Писателят Тома Марков пропя


Писателят Тома Марков пропя

7536

Клубният неделен фестивал на "Строежа", Bushmills и Grolsch - Sunday Art Report, се завръща като месечно издание в столичния клуб през април, май, юни и юли.

След изключително интензивната тримесечна програма, първото от новата серия подобни събития ще се случи днес. В него ще вземат участие Leepra DeLuxe, Macrophone, Тома Марков (на снимката) и Мартин Карбовски, ще се състои и третата по ред Пощенска кутия за приказки.

Музикално-литературната вечер започва от 20.00 ч. с представяне на последната книга на Тома Марков - Luizza Hut, пост пънк романът на България. Специален гост по време на четенето ще бъде Мартин Карбовски. Публиката в "Строежа" ще чуе ексклузивно и общото парче на Тома Марков и Константин Кацарски от Блуба Лу (Bluba Lu).

Веднага след тях, от 20.45 ч., на сцената ще излязат Лепра ДеЛукс (Leepra DeLuxe). Те се събират като проект на Боби Струкански от Бейбифейс (Babyface Clan), Константин Кацарски от Блуба Лу и Бебо от Ърбън Грей (Urban Gray) през 2000. По-късно към тях се присъединява Насо Русков. Леепра са прототип за групата в произведението на Марков, като в книгата музикантите участват дори с истинските си имена.

От 22.00 ч. идва ред на Пощенска кутия за приказки - проектът на Гери Турийска, която посредством две пощенски кутии - реално съществуващи и поставени в "Строежа" и столичния клуб "Радио кафе", селектира най-доброто от анонимното творчество, което популярни личности представят на живо пред публика след това. Темата тази седмица е "Всичко дотук", а от сцената ще четат Ясен Зердев, Цветелина Чендова, още радиоводещи и музиканти.

Формация Macrophone ще представи от 22.45 ч. своя нов албум, както и вече познати парчета от предишния, плюс няколко изпълнения на световноизвестни любими на тях имена.

Клубът отваря врати в 19.00 ч. Билети се разпространяват в мрежата на Ticketstream.bg - "Офис 1", "На тъмно", "М-Тел", "Техномаркет", "Ориндж", "Мултирама", "Строежа".

Действието в Luizza Hut се развива през 1998, когато главният герой Макаронов, млад поет с първа книга със заглавие "Роботът роб", е в подножието на славата си. Въпреки това той живее така, както всички останали негови сънародници през 1998. Държавата е скована от лъжи, за които още никой не подозира. Хората все още се надяват. Разменната парична единица е 2 кинта. Макаронов работи като сценичен работник в театралната работилница, освен това става роуди на най-значимата пост пънк група в момента. Запознат е издъно с инди сцената в Републиката. Тогава на върха е пост пънк групата Luizza Hutу а главният герой работи за нея. Лидерката в бандата е Луиза Н –  китаристка, фронтдама и автор на лириките. Луиза Н е култ. Тя безогледно се възползва от статута си на пънк дива – появява се, когато иска на концертите, използва всички около себе си, отказва да направи какъвто и да е запис, въобще, ако не беше момиче, щеше да бъде Кърт Кобейн. В същото време около Луиза Н гравитират всички значими пънк музиканти от онова време.

Романът е ведър и мрачен, смешен и тъжен, с тяло на велик поет, който е мъдър глупак. От автора на романите "Майка" и "Крокодилът гений", превърнали се в шеметно пътешествие през външностите и вътрешностите на живота. Luizza Hut идва – сега, завинаги! Грижа за човека– до кръчмата–аптека.

Тома Марков е роден в Благоевград на 26 февруари 1972. Един от създателите на литературния кръг "БързаЛитература", определян от него като лейбъл и групировка, в която участват редица от най-известните съвременни български писатели. Освен писател, Тома Марков е редактор на книги на Хайнер Мюлер, Чарлс Буковски, Любомир Левчев, на книги на авторите от кръга "БързаЛитература", както и на много други. Негови са и пиесите "Забравен от някого тромпет", "Кофите", "Боливуд", както и "Трима със сиви шушляци" в съавторство с Мартин Карбовски.

Работил е за списанията "Егоист", "Плейбой", "Мениджър". Публикувал е свои текстове в Poetry Magazine, както и в Orient Expres, Лондон, под редакцията на Фиона Сампсън.

Известен е с колоритния и театрален начин, по който представя литературата пред публика. Някои от четенията си осъществява в салона на театрална работилница "Сфумато", където е работил като сценичен работник почти 6 години.

Още - на:

www.enthusiast.bg

Поредицата Sunday Art Report e напълно лайв концепция, включваща музика, литература, дебати и дискусии, кино и театър, чиято първа кампания се проведе под формата на клубен фестивал в рамките на 12 поредни недели от януари до март.

Във фестивала до момента взеха участие около 40 различни по стил музикални групи, проведоха се дебати на теми Фейсбук и авторско право, бяха представени 12 нови книги, бяха показани две театрални постановки и филмът Love.net. Ирландското уиски Bushmills застава зад арт и музикалните недели, давайки пореден повод на всички ценители да споделят един истински Bushmills Brothers момент.

Почитателите на артистите, които участват, ще могат да се насладят на техните новаторски изяви и в компанията на бира Grolsch, която неизменно подкрепя независимото изкуство във всичките му форми.

Още - на:

www.stroeja.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички