Скорпиънс в София! На прощаване...


Скорпиънс в София! На прощаване...

3928

Не, това не може да ми се случи –  Скорпиънс (Scorpions) да свирят "Make It Real", "The Zoo"от "Animal Magnetism" (1980) и "Loving You Sunday Morning", инструменталната "Coast To Coast", баладата "Holiday" от "Lovedrive" (1979)...

Изпитвам дълбоко чувство към тези два албума не само защото са първите, които чух навремето. Те ме връщат във време на буйно студенство, надежди, оптимизъм за бъдеще, терени по цели нощи с препушване, дивашки нагон, въртене на ролки с волуме на мах... и към една красота, хармония, сила, нежност, мелодия - въплътена в неизвестните тогава Скорпиънс.

Прожектирам живота си мълчаливо, гледам ги на сцената за 4-и път и си давам сметка, че премрежвам поглед още в самото начало на концерта. Не, това не може да ми се случи, но ми се случва много дълбоко и ме тресе направо в сърцето, душата и ума. Победен съм още в самото начало на събитието снощи.

Забравям за партизанския поход в гъсти шубраци в комплекса на БАН. Търсенето на вход 5–фен зона на стадион "Академик-Плиска" се оказва дълъг път в пространство, което не можеш да сгънеш. Вход 5 е на 3 метра и 69 см пред мен, но пътят до него е лабиринт, в който съм Сталкер, израснал в тази махала.

Не забравям песните на Ахат, които са достойно откриване на този концерт, наречен прощален. Гледам петимата чужденци на сцената и не мисля дали е за последно. Слушам хард рок класа и се сещам за думите на Клаус на пресконференцията. „Много блус музиканти свирят на 70-80 години, слагайки един стол на сцената. Ние сме хард и не можем да си позволим това. По-добре да се оттеглим сега, а не някога, когато ще си спомнят за нас като едва мърдащи старци”.

Съвземам се от първоначалния удар, паля цигара и започвам куфеж. На сцената е един от най-добрите рок певци, един от най-добрите рок композитори, един от най-жизнените китаристи, басисти, барабанисти. В светлинната феерия от сцената лъха класа на творци, които имат съзнание за трайна следа в рока.

Клаус Майне оставя публиката да пее вместо него. Без да прекалява. Все пак ние сме на стадиона за да чуем този шлифован, трогващ глас за последно. Средната част е баладична – “Holiday”, “Wind Of Change”… Знаковата балада за рухване на Берлинската стена, за обединение на Изтока и Запада, за сваляне на бариери, е посрещната не само със светлини от запалки и джобни телефони. Много любовни двойки се целуват и вероятно споделят какво им се е случило на тази песен. Шепот в ухото, здрави прегръдки, буйни целувки – това е мелодията.

Клаус и Руди са убедени в посланието на тази песен. Най-малкото доказателство е събиране в група на Изток Павел Мачивода от Краков със ЗападДжеймс Котак от Лос Анжделис. “Wind Of Change” стана песен на всички времена в класацията на зрителите на ZDF, побеждавайки Бетовен.

Матиас Ябс навършва 55 точно сега. Пеем му: happy birthday to you. Клаус от сцената - „бърздей”. Великолепен момент и точно той вкарва концерта в клишето на барабанна тропаница и китарно чучулижене. Тези трикове са дежурни подаръци под елхата за децата на всеки концерт. Струва ми се, че е излишно, но като на прощаване - става.

Песните от новия албум "Sting In The Tail" минават като добре познати химни. Завалява ситен дъждец. Зад сребърните капчици, високо блестящи от светлинното шоу, се вижда достолепната дребна фигура на Клаус, обгърнат с нашия трибагреник. Величествена гледка. Дъждецът не е изпитание за нас. Никой не му обръща внимание, погълнат от посланието на едни рокаджии, които бъркат в душите и сърцата с перфектен звук, много мелодични песни и нещо необяснимо... може би любов в ритъм и звук... не знам.

Близо 20 хиляди гърла ревват за бис.

"Still Loving You" и "Rock You Like Hurricane"! В този миг мога да умра щастлив. Предпочитам да стане на техния рок ураган, вместо на „Девета симфония” от Бетовен.

Не, не може да ми се случи това!

А то се случва...


Сетлист на Aхат:

1. Брадвата
2. Огнени души
3. Дървото
4. Монолог
5. Черната овца

Сетлист на Скорпиънс:

1. Intro
2. Sting In The Tail
3. Make It Real
4. Bad Boys Running Wild
5. The Zoo
6. Coast To Coast
7. Loving You Sunday Morning
8. The Best Is Yet To Come
9. Holiday
10. Wind of Change
11. Raised On Rock
12. Tease Me Please Me
13. Dynamite
14. Kottak Drum Solo
15. Blackout
16. Matthias Jabs guitar solo
17. Big City Nights

18. Still Loving You
19. Rock You Like A Hurricane

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички