Време за блус! Сергей Шишов представя "Get On Board: The Songs Of Sonny Terry & Brownie McGhee" на Taj Mahal и Ry Cooder


Време за блус! Сергей Шишов представя "Get On Board: The Songs Of Sonny Terry & Brownie McGhee" на Taj Mahal и Ry Cooder

1021

"Ако искаш да стигнеш бързо, върви сам. Ако искаш да стигнеш далече, върви заедно с някого".
Африканска поговорка

На територията от Ричмонд, щата Вирджиния, до Aтланта, щата Джорджия, се откриват корените на Piedmont блуса, известен също така и като блус на източното крайбрежие, или югоизточният блус. Всъщност става дума за стил в блуса със свирене на китара с подчертан басов ритмичен модел, поддържащ обичайната синкопирана мелодия. Резултатът е сравним по звук с рагтайма и това го отличава от другите стилове, особено от блуса край делтата на Мисисипи, по своите базирани на рагтайм ритми.

Точно този блус звучи в отличения през февруари 2023 година с наградата "Грами" за най-добър традиционен блус албум "Get On Board", или "Качвай се", на легендарните музиканти Taj Mahal и Ry Cooder. Албумът съдържа 11 песни от репертоара на знаменитото дуо Sonny Terry и Brownie McGhee с Piedmont блус, като Taj и Ry заимстват заглавието от едноименния албум на ветераните от 1952 г. Нещо повече – оформлението на предната корица на албума от 2022 г. напълно възпроизвежда това на оригинала от 1952 г.

Sonny Terry и Brownie McGhee поставят основите на 40-годишната си музикална връзка през 1941 г. и записват множество песни заедно. Дуетът добива завидна популярност сред бялата публика по време на възраждането на фолклорната музика в САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, включително след сътрудничеството си с именитите Styve Homnick, Woody Guthrie и Moses Asch. В изпълненията на Sonny Terry и Brownie McGhee се налага музика с акустични инструменти, прост ритъм и текстове, взети от всекидневието, и това ги прави толкова значими, че ги канят да направят записи за архива към Библиотеката на Конгреса на САЩ. Те са удостоени и с множество престижни награди за опазване и поддържане на традиционната музика на афроамериканците.

Към тяхната стилистика решават да се придържат двамата виртуозни мултиинструменталисти Taj Mahal, носител на 4 отличия "Грами", и Ry Cooder със 7 "Грами", като възпроизвеждат тези 11 песни, изпълнени в чист фолклорен стил без излишни украшения, и така ни пренасят в атмосферата на автентичния Piedmont блус.

"Бях на около 11 или 12, когато за първи път чух "Get On Board" на Sonny Terry и Brownie McGhee от 1952 г. – спомня си Ry Cooder – Нямах представа кои са те. Не знаеш много, когато си от Санта Моника на тази възраст, а нямаше фолклорна музика никъде другаде в Лос Анджелис, само в един магазин за плочи. Две сестри го управляваха и ви позволяваха да пуснете някоя плоча, за да видите дали ви харесва. Често взимах автобуса до този магазин и обичах да се ровя. Пуснах си веднъж "Get On Board" и си казах: "О, това е фантастично. Забавно е, китарата е страхотна, а хармониката е невероятна". Това, което правеха, беше много стимулиращо".

През 2021 година, Joahim, съветник на Cooder, негов син и дясната му ръка, му предлага да се събере отново с Taj Mahal и ето какво се случва:

В началото на юли 2021 г. година Taj пристига с влака до Лос Анджелис и триото се установява в хола на Joahim. "Беше много важно това да не е звукозаписно студио – казва CooderНе искам никога повече да видя звукозаписно студио, кълна се в Бога. И знаех, че тази стая ще бъде много добра акустично. Joahim и аз работихме там много през последната година. Точно тази стая има качество, което повечето звукозаписни студиа нямат, и то е, че те кара да звучиш по-добре, отколкото когато свириш сам".

Записват три дни. Taj Mahal и Ry Cooder седят на табуретки, обърнати един към друг, в единия край на стаята; Ry е заобиколен от обичайния си набор от струнни инструменти. Taj слага половин дузина хармоники пред себе си и помръдва само за да засвири на някакво пиано. В другия край на стаята седи Joahim зад един набор от ексцентрични антични инструменти, които той нарича барабанен комплект. "Можехме да копираме Sonny Terry и Brownie McGhee – разказва Taj. – И двамата имаме възможността да ги копираме. Но това не е целта ни. Sonny и Brownie бяха вдъхновението; ние го взехме оттам, но направихме всичко по свой начин". "Важното бе да харесваме това, което правим и да се забавляваме, и тогава хората ще го харесат и ще се забавляват – допълва Ry Cooder Иначе няма смисъл. Защо бихте задействали цялата тази машинария за звукозаписен бизнес, ако не сте мислили, че ще я осъществите? Ако не мислех, че Taj и аз можем да направим това както трябва, просто щях да поливам тревата в двора си, което е начинът, по който прекарвам повечето си време тези дни".

Сергей Шишов ще представи албума "Get On Board" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 11 ноември, след новините от 22.00 ч.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички