Мария Илиева отбелязва 10 години на сцената през 2011


Мария Илиева отбелязва 10 години на сцената през 2011

4041

Мария Илиева ще отбележи 10 години на сцената през 2011.

Пробивният й дебют "Лунен сън" се появи през 2001, променяйки едновременно две представи на родните меломани - за модерно звучене, от една страна, и за това, че български артист може да се представи в най-изисканите световни традиции за клубен саунд.

Вокалистката е актуална и днес - с последния си сингъл и видеото към него - "I LIke". Тя го представи наскоро в столичния клуб Night Flight заедно с изпълнителите от своя лейбъл - "Стерео стая" (по името на нейния хаус сингъл), а и в компанията на приятелите си Живко Петров (пиано), Георги Янев (китари) и Калин Вельов (перкусии).

Кадрите са дело на шведския режисьор Роберт Уау, хореографията - на Милен Данков, известен от риалити формата VIP Dance. Композицията е на Илиева и B.O.Y.A.N. - един младите изпълнители в звукозаписната й компания, наред с Knas (Кнас), Криста и Мона. Парчето е предвидено за следващия албум на вокалистката, който ще се появи идната година.

"2010 беше интересна - донесе много стрес, но и хубави моменти, беше година на пречистване", обобщава певицата. "Доволна съм от избора на артистите, които са в "Стерео стая". Те проявиха силен дух и порив, с който привлякоха много хора към красотата на музиката", хвали пиленцата си Мария.

Пренасрочваният нееднократно дебют на Криста ще бъде готов най-вероятно идната година. Първата изпълнителка в каталога на "Стерео стая" довършва две парчета от него, за които си сътрудничи с Рейчъл Роу. B.O.Y.A.N. се е концентрирал върху нов сингъл (изпипва дребни детайли на аранжимента), по който предстои да бъда заснето видео. Албуми гласят и Кнас, и Мона, която наскоро навърши пълнолетие. Илиева вижда проектите реализирани "някъде през лятото или ранната есен".

В нейното обкръжение отскоро се подвизава и пианистът Теодор Петков, нашумял от участието си в редица формации като Манго Дуенде, Мед Догс, Дъ Ню Дженерейшън (Da New Generation), Антони Рикев – УаТони и други.   

Експресивна, дръзка, излъчваща увереност и позитивна енергия, Мария Илиева влезе в галерията на поп славата като в собствения си будоар. Вокалните й възможности, съчетани с нейния вроден артистизъм, и всичко това – подчинено на хармоничен и стилово избистрен музикален проект, не можеше да не даде резултат. И в началото на 2002 се изсипа златният дъжд от номинации и награди – 15 очаквания и 5 статуетки в категориите за дебют, видеоклип и женски вокал в най-авторитетните годишни музикални класации в България тогава.

Дебютният й албум "Лунен сън" бе създаден и представен на пазара по всички правила на съвременния музикален бизнес – участие на утвърдени и популярни музиканти (Мага, Еко, Любо (тогава в Те), КариZма, DJ Кик), три пилотни сингъла ("Лунен сън", "Нищо" и "All Right"), два клипа ("Лунен сън" и "Нищо"), създадени от Георги Марков. Всичко това, допълнено от последователна и активна, без да е агресивна, медийна стратегия, направи от Мария Илиева национална поп звезда за по-малко от година.

Статус, който тя защити и с втория си диск "Идвам към теб", завивайки от електронния саунд накъм ар-ен-би и нео соул звучене. Дискът се появи в края на 2006, издаден от собствения й лейбъл - "Ем Ай Продакшънс".

Нататък певицата заложи на сингли, единият от които – "Truly", изпълнен в дует с Крис Томпсън, бе обявен за най-добра поп песен в Югоизточна Европа на международните музикални награди на фестивала SeeMe 2010. Изяви се успешно и с Графа.


Смятана за топзвезда на всички регионални и международни музикални събития, Мария е откривала концертите на големи имена като Джордж Майкъл, Симпъл Майндс, Дани Миноуг, Атомик Китън, Гарадж Махал, освен това има участия със Симпли Ред, UB40, Джипси Кингс (Gipsy Kings), Дзукеро, Лу Бега, Йоланда Грейвс.

"Слушам музика. Имам време за това. Но когато музиката ти стане живот, много е важно да намираш време да слушаш себе си. Аз много обичам да слушам това, което съм изпяла, да го анализирам и да се опитвам другия път да е по-добро", признава Илиева, прочута с високите си критерии и (само)взискателност.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички