Мирослава Кацарова - "Теменужена"


7150

Мирослава Кацарова - "Теменужена"

Четвъртият албум на джаз певицата Мирослава Кацарова носи заглавието на една от десетте песни в него – "Теменужена", по музика на Мирослав Турийски.

Той се появява в момент на трудности, предизвикани от пандемията, предизвикващи ни да се обърнем повече към себе си, да укрепим връзката си с важните елементи на живота ни – хората, с които се обичаме, природата, от която сме част, дома, в който намираме пристан, изкуството, което спасява. "Поводът да вляза в студио беше импровизиран, не беше планиран – споделя известната джаз вокалистка – като "плод" на изолацията, в която попаднахме, бяха се събрали много идеи, много неща за казване".

Музиката в целия диск е белязана със специфичната звучност от срещата на джаз трио и струнен квартет. Тази акустична естетика отразява личното убеждение на Мира Кацарова, че границите между жанровете все повече се изличават. Всичко това е постигнато от стегнати оркестрации и аранжименти, дело на Мирослав Турийски. "Нежен, женствен и несъмнено неин е новият албум на Мирослава Кацарова. Песните ѝ винаги са били белязани от силен личен елемент, а Мира има необикновения талант да превръща в празник ежедневното и малките неща в живота", пише Таня Иванова (музикален журналист от Jazz FM радио).

Авторските композиции са на български език и осем от тях са изцяло по текстове на Мирослава Кацарова. Включена е и известната мелодия "Водите на март" на Антонио Карлос Жобим, която бе преведена от Зорница Христова и записана със специалното разрешение на официалните издатели на музиката на Жобим Corcovado MusicWorld. Песента на Младен Димитров "Аз съм ти" пък е дует на Мира Кацарова и актрисата Маргита Гошева, а текстът е написан съвместно от Мира и Маргита.

Сред деветте авторски композиции в албума са и две по-стари песни "Летни улици" по музика на Веселин Веселинов-Еко и "Като в картина на Шагал" с музиката на Румен Тосков-Рупето. Те са претворени в различни, нови версии. "Боса нова в градината" и "Неуловима" са две авторски композиции на самата Мирослава Кацарова. Видеото към "Боса нова в градината" е режисирано от Денислав Турийски.

"Неуловима" - казва Мира - е за "всяка една Франи по Селинждър". Тя смята песента за завоалирания център на проекта, посвещавайки го на "парадоксалната сила на крехкостта на всяка една жена".

Музикантите, които партнират в създаването на "Теменужена", са Мирослав Турийски – пиано и аранжименти, Веселин Веселинов-Еко – бас, Христо Минчев – бас, Младен Димитров – барабани, Ивелина Христова – цигулка, Диляна Димитрова – цигулка, Мария Венкова – виола, Антоанина Юрганджиева – виолончело, Владимир Карпаров – саксофон, Николай Карагеоргиев – китара, Ангел Дюлгеров – китари (бонус трак).

Продуцент е музикалната компания Blue M LTD. Саунд дизайнер е Младен Димитров, известен повече като Mr. Moon, барабанист, диджей и продуцент. Той е и част от всички проекти през последните години на Мира Кацарова. Сега обаче двамата са заедно в малко по-различна артистична комбинация от тази, на която обичайно сме свикнали – в "Уча се да бъда с теб" той е диджей и автор на проекта, текстът е на Мира, а парчето е извън стилистиката на джаза и ни потапя в лаундж и соулфул музиката. В записа участват още пианистът Мирослав Турийски и китаристът Ангел Дюлгеров. "По лек и непретенциозен начин се опитвам да разкажа за трудно достижимата лекота на живота, на човешките отношения, на обичта. Лекотата и свободата са в осъзнаването, в разбирането на другите. Обичта не е даденост, трябва внимателно да я обгрижваме всеки ден, защото прекъсне ли се нишката ѝ, прекъсва се и лекотата", казва Мирослава Кацарова за текста. Песента е бонус трак в четвъртия албум на Мирослава Кацарова. "Уча се да бъда с теб" е с електронни елементи, свързана със съвсем различна музикална естетика от останалите в диска, които са изцяло акустични.

Албумът е създаден с подкрепата на Министерството на културата

Траклист


1. "Боса нова в парка"
2. "Летни улици"
3. "Теменужена"
4. "Реката"
5. "Неуловима"
6. "Aguas de de Março" ("Водите на март")
7. "Пробуждане"
8. "Като в картина на Шагал"
9. "Аз съм ти"
10. "Уча се да бъда с теб"

Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички