Танцьорите от ансамбъл София 6 стават хаджии


Танцьорите от ансамбъл София 6 стават хаджии

6730

Столичният фолклорен танцов ансамбъл София-6 ще отпразнува 35 години на сцена с голямо шоу в зала 1 на НДК от 19.00 часа днес.

Общо 200 танцьори на възраст между 4 и 55 години ще представят фолклорното шоу "Приказка без край" - модерен прочит на традиционните български танци в комбинация с компютърни елементи и лазерни ефекти. Спектакълът е замислен като динамичен пърформънс с уникална хореография, която ще проследи характерните традиционни танци в различните фолклорни области на страната. Сцената на зала 1 на НДК ще претвори картини от Добруджа, Тракия, Македония и Шоплука. "Дунавска плетеница" ще се редува с "Пазарджишка сюита", "Сватбарска ръченица" и "Македонски игри", а специални холограмни ефекти ще придадат цялостност на приказния танцов пърформънс, уточняват организаторите. По думите на създателя на ансамбъла с най-много международни награди - Нестор Несторов, шоуто "ще докосне сетивата и сърцата на всички, които милеят за народното изкуство, като ги пренесе векове назад чрез едно мистично танцово пътуване".

Уникалността на спектакъла е в това, че ще разкаже българските танцови традиции по модерен начин, съчетавайки автентични движения и оригинални костюми със съвременни компютърни и лазерни ефекти.

След юбилейния концерт, ансамбъл София-6 заминава за Международния фолклорен фестивал Maataf в Израел. От 3 до 13 юли в рамките на израелската визита, изпълнителите ще изнесат поредица от концерти пред българските общности в Йерусалим и Тел Авив. Основателят на ансамбъла - Нестор Несторов, e организирал всички 200 танцьори да станат хаджии за 35-тата годишнина на формацията.

Тя е създадена през 1976 година. Нейните членове са натрупали колекция от десетки награди от международни фестивали и конкурси в Европа, Азия и Африка през годините. Последните две завоювани световни отличия са миналата година, когато през лятото танцьорите заемат първо място и получават голямата награда "Златен Карагьоз" по време на 24-о издание на Международния фолклорен фестивален конкурс "Златен Карагьоз" в БурсаТурция.

През октомври пък в изключителна конкуренция с групи от 23 държави по време на най-големия Международен фолклорен танцов конкурс в Източна Азия, провел се в град Чеонан - Република Корея, София 6 печели голямата награда "Гран при". Ансамбълът е удостоен с първо място и титлата "Световен шампион" за 2009/2010. на 13-я Световен фолклорен конкурс "Палма" 2009 в Палма де Майорка (ФТА София-6 печели тази награда в надпревара между 60 ансамбъла от цял свят). Подобна титла досега не е печелена от български ансамбъл.

•    2006 – награди за музика, костюм и цялостно представяне на фестивал в град Алатри, Италия;
•    2007 – награда за костюм и изпълнителско майсторство в Агридженто на о. Сицилия, Италия;
•    2008. – награда на публиката в Хакодате, Япония;
•    2008. – печели конкурса за "Голямата танцова награда на София" и награда на публиката, награда за ново произведение и награда за музика на същия конкурс;
•    2009 – за втори път София-6 печели конкурса за "Голямата танцова награда на София" за 2009 и за пореден път отвоюва първо място в конкурса "Младежта твори".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички