Куинси Джоунс получава първата награда "Мир чрез музика" на Държавния департамент на САЩ


Куинси Джоунс получава първата награда "Мир чрез музика" на Държавния департамент на САЩ

1226

Джазменът Куинси Джоунс е първият носител на новоучредената награда на Държавния департамент на САЩ "Мир чрез музика".

Награждаването на 28-кратния носител на "Грами" - продуцент, музикант, композитор и аранжор, е част от старта на новата инициатива на Държавния департамент за глобална музикална дипломация. Отличието ще се присъжда на американски музиканти, продуценти, професионалисти и други, които са "изиграли безценна роля в междукултурния обмен и чиято музикална дейност подпомага мира и взаимното разбирателство в световен мащаб", се посочва в съобщение за медиите. Инициативата за глобална музикална дипломация е разработена след приемането на Закона за насърчаване на мира, образованието и културния обмен (PEACE) чрез музикална дипломация през 2022 година.

През 1956 г. Джоунс е музикален директор и тромпетист на джазаса Дизи Гилеспи и неговия бенд по време на първото джаз турне на Държавния департамент на САЩ в Южна Европа, Близкия изток и Южна Азия. Обиколката е част от програмата на Студената война за популяризиране на американската музика и култура и противодействие на подобни усилия на Съветския съюз. Впоследствие Джоунс оказва едно от най-големите влияния върху музиката, продуцирайки най-продавания албум на всички времена – "Thriller" (1982 г.) на Майкъл Джексън. 110 млн. продажби носи произведението на тандема - до момента с ненадминат успех. При "Bad" (1987 г.) цифрата е "по-скромна" - 45 млн. Студийната работа по този албум се оказва последна за двамата, като изключим специалните издания на тези три плочи от 2001 година.

Джоунс получи номинации за "Оскар" за музиката и оригиналната песен от филма "Пурпурен цвят" на Стивън Спилбърг, припомнят световните агенции.

Майстор на аранжирането на музика за биг бенд, работил многократно с оркестъра на Каунт Бейзи и оркестъра на Рей Браун. Твори съвместно с и за Луис Армстронг, Елла Фитцджералд, Дайна Уошингтън, Кларк Тери, Сара Вон, Антонио Карлос Жобим, Рей Чарлз, Сами Дейвис джуниър, Хенри Мансини, Били Екстайн, Арета Франклин, Пеги Лий, Франк Синатра, Чака Кан , Дона Съмър и много други. Наричат го учебник в изкуството на аранжимента.

Куинси Джоунс е креативният гений на поколението си. Когато става въпрос за музиката на миналия век, точно той е човекът, който е в епицентъра на събитията. Няма значение дали става въпрос за поп, джаз, хип-хоп, класика, филмова музика или суинг, Куинси знае как. Той е една от най-влиятелните личности в музикалната индустрия и няма човек в бранша, който да го отрече. Обратно - всички го сочат и като рядък пример за доброта и човечност в иначе толкова нечовешката месомелачка на индустрията. 
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички