Marty Friedman спретна истинска китариада в клуб R.B.F.


Marty Friedman спретна истинска китариада в клуб R.B.F.

2358

Изцяло китарното шоу, което Марти Фридман (Marty Friedman) и Ко. изнесоха в столичния клуб R.B.F. снощи, озадачи определена част от феновете, дошли с очакване да чуят струнния ас от Мегадет (Megadeth).

Останалите обаче бяха наясно на какво точно събитие са се озовали и се появиха "в час", предвкусвайки среща с авторските пиеси на виртуоза, отдавна загърбил траш инвенциите за албумите на Дейв Мъстейн (Dave Mustaine) и Ко. Експериментите му днес са в джинса на фюжъна (рок жица, джаз подход при интерпретациите).

Но китарната гениалност на Фридман - която от години е с коренно различен имидж, фокусира възхищението на присъстващите и от двете групи родни фенове. Марти живее в Япония от 10 години, въпреки че много преди това инкорпорира източни мотиви в техниката си, а допълнително ги разви в Страната на изгряващото слънце.

Затова и логично бендът, с който се представи у нас, се състоеше изцяло от японци (oт Осака до Йокохама): Takayoshi Ohmura - китара, Ryota Yoshinari - бас и Mitsuru Fujisawa - барабани. "Ние идваме от Япония", повтаряше през цялото време Марти, чиято визия обаче бе повече като на герой от глем рок епохата с тези обувки на високи токове ала Кис (KISS).

Безспорно тази негова фешън форма бе интригуваща, но това, което тотално привлече вниманието на присъстващите около 300, бе инструменталното майсторство - не само на Марти, но и на неговите музиканти. За два часа те представиха над 20 пиеси - повечето авторски на Фридман, но и няколко странни кавърверсии - "Time Тo Say Goodbye" на Андреа Бочели (Andrea Bocelli), "Asche Zu Asche / My Oh My" на Рамщайн (Rammstein)/Слейд(Slade) и, разбира се, композиции от проекта "Tokyo Jukebox" (2009), в който китарният аксмен интерпретира популярни японски поп песни.
 
"Ние идваме от Япония, нищо, че аз съм американец, обичаме  Япония, и съм сигурен, че тази страна ще се оправи след ужасните неща, които й се случиха", подчерта Марти, докато в една от паузите му подаваха микрофона, който веднага след това бе използван (за пръв и единствен път за пеене). Ryota Yoshinari изненада с вокал - при това на японски, в баладата "Letter". Парчето бе в подкрепа на пострадалите от бедствията, които сполетяха Страната на изгряващото слънце неотдавна.

Шоуто продължи с нова доза енергичност, безкрайни (и бързи сола), и страхотна отдаденост в двата биса.

Десертът бе изпълнение на "Bad D.N.A.", титулно за последния засега диск на Фридман.

"Благодаря ви много, София", казаха гостите и си тръгнаха.

Като оставиха още една истинска китариада в нашите спомени.

Снимки на Мартин Цанков - секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички