Камерно с Васил Петров


Камерно с Васил Петров

5783

Васил Петров и квартет София ще изнесат съвсместен концерт в клуб Студио 5 от 19 часа днес.

Цигуларите Ангел Станков и Николай Гагов, Валентин Геров (виола) и Джефри Дийн (виолончело) ще партнират на вокалиста, наречен българския Франк Синатра заради незабравимото му изпълнение на песента "Ню Йорк, Ню Йорк".

Завършил факултета за естрадна музика към Консерваторията, Петров взима участие в много естрадни и джаз фестивали. Прави редица записи за БНР и БНТ, а между 1992 и 1994 е сред най-продаваните изпълнители в България. "Музиката е най-големият ми интерес, не просто работа, а призвание. Музиката достига до най-интимните кътчета на душата. Тя е най-въздействащото изкуство. Да реализирам музиката, която нося у себе си, в това виждам смисъла на собствения си живот. Няма по-хубаво от това на този свят", споделя певецът.

Всички членове на квартет София са изявени камерни музиканти. Репертоарът им се състои от класически виенски и модерни музикални пиеси, някои от които са написани специално за тях. 

Ангел Станков е завършил Българската държавна музикална академия. Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийския филхармоничен оркестър и диригент, той участва активно в музикалния живот на България. От 1996 е професор в Българската държавна музикална академия "Професор Панчо Владигеров", а от 1999 — неин заместник-ректор. Свирил е в повечето европейски държави, САЩ, Русия, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба. Със своя партньор-цигулар Йосиф Радионов печелят многобройни награди в продължание на 25 години. "Ангел Станков е не само обещаващ цигулар, но притежава голямата чувствителност и онова благородство на характера, които отличават истинския музикант", казва за него Йехуди Менухин.

Николай Гагов е завършил Българската държавна музикална академия. От 1973 свири втора цигулка в квартети Вълчев и Сливен, БНР, квартет София и квартет Димов. Специализирал е в струнния квартет с проф. Вилмос Татри, проф. Франц Самойл, проф. Рудолф Нел и проф. Йозеф Калвет. Лауреат е на международни музикални конкурси. Професор по камерна музика в Българската държавна музикална академия от 1988.

Виолистът Валентин Геров е лауреат на конкурси в България и в чужбина. През 1991-1992 специализира в Щутгарт с Мелос квартет. Признат за един от изтъкнатите камерни артисти, той е свирил с много изявени ансамбли, записвал е за радиото и телевизията. Проявява като класически и джаз музикант. Не един композитор му е посвещавал свои творби. През 1995 получава наградата Музикант на годината за концертна дейност. Преподава виола в Българската държавна музикална академия.

Американският челист Джефри Дийн, който живее в София от 1992, е познат из цяла Европа и Северна Америка. Той основава дуото Равнополска - Дийн през 1989, а през 1997 става член на струнен квартет Димов. Завършил е Музикалния университет в Индиана, където е учил камерна музика с Ростислав Дубински. Лауреат на Националната музикална федерация (САЩ), Обретенов (България) и други конкурси. Член-основател на музикалния факултет на Американския университет в България, където работи и като координатор на програма "Изящни изкуства".

Билети за концерта - на касата в Студио 5, Билетен център, НДК, и онлайн на:

www.eventim.bg

www.ticketsbg.com

www.ticketstream.bg

www.ticketpro.bg

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички