Фестивалът ДжаZZ Плюс: нощна разходка из експериментите 2011


Фестивалът ДжаZZ Плюс: нощна разходка из експериментите 2011

2847

Седмото издание на фестивала ДжаZZ Плюс ще събере първокласни музиканти от Германия, Великобритания, Полша, Унгария, Испания и Бразилия в София между 15 март и 6 април.

Концертите ще се проведат в Sofia Live Club с начален час 20.00 ч.
 
Откриването на фестивала ще направи Антонио Форчоне на 15 март, а на следващия ден – 16 март, към него ще се присъедини оригиналният перкусионист Адриано Адеуале. (двамата на снимката вляво). Възхваляван като "Джими Хендрикс на акустичната китара", носител на многобройни отличия, Антонио Форчоне е една от харизматичните личности и изобретателни изпълнители на нашето съвремие. Той разчупва конвенционалните рамки на китарното изпълнение и вплита африкански, испански и бразилски елементи в своята импровизирана и силно мелодична музика. С концерти навсякъде по света – от Австралия, Хонг Конг и Русия, през Карибите, САЩ и, разбира се, ЕвропаФорчоне e определен от критика и публика като един от най-великите акустични китаристи. Той се представи суперуспешно и пред българските меломани през 2009.

Неговите 16 албума са често на челни позиции в английските джаз класации, а виртуозният изпълнител е свирил по световните сцени с музиканти като Джон Маклафлин, Джон Скофийлд, Трилок Гурту, Чано Домингес, Бирели Лагрен и много други. Артистичен, оригинален и въздействащ, Форчоне е непредсказуем – човек никога не може да отгатне каква изненада ще изригне от вулкана. Способността му да акцентира върху незабелязаната красота в живота, свежият хумор и силната емоция го правят наистина неповторим.

Фестивалът акцентира тази година на забележителни малки формации – дуети, трио и квартет. На  23 март и на 28 март ще се изяват (както следва) Ференц Шнетбергер и Маркус Щокхаузен с представяне на проекта "Joyosa"(Enja Records) и Ларс Даниелсон и Лешек Можджер с репертоар от "Pasodoble"(ACT Music).

Сформирано през 2000, дуото Ференц Шнетбергер - Маркус Щокхаузен бързо привлича вниманието върху себе си с многобройнит и вълнуващи концертни изяви. Музиката му е импровизирана - джаз, етно и електронни мотиви. Естествено и по искрен начин те предават меланхолично нежното настроение, заложено в композициите на "Joyosa" Ференц Шнетбергер е виртуозен изпълнител, който може да предаде наситена емоция спокойно и тихо. В свиренето му се долавят класически, фламенко, джаз и самба елементи. Всичко това е разтворено в индивидиуалния му шеметно въображаем стил.  Проектът звучи много спокойно, хармонично и балансирано и e великолепен пример за камерен джаз от най-високо ниво.

Ларс Даниесон и Лешек Можджер се срещат на концерт във Варшава преди 8 години. "За мен Лешек е перфектният пианист - с него сякаш сме от една и съща планета", споделя Даниелсон. Лешек също е развълнуван от срещата и в интервю по повод съвместната им работа казва: "За мен Ларс е идеалният басист, когато съм с него, не трябва да мисля за музиката, аз просто я чуствам".

Ларс и Лешек имат няколко съвместни проекта като началото на интернационалната им известност идва със записа на албума "Pasodoble" – продукция, намираща се извън времето и пространството. Тих, изящен, типично европейски запис, който разкрива красотата си малко по малко, с всяко прослушване, дискът съдържа пиеси на двамата артисти.

На 1 април пък ще имаме удоволствието да се потопим в музикалния свят на трима прекрасни музиканти от ИспанияХавиер Колина, Марк Миралта и Перико Самбеат, анонсират организаторите. Изпълнителите са познати от участията си в многобройни проекти като Lagrimas Negras на Бебо Валдес и Диего Сигала, както и Andando El Tiempo на Херардо Нунес. Това е формация, която става основа на много проекти и борави с широка палитра от изразни средства от джаз до фламенко и кубинска музика. Дебютната им изява е през 2007 на фестивала Jazz Terrassa. Оттогава групата почти непрестанно е на път и представя проекта си в Мадрид, Барселона, Бургос, Лондон, Париж, Франкфурт, Монтевидео и Буенос Айрес.
 
"Colina Miralta Sambeat Trio" е един от най-продаваните дискове за 2007 и е номиниран за най-добър джаз албум на наградите за музика 2008, След успеха на дебютния проект, над 50 концерта в рамките на 2 години и на множество положителни отзиви, триото издава втори албум - "Andando", чийто саунд миксва би-боп, латино джаз и фламенко.

Последният концерт в афиша на ДжаZZ Плюс е на 6 април, когато музикантите от Хидън Оркестра ще представят дебютния си проект "Night Walks".

Вечерта ще започне с изява на Досю Амуджев. Автор и водещ на предаването Groovy Sessions по радио Нова, продуцент, диджей и музикален критик, той започва да проумотира стиловете фънк, ейсид джаз и фюжън в българските клубове още в средата на 90-е. Представяйки връзката между стари и нови изпълнители, в сетовете си той смесва много джаз (от модален и ард боп до ейсид и ню джаз) с фънк, соул, броукън бийт, брейк бийт и латино. 

Главни герои в Хидън Оркестра са Джо Ачисън и Попи Акройд, които от доста време активно участват в културния живот на Единбург като продуценти, композитори и изпълнители на филмова и театрална музика. В групата свирят и барабанистите Тим Лейн и Джейми Греъм.

Музиката на Хидън Оркестра е "филмово" звучене - многопластова и сериозна, а красотата й се възприема и разкрива с всяко следващо слушане. "Моята музка е резултат от влиянието, което са ми оказали композитори като Дебюси, Бах, Стравински, АрвоПярт, от една страна, и съвременни артисти като Джон Мартин, Рейдиохед (Radiohead), Мадлиб, Годспийд, Експлоудинг Пластик и Скуеърпушър (Squarepusher)", споделя Джо Ачисън.

"Night Walks" е сред най-важните албуми за 2010. Пиесите в него съчетават енергията и качеството на студийно продуцираните бийтове, но замествайки дръм машините с напълно истински, акустични звуци и инструменти. Създадени са на принципа на контраста – експериментална, но слушаема, електронна и акустична, сложна и проста едновременно, мрачна но същевременно заредена с много енергия, объркваща и проста – създаваща усещането за пътешествие, мелодика.

"Отражения и размисли, породени от усамотена разходка в безкрайната нощна тишина", по думите на самия Ачисън.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Полския и Унгарския институт, на институт "Сервантес", на посолството на Испания и на Софийска Община.

Билети - в "Дюкян Меломан", в магазините "Пикадили", "Техномаркет", "Ориндж", "Фотосинтезис" и чрез www.ticketplus.bg.

Още - на:

http://fest.jazz-plus.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички