Почина народната певица Надка Караджова


Почина народната певица Надка Караджова

7935

Народната певица Надка Караджова е починала на 73-годишна възраст днес.

Причината е остра сърдечна недостатъчност, съобщи БНР.
 
Надка Караджова е родена в село Три водици, Пазарджишко, през 1937. Още на 16-годишна възраст става част от Държавния ансамбъл с диригент Филип Кутев, където се изявява в продължение на близо 40 години. Певицата е част от хоровете Космическите гласове и Големите гласове на България. Заедно с дъщеря си Светла и певиците Лиляна Галевска и Стоянка Лалова (всички те солистки на Държавния ансамбъл) основава през 1991 квартет Славей. Прочутото й сопрано звучи на множество концерти в България и по света.

През 1978 с емблематичната си песен "Заблеяло ми агънце" печели наградата на радиоконкурса Би Би Си-2. В Англия е издадена плоча, озаглавена "Блеещите балкански агънца". Диск с песни на Надка Караджова, квартет Славей и сестри Бисерови от поредицата "Българската полифония" е тиражиран пък в Япония. През 1994 името й е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон.
 
Успоредно с хоровия репертоар, изпълнителката записва над 300 солови народни песни. Прави стотици студийни записи за фонда на Българското национално радио, издава 27 албума и участва в много филми, заснети от Българската национална телевизия.
 
Караджова е носителка на отличията "заслужил" и "народен" артист. Удостоена е с множество престижни награди и отличия като: орден "Кирил и Методий", орден "Народна Република България", орден "Стара планина", призовете "Братислава", "Златно перо" и статуетка "Нестинарка" от Международния фолклорен фестивал в Бургас.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички