Основателят на сп.Rolling Stone Йън Уенър отстранен от борда на "Залата на славата на рок-ен-рола" за расизъм


Основателят на сп.Rolling Stone Йън Уенър отстранен от борда на "Залата на славата на рок-ен-рола" за расизъм

1293

Йън Уенър (Jann Wenner), съосновател на списание Rolling Stone и на "Залата на славата на рок-ен-рола", беше отстранен от борда на директорите на фондацията на залата, след като направи обидни коментари за чернокожи и за жени музиканти.

Той се извини в рамките на няколко часа, предаде "Асошиейтед прес". "Йън Уенър беше отстранен от борда на директорите на фондация "Зала на славата на рок-ен-рола", съобщиха от нейната управа, ден след като коментарите на Уенър бяха публикувани в  "Ню Йорк Таймс". Бизнесменът предизвика истинска буря, рекламирайки новата си книга "The Masters", която съдържа интервюта с Боб Дилън, Джери Гарсия, Мик Джагър, Джон Ленън, Брус Спрингстийн, Пийт Таунсенд и Боно от U2. На въпроса защо не е интервюирал жени или чернокожи музиканти, Уенър отговаря: "Не става дума за това, че те са нечленоразделни, макар че пробвайте да проведете задълбочен разговор с жени като Грейс Слик или Дженис Джоплин. Хайде де, опитайте! Знаете ли, Джони (Мичъл) не беше философ на рок-ен-рола. Според мен тя не издържа на този тест. От чернокожите изпълнители - знаете, Стиви Уондър, гений, добре… Когато обаче използвате толкова широк термин като "майстори", той трябва да се изпълва със съдържание. Може би Марвин Гей или Къртис Мейфийлд? Искам да кажа, че тези хора просто не се изразяваха на такова ниво", каза Йън Уенър,бивш собственик на списание Men's Journal.

Впоследствие Уенър се извини чрез своя издател Little, Brown Аnd Company с думите: "В интервюто си за "Ню Йорк Таймс" направих коментари, които омаловажиха приноса, гения и влиянието на чернокожите и на жените изпълнители, и поднасям извинение от все сърце за тези забележки. Напълно разбирам скандалния характер и лошия подбор на моите думи, за което се извинявам и приемам последствията".

Йън Саймън Уенър е съосновател на списанието за популярна култура Rolling Stone през 1967 година. Бил е негов редактор или редакционен директор до 2019 г. Списанието излиза на 8 езика в над 15 държави по целия свят. През ноември 2009 година той изпрати поздравителен адрес до издателите на несъществущато вече българско списание.  

Американецът е съосновател на "Залата на славата на рок-ен-рола", създадена през 1986 година, когато в нея са приети Елвис Пресли, Джеймс Браун, Чък Бери, Литъл Ричард, Бъди Холи и Джери Ли Луис.

Снимка: Mario Cantu / CSM

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички