Карнавалът на азбуката - тържество на рока и блуса


Карнавалът на азбуката - тържество на рока и блуса

3490

Милена Славова е национално богатство!

Моля, този пропуск да бъде добавен в учебниците по история, литература и музика. Защото това, с което се захвана първата дама на българския рок през последните две години, е романтично донкихотство в една страна, убивана културно ден след ден.

Дали появата на малката й дъщеря Куин промени вечната бунтарка или просто дойде времето вокалистката да осъзнае мисията си, не е много ясно. Но е факт, че Милена започна да проповядва култура.

За последно го направи преди няколко месеца в прекрасната Рок Коледа в "Универсиада", а навръх Деня на славянската писменост и култура представи още по-силно просветно събитие.

"Карнавалът на азбуката" на откритата сцена в градинката пред НДК направи празника наистина празничен. Над 12 часа Милена Славова и хората от екипа й не седнаха да отдъхнат и за минутка. Стотици награди бяха раздадени лично от рок певицата на фенове и посетители. От телефонни апарати до хеви метъл чорапи с черепчета.

Събитието официално стартира в обедните часове с циркови номера от формацията на Драго Чая. След това на сцената се качи "фабриката за таланти" –  Бон-бон и народът живна. Уж по "никое време".

С около 20-минутния микс на Бон-бон от поне 20 различни стилове в музиката, стартира детската част в "Карнавалът на азбуката". Училищни рок групи, игри, състезания и викторини (водени от самата Милена), подаръци, награди, пак подаръци и пак награди. После Смехоранчета, балет Веда Джуниър и десетки деца-певци, стъпващи за първи път на голяма рок сцена.

В този следобеден блок доста здраво заби групата Accident, едни от призьорите на тазгодишното "Голямо междучасие". И така чак докато слънцето взе да се поскрива зад НДК-то.

Тогава настана време за сериозен рок-ен-рол.
 
Милена покани на сцената първо нашумелите (отново от "Голямо междучасие") Random Station. Леле, как забиха тези средношколци!30 минути емблематични рок класики, представени с убийствен хъс. Куин (Queen), Бон Джоуви (Bon Jovi), Скорпиънс (Scorpions), Айрън Мейдън (Iron Maiden) и Юръп (Europe) за финал. По средата на сета прозвуча и авторската песен "За да остана", която май вече е хит сред най-новото рок поколение.

След Random Station глави отвинтиха другите нови училищни звезди 818. Определено си имат фенове, но стилът им е доста над границата за бруталност. От цялата хардокор какофония се разбра единствено, че са записали демо с помощта на Од Крю (Odd Crew) и че вече свирят по клубове. Певецът им по едно време спомена нещо за пънк, ама е далеч от истината.

И настанаха минутите на тежката артилерия!

Народният любимец Васко Кръпката и неговият Кръпка Блус бенд за пореден път звучаха на живо като на компакт диск. Фамозна е лекотата, с която Кръпката музицира на in live. Четиримата музиканти са толкова сработени, че удоволствието се лее отвсякъде. "Буги-вуги цяла нощ", "Доктор Блус" (не си прав за диджея, приятелю), "Да живее рок-ен-рола", "Ден след ден" и "Блус за фолксваген бус" ... това бяха песните, с които Васко Кръпката подлуди присъстващите пред НДК навръх 24 май.

После - мълниеносна смяна на инструменти и кабели, и Милена обяви друга свръхсработена рок машина. Ерол и Уикеда са от категория fun. Там разочаровани никога не може да има. Положителна енергия залива на вълни, а емблематичният Уикеда-стил е познат на всеки, слушал поне малко българска музика, различна от "онази, за която не бива да говорим"! Всички хитове на Уикеда се преливат, всеки път различно на концерт, все едно го прави някакъв топдиджей. Финалът на сета беше направо взривоопасен със забежки към великите Дъ Доорс (The Doors).

И за край: 40 минути за самата Милена Славова. Те обаче станаха 35, защото отнякъде на сцената се появи силно почерпеният Ивайло Крайчовски и започна някакво свое си импровизирано и мегадосадно шоу, което за малко да убие бясното рок темпо на проявата. То бяха тъпи вицове, то бяха целувки на Милена и падане на колене, то бяха тръгвания и връщания ... Аз лично не искам да гледам български рок легенди в такава форма!

Добре, че Милена е велика и винаги умее да се оправи в най-сложните ситуации. За минутки овладя ситуацията и заби мощно. Откъде й бяха останали сила и глас, само не стана ясно? А понеже времето беше суперкратко, тя промени в движение сетлиста си и остави само най-скоростните парчета. Сред тях обаче цели три по-нови песни. И докато "Куклата Мици" и "Чворолино" вече са в ротация от доста време, примата  този път изпълни премиерно свое парче, създадено преди дни.

За финал – две кръшни танцьорки с огньове и "виновницата" за събитието, която обясни за милионен път, че й е "омръзнало да свети, като крушка"! Което всъщност изобщо не е вярно. Защото Милена Славова подари на столицата един истински 24 май!

Малко преди края певицата поздрави и абитуриентите, накацали на покрива на Националния дворец на културата, като им пожела да слушат на бала си истинска музика, а не онези чака-рака дивотии, наложили се като "развеселител" на нацията.

"Карнавалът на азбуката" си струваше.

Върви, народе, възродени... и да живее рок-ен-ролът!

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички