Играта свърши за Уайт Страйпс


Играта свърши за Уайт Страйпс

7135

Американската инди рок ту блус банда Уайт Страйпс (The White Stripes), чиито три последни албумa спечелиха "Грами" (Grammy) за най-добър алтърнатив запис, сложи край на кариерата си две години след последната си сценична изява в предаването "Вечерното шоу на Конан О'Брайън".

Вестта бе разпространена изненадващо чрез сайта на Third Man Records – лейбъла на Джак Уайт (Jack White). "Причината не е заради артистични различия или липса на желание за развитие, не са и здравословни проблеми, тъй като и Мег, и Джак се чувстват чудесно. Причините са хиляди, но главно за да се запази красивото и специалното в бандата и тя да си остане такава. Музикантите официално слагат край на съществуването си и нито ще издават нови записи, нито пък ще се изявяват на живо", се казва в обръщенето от 2 февруари.

Последният, шести студиен албум на проекта - "Icky Thump", се появи през 2006. Формацията пусна "Under Great White Northern Lights" - концертен проект, с бонус документален филм за турнето от 2007, през 2010.

След това тандемът се изяви на сцена само веднъж - на 20 февруари 2009, представяйки "We’re Going To Be Friends" в последния епизод на шоуто на Конан О’Брайън.

Мег, и Джак се надяват това решение да не бъде посрещнато с болка от феновете им, а да бъде изтълкувано като позитивен ход, направен от уважение към музиката, която групата създаде, предприет и с безкрайни комплименти към  почитателите, съпричастни към чувствата на музикантите и създаването на формацията. Уайт Страйпс вече не принадлежат на Мег и Джак, а на вас: можете да правите с тях каквото пожелаете. Красотата на изкуството и музикатата е онова, което остава завинаги, стига хората да пожелаят това! Благодарим ви, че бяхте с нас. Предаността ви никога няма да бъде забравена, ние сме ви истински признателни", пише още в обръщението.

Дуото може да се похвали с 26 хит сингъла, сред които "Fell In Love With A Girl", "Seven Nation Army", "Icky Thump", "Blue Orchid", "I Just Don't Know What To Do With Myself", чието (лего) видео бе режисирано от София Копола (Sofia Coppola).

Уайт Страйпс се събират в Детройт през 1997. Джак Уайт измъква Мег от бара, където тя бачка, за да направят група, свиреща простичка рок музика. Групата се казва Уайт Страйпс, кръстена е на бонбони и се появява същата година. Мег (барабани) и Джак (вокал, китари) са единствените й членове, претендирайки да са брат и сестра в началото.

Неясно е бъдещето и на първия страничен проект на Джак - Дъ Рекънтърс (The Racounters), чийто последен албум "Consolers Оf Тhe Lonely" се появи през 2008.

Музикантите в проекта не се изживяха  нито като разказвачи на анекдоти, нито пък се обединиха около идеята на примитивния рокендрол. Те бяха банда от стари приятели, за всеки от които "Broken Boy Soldiers" бе временен експеримент. Джак Уайт, Брендън Бенсън, барабанистът на Грийнхорнс Патрик Кийлър и басистът Джак Лорънс записаха чудесен 30-минутен диск, в чийто саунд наблъскаха и издокараха Дъ Кинкс (The Kinks), Битълс (The Beatles), Джими Хендрикс (Jimy Hendix) и Доорс (The Doors): брилянтен блус - рок със загатнат кънтри мотив.

Джак сформира състава The Dead Weather през 2008, чийто втори студиен албум "Sea Оf Cowards" атакува през май 2010.

Той се забърка с топпродуцента и съосновател на Нарлс Баркли (Gnarls Barkley) - Дейнджър Маус (Danger Mouse), за новия му диск "Rome".

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички