи, моля,  малко повече за клубната сцена там – в провинцията и в Амстердам. Какви стилове се слушаха най–много по онова време?

Като тийнейджъри се събирахме всички и куфеехме по цели нощи, без  значение на каква точно музика. По онова време ги нямаше още всички тези стилове, така както днес ги разграничават на джънгъл, техно или хардкор например. Истинската клубна сцена в Холандия е само в Амстердам всъщност. В провинцията на практика няма такава.

Аз лично като юноша слушах всичко: от метъл през Бийсти Бойс, та до американски соул. Навярно това до голяма степен изигра роля и за звученето на сегашната ми продукция – тя не е обвързана или ограничена в рамките на конкретен стил.

 (Джес Воорн пред българските журналисти)

Снимки: Tillate Bilgaria

Да, към днешна дата границите мужду стиловете са размити. Артистите непрекъснато колаборират помежду си, всички което излиза, са миксирани компилации. Ти как виждаш бъдещето на музикалната продукция като цяло и в частност. Ти например ще издадеш ли някога цял студиен албум?

Аз по принцип не съм по плановете. Нищо не планирам много занапред…  Когато ми хрумне нещо, записвам го и издавам. Не мога да кажа какво и кога ще е следващото, още повече с този натоварен график, който имам. Относно студийните албуми, смятам,  че са хубаво онещо, но нямат бъдеще, изглежда. Никой вече не пуска  единствено такъв вид издания, ако въобще го прави. Аз лично издавам само сингли, но участвам и в съвместни проекти под други имена. Наскоро например предстои да участвам в направата на един саундтрак.

Твоите издания неизменно излизат в МР3 формат, смяташ ли че Интернет окончателно и завинаги победи аудио изданията?

Да, безспорно като се замисли човек,  днес никой не предпочита да си купи плоча или аудио диск. По Интернет е по–бързо, има по–богат асортимент и възможност за предварително прослушване. Плочите се купуват изключително от диджеи, но с новите технологии при смесване на живо с лаптопите и това вече е история.

За някои истинската им стойност е сантиментална. Например има любители колекционери на обложките заради артуърк-а. Ти си от Холандия, страна, известна с многото си художници, кой ти е най-любим от тях?

А, имаш предвид Ван Гог навярно, и други много също… Ами аз харесвам Йеронимус Бош. Неговите образи са доста мистични. Той е творил отдавна, но платната му са все така въздействащи. Знаеш ли го?

Разбира се! Макар и по друг, по–нестандартен повод - от Антон Корбин. Холандският фотограф и режисьор на видеоклипове го посочва за свое вдъхновение например за  визуалното  си сътрудничество с Депеш Мод.  Впоследствие видях негови картини, които са известни и наистина са интересни.

Аз пък не знаех за това! Иначе знам Антон Корбин.

Освен с творците си, Холандия е известна още с футбола и либералните закони относно наркотиците.

Аз не се интересувам много от футбол, честно казано. За марихуаната? Да, добре беше! Но сега вече измениха закона, при това по анормален начин. Вече никой няма право да държи или употребява канабис никъде, освен в смоук шоповете. Това ще рече, че вкъщи, в колата или където и да е, не можеш да държиш трева, освен ако е неоткъсната. Парадокс! Човек може да я засява и отглежда видно за всички, на прозореца например – това не са променили, но откъсне ли я, отива в затвора – това направиха! В същото време произвеждат и изнасят официално с кораби големи количества. Което е  абсурдно!

Навсякъде си има по някой друг абсурд, повярвай. А как реши да дойдеш в България и да участваш на „Sее Mе”? Знаем, че още за миналогодишното издание ти записа и химна на фестивала.

Това стана по предложение на  "dance4life”, които, както знаете, са съорганизатори на това, както и на много други събития по различни места. Организацията е с наистина достойни хуманни цели, спомагайки за борбата с болести. Всички тези международни фестивали са много хубаво нещо. Голям купон е - навсякъде и винаги. Хората изпитват голяма нужда да се съберат, запознаят и веселят. Така и трябва да бъде!

Така е! Благодаря ти за разговора, също и за участието на фестивала! Желая ти само успехи!
 

Септември ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930