Авторски музикални новини, снимки и репортажи за всички стилове и изпълнители

Етно-рок поезия за Иван Вазов

16.05.2011   MySound.bg
Гологан

Група Гологан, в която участва Анджела Родел, изнесе концерт в къщата музей на Иван Вазов.

Изявата бе в рамките на ежегодната Нощ на музеите и галериите в София на 14 май.

Музикантите изпълниха четири сета, между които млади поети рецитираха свои произведения и творби на Вазов. Събитието се превърна в своеобразно честване на големия поет. Гологан изсвириха емблематичните си парчета "Traktor Song" и "Кавал реге", както и някои напълно нови композиции.

За професионалното представяне спомогна и студио Zero Project.

Гологан е формация за етно-рок поезия, основана от поетите Иван Христов и Петър Чухов (на снимката вдясно) през 2004. Впоследствие към тях се присъединяват Анджела Родел, докторант по етномузикология в Калифорнийския щатски университет - Лос Анджелис (UCLA), Калифорния, и Емануил А.Видински. През 2006 Видински напуска, но като членове на състава са привлечени Иван Вълев (бас китара) и Гриша Маникатов (барабани).

Музикантите използват съвременни инструменти – електрическа китара, бас китара, барабани, но и традиционни като кавал, тамбура, тарамбука, двоянка и други. Целта на смесването между древното и модерното звучене не е просто да се провокират слушателите, като се поставят инструментите в необичайно за тях обкръжение, а да се осъществи истински контакт между начините на звукоизвличане от различни епохи. Гологан се опитват да придадат на космополитната рок култура специфично локално звучене, като по този начин се стремят да обновят музикалната традиция. Те изхождат от идеята за синтетичния тип творец, който не ограничава себеизявата си само в едно изкуство, а се стреми към цялостно артистично вписване в света.

Студиото за звукозапис Zero Project се стреми да подкрепя българската музика, като осигурява на изпълнителите всички условия за техния творчески комфорт през последните две години.

През това време спечелихме доверието на много артисти, с които работим, обясниха оттам.

Повече информация за Zero Project -на:

www.zeroprojectstudio.4030
100%
 

Март ´21


ПонВтСрЧетПетСъбНед
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031