Sevi ще ударят на Graham Harding Stage в афиша на британския фест Planet Rockstock
Нилза Коста за първи път в България. Афро-бразилската певица ще изнесе концерти в София, Пловдив и Велико Търново
Hauser (2 Cellos) с актуален албум на двата си концерта в Пловдив
Eufobia и Zima преди финландците Wolfheart на първия им самостоятелен концерт у нас
Джаз концерт по Мусоргски
От Хендел до Владигеров - джаз в класиката в Първо студио на БНР
Българското дуо Woomb открива концерта на португалската певица Maro със специален акустичен сет
P.I.F. с концерт-промоция "Приказката продължава"
Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР
Ветераните Past Redemption на нов дет/грайнд/ глас. Представят "Final Redemption" в столичния клуб "При Черепите"
Ясни всички групи за голямата сцена на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024. Специален екран за финала на Европейското по футбол
hug or handshake пуснаха най-новия си сингъл "Waiting Till September", предстои премиерата му пред публика

Епики от Епика. Красотата на симфоничния метъл в действие


Епики от Епика. Красотата на симфоничния метъл в действие

4549

Въпреки закъснението, чакането си струваше.

Холандските симфонични метъли Епика (Epica) изнесоха впечатляващ концерт за пръв път на софийски терен - в зала "Юбилейна" снощи, като хедлайнъри, а не в обща програма, както бе на "Каварна Рок Фест" 2010 година.

Публиката - около 700 души, възторжено посрещна и българския съпорт - Проджект Аркадия (Project Arcadia), и гостите, начело  с фронтдамата Симоне Симънс (Simone Simons).

Задължително трябва да отдадем кредит на подгряващата група - метъл формацията Проджект Аркадия. Нашите момчета доказаха за пореден път, че 1) родната сцена има талантливи млади банди, и че 2) самите те са дръпнали доста напред с материала от дебютния си албум "From Тhe Desert Оf Desire", част от който бе представена и снощи. Вокалистът Сашо блесна с великолепните си гласови данни и забивайки парче след парче, демонстрира каризма и търсещ дух, от който очакваме много нови (и приятни!) изненади.

След като приключиха сета с култовото "Back In Black" на ACDC, дойде ред на лейди Симънс и Ко., които откриха шоуто си с "Samadhi". Акцентът в репертоара им, естествено, бяха изпълнения от диска "Design Your Universe". Именно заради турнето по неговото представяне бе и визитата на групата у нас по покана на ABV Pro. Знаковият ѝ саунд бляскаво и тържествено-купонджийски разходи в залата новете епики на Епика - "Kingdom Оf Heaven", "Unleashed" и "Martyr Оf Тhe Free Word".

Много хора бъркат Епика с Найтуиш (Nightwish), но двете формации нямат нищо общо. На фона на феноменалния успех, пожънат от финландците, Епика в общи линии представят един малко по-оригинален стил, който не се натрапва чак толкова в своя готик вариант.

Шармантната вокалистка и нейните сърцати момчета Arien, Coen, Mark, Isaac и Yves припомниха, че са банда, на чиято музика трябва да се обърне по-сериозно внимание, а не да бъде чута само и единствено като купон. Сопраното на Симоне озвучаваше и кънтеше в без това неголямата зала, като едва ли не поставяше Таря Турунен на колене - при все легендарния статус на бившата певица на Найтуиш

(Прозвучалите и снощи "Cry For The Moon" и "Chasing The Dragon" са невероятни пиеси, които могат да дадат поне малка представа за качествата на великолепната Симоне Симънс - това за пропусналите шоуто).

"The Phantom Agony" бе последното парче от биса на гостите.

Концерт, който предложи всичко, което трябва и което очаквахме - чудесен съпорт, градация, много добро озвучаване, всеотдайни хедлайнъри, ефектна вокалистка, гореща публика и много, ама много първокласна музика.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички