Златен век за Теодосий Спасов. Господ е българин!


Златен век за Теодосий Спасов. Господ е българин!

2630

Министър Вежди Рашидов връчи най-високото отличие на Министерството на културата - "Златен век", на известния музикант Теодосий Спасов.

Това стана на официална церемония в министерството вчера.

"Много пъти съм слушал Теодосий, но когато бяхме в Брюксел на концерта за 3 март и гледах очите на гостите, между които и председателя на Европейския парламент, дълбоко в душата си си казах: "Господ наистина е българин!". Божествен - като Йоан Кукузел. Само неговата музика, тишина и очи, вперени в него", а разказа министър Рашидов на официалната церемония пред репортери. Той удостои Първия кавал на планетата заради големия му принос в развитието и популяризирането на българската култура и традиционен фолклор и по повод на неговата 50-годишнина.

"Честитя юбилея на този гениален човек. За нас наистина е чест да му връчим това хубаво отличие - малък жест - защото той е голям - но от сърце", каза още министър Вежди Рашидов.

Теодосий Спасов трогнат благодари за признанието и подари на министър Вежди Рашидов новия си албум "Теодосий Спасов и Небесни струни". "Това за мен не е подарък, а израз на признание за това, което съм постигнал. Горд съм, че получавам тази награда", каза музикантът. Изпълнения от него и други нови композиции големият ни кавалджия ще изсвири заедно с групата Небесни струни в Студио 5 в НДК от 21.30 довечера.

Теодосий Спасов разказа и че му предстоят концерт в Париж с френска група, както и изяви с грузински състав. "И двете формации изпълняват смесица от музика от различни култури, от цял свят. Някои я наричат фюжън, има много джаз в нея, импровизации. Това е музиката на 21-и век, която се развива, отворена е", обясни Спасов.

Рашидов съобщи пред репортерите, че Министерството на културата кандидатства за европейско финансиране за пет нови музикални фестивала през идната година – "Изкуството на Беломорието" в Гоце Делчев, "Музика над вълните" в Русе, "Песенен фестивал" в Девин, Фестивал на духовите оркестри в Северозападна България, Фестивал на балканската музика в София.

Министърът припомни, че Министерството на културата на сто процента усвоява средствата от еврофондовете по договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"С европейско финансиране започва след месец ремонтът на операта в Русе. Също с евросредства ще бъдат ремонтирани зала "България" в София, операта в Бургас, сцената и сградата на театъра и операта във Варна", информира той.

В Студио 5 Теодосий Спасов ще представи последния си албум. Както MySound.bg вече отбеляза, в проекта се преплитат класическа музика и балкански фолклор в ритъма на джаза. Авторската компилация събира в себе си изпълненията на младите и изключително талантливи музиканти от квинтета Небесни струни в състав: Доротея Димитрова – първа цигулка, Ана Иванова – втора цигулка, Михаела Павлова – виола, Йоланта Делибозова – виолончело и Смила Стоева – ударни инструменти.

Идеята за диска е на Рихард Шуберт, директор на фестивала "Балканска треска" във Виена. Проектът събира в себе си нюанси от европейската класическа музика и балканския фолклор, преплетени с новаторски аранжименти в духа на джаза.

"В този албум няма послание, има споделяне", казва виртуозът.

Tеодосий Спасов е с огромен кръг почитатели по цял свят. Стилът му е уникална комбинация от фолклор и джаз. Оригиналните му идеи събират музиканти от различни жанрове. Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народната музика с елементи на джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси.

Композира музика за симфоничен оркестър и кавал в последните години. Свири с фолклорни и джазови състави, с именити български и чужди музиканти, между които Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, Акустична версия, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез. Изявява се в световноизвестното ирландско музикално танцово шоу Riverdance в продължение на три години.

През 1995 г. списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката "Най-доброто от Изтока" е отбелязано: "Спасов създава нов музикален жанр".

Носител е на много отличия и награди, между които тези на Международната академия за изкуства в Париж – 1996, Музикант на годината - 1997 и 2002, статуетката на Аполон Токсофорос - за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени през 2001.

Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и различни формации.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички