Симфония на шума! Rock Me Amadeus


Симфония на шума! Rock Me Amadeus

5677

Още един филм изкушава музикалните меломани в афиша на поредното издание на международния "София Филм Фест" 2011.

"Симфония на шума" (Sound Оf Noise) (2010) на режисьорите Ола Симонсон и Йоханес Стярне Нилсон ще бъде прожектиран в Дома на киното от 21 часа довечера, и от 16 часа утре, петък, 11 март.

Комедията на дългогодишния шведски тандем - Симонсон и Нилсон, режисьори с впечатляваща биография и голям списък с награди за късометражните си филми, е с участието на Бенгт Нилсон, Сана Першон Халапи, Магнус Борьесон, Йоханес Бьорк.

За дебюта си "Музика за един апартамент и шест барабанисти" Ола и Йоханес бяха номинирани за "Златна палма" за късометражен филм в Кан 2001. "Симфония на шума", съвместна продуцкия на Франция, Швеция и Дания, е своеобразно продължение на големия интерес на създателите си към възможностите на музиката. От друга страна лентата безкомпромисно критикува реалността, в която живеем. В нея допускаме спокойно вредния шум около себе си, но не и истинското изкуство на музиката. Абсурдната история на полицейския комисар Амадеус Варнебринг, член на известна музикална фамилия и музикален инвалид, е колкото комична, толкова и поучителна. А музикалният съпровод е толкова съществена част от филма, че може да бъде определен като самостоятелен персонаж.

Полицаят Амадеус винаги се е чувствал изолиран от семейството си, защото, за разлика от всички свои роднини, той няма музикален талант и не понася никаква музика. А сега му се налага да залови група музиканти, които искат да завладеят града със звуковите си атаки на различни обществени места. Ще успее ли Амадуес да спре музикалното произведение за шестима доктори, пациент и операционна маса, или сам ще стане жертва на войната, в която оръжията са музикални струменти?

Киното със скандинавски адрес винаги е асоциирано с новаторски екранен език, кинематографични, актьорски и сценарни експерименти, с каквито се отличава и тази продукция.

Още един филм, в главната роля на който е Музиката като такава, е бразилският "Елвис и Мадона" (Elvis & Madonna) (2010).

Лентата (105') на Марсело Лафит ще бъде показана в Euro Cinema от 17.00 ч. днес. 

Елвис е талантлив фотограф, но и лесбийка, чийто баща е изпаднал във финансови затруднения. Затова разнася пици с мотора си. Мадона е пленителен травестит, който работи като фризьор през деня и като танцьор по клубовете през нощта.

Двете се срещат случайно и оттук нататък житейските им пътища ще се пресичат и преплитат все повече, докато между тях се заражда страстна любов.

С участието на Симоне Споладоре, Игор Котрим, Сержио Безера, Майте Проенса, Жосе Вилкер.

Продукцията ще бъде показана още в Дома на киното от 23.00 ч. утре, 11 март, и във филмотечно кино "Одеон" от 21.30 ч. на 12 март, събота.

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички