Дългогодишният редактор на сп. Rolling Stone Дейвид Фрик сподели безценни мисли за музикалния бизнес


Дългогодишният редактор на сп. Rolling Stone Дейвид Фрик сподели безценни мисли за музикалния бизнес

995

Дейвид Фрик, бившият редактор на Rolling Stone, интервюирал най-големите имена в рок и поп музиката, смени ролята и отговори на въпросите на българската журналистка Елена Розберг.

В средите на световната музикална журналистика и сред самите рок музиканти той е истинска легенда. Започва като фрийлансър за списание Rolling Stone, след което става за 30 години и негов редактор. Днес, вече прехвърлил 70 години, той от ново работи като фрийлансър за други музикални издания като Mojo, става и водещ на шоуто The Writer’s Bloock по Sirius XM, защото неведнъж са му казвали, че има много красив глас. Дейвид Фрик е един от малкото журналисти, номинирани за "Грами", следил е от приятелска дистанция как се развива кариерата на повечето от големите рок и поп имена - от Rolling Stones, Pink Floyd и AC/DC, през Ерик Клептън и Том Пети до Metallica, R.E.M, The Smiths и Nirvana.

Кърт Кобейн дава своето последно интервю именно на него. Журналистът-легенда беше в София по покана на Рут Колева за първото издание на конференцията So Alive (19-21 октомври). На събитието в ролята на спикър Елена Розберг представи Дейвид Фрик пред аудиторията.

В ефира на Z-Rock Фрик сподели как е реагирал на поканата да посети България: "Шанс да видя нова страна, да опозная нови хора, да се видя с нови прекрасни журналисти и да чуя нова музика? Не е нужно да ме питат по два пъти". Разговорът се завърта и около интересната тема дали самият той е прототипа на Уилям Милър във филма на Камерън Кроу "Почти известни"(2000). Фрик споделя: "Не бих казал, че съм прототипът, но познавам много добре режисьора на продукцията Камерън Кроу, който спечели "Оскар" с филма. Той е прекрасен колега и приятел и когато гледах премиерата на "Почти известни" в Ню Йорк, отидох при него и му казах – ти си показал толкова точно моята история, колкото и своята. Защото филмът разказва за някой, който толкова обича музиката, че иска да бъде част от всичко това".

Онзи ден мина и участието му в музикалната конференция So Alive в София, озаглавено "Ритъмът на репортажа: прозрения от музикалния журналист Дейвид Фрик". Повече от час продължи безценната "лекция" на  журналиста, в която той изложи концепциите си за писането на въздействащи статии, даде примери от своя опит в музикалната журналистика и своята вяра в свободата на словото.

Темите, през които преминава това завладяващо интервю, са всеобхватни и неизчерпаеми: От силата на въздействащото писане, което оставя трайни следи, за това колко по-важно е качеството пред скоростта на написване. За емблематичното му интервю с Кърт Кобейн, известно като последното интервю на легендарния музикант преди преждевременната му смърт. Разговор, който става съдбоносна точка в кариерата на Фрик. Хвърля светлина и върху журналистическата етика и за това как определена информация, споделена по време на интервю, не е предназначена за публикуване и трябва да се уважава като такава.

Разговорът преминава и през актуалните за музиката и Spotify, за вечния въпрос коя е стойностната музика, която той определя като музика, която балансира "с единия крак в душата и с другия в бъдещето". Важна част от разговора си с Елена Розберг, Фрик посвещава на Metallica, на лиричния гений на Боб Дилън, Франк Запа, на вечния въпрос Джон Ленън или Пол Маккартни и на Кърт Кобейн.

Интервю на Елена Розберг с Дейвид Фрик в музикалната конференция So Alive гледайте тук:

https://musicnonstop.today/2023/10/19/the-rhythm-of-reporting-insights-from-the-journalist-david-fricke

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички