Биографичният филм за Емил Димитров с премиера в Плевен


Биографичният филм за Емил Димитров с премиера в Плевен

5608

Филмът за легендата на българската естрада Емил Димитров - "Любов! Слава! Самота!", беше официално представен в Регионалния исторически музей в Плевен вчера.

Той е съкратена версия на първоначалния вариант, заснет преди 10 години от режисьора Стилиян Иванов.

Както MySound.bg вече огласи, DVD-о показва в 90-минути живота и творчеството на Емил Димитров. Неговото издаване е инициатива на плевенския депутат от ГЕРБ Ивелин Николов, който присъства на официалното представяне в музея (на снимката вдясно, заедно с режисьора).

Неслучайно двамата бяха избрали залата с временната експозиция за Емил Димитров, в която плевенчани първи успяха видят филма. Всички, дошли на представянето, получиха и по едно безплатно копие от него. Проектът е разпространен във всички бивши окръжни библиотеки, в училищата по изкуства и различни български институции, посочи инициаторът Ивелин Николов.

Ограничен тираж на DVD е откриваем във верига книжарници "Сиела" и "Пингвините". Филмът "Емил ДимитровЛюбов! Слава! Самота!" може да бъде поръчан и в интерент книжарница "Пингвините".

Самият режисьор разказа, че не е планирал да преиздава филма и припомни проблемите покрай него, датиращи от преди 10 години. Тогава БНТ отказа да излъчи 126-минутната лента под предлог, че е изключително дълга.

По-късно със смяна на ръководството на телевизията целият двучасов филм бе показан точно на рождения ден на големия певец и композитор. 10 години по-късно този филм оживя отново благодарение на идеята на Ивелин, който беше много убедителен в настояването си, че Емил е истинска легенда за Плевен, България и света, разказа Иванов.

Емил Димитров дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен "Арлекино" през 1960, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на дългата му и успешна кариера на естраден изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни. Най-големи успехи има в СССР и Франция.

През 1970 излиза един от най-големите му хитове "Моя страна, моя България", който е определен за песен на столетието по-късно. Общо за целия си живот издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени само в Русия. Емил Димитров става известен във Франция, запознава се с Шарл Азнавур и Далида.  

"Моя страна, моя България", но под названието "Моника", е записана на френски, немски, италиански, испански. Водещи европейски звукозаписни компании сключват договори за записване и издаване на негови песни през 70-е години. Димитров пя на една сцена с Джани Моранди, Рики е Повери, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова.

Във Франция го очаква блестяща кариера, но той тъгува по родината и се завръща обратно в България.

В репертоара си певецът има над 400 композиции, 280 от които са авторски.

Сред тях са "Арлекино" (дала старт на кариерата на Алла Пугачова), "Джулия", "Ако си дал", "Сбогом, Мария", "Ела в София", "Песен за моята майка", "Моряшко сбогом" и "Нашият сигнал".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички