Звездно: Gil Evans Orchestra свири Jimi Hendrix


Звездно: Gil Evans Orchestra свири Jimi Hendrix

4718

Един изключително [ценен албум ще бъде представен от Сергей Шишов в поредното издание на предаването "Картини от една изложба".

Това е "The Gil Evans Orchestra Plays The Music Of Jimi Hendrix" (1974).

Пиесите ще прозвучат по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21 ч. довечера

В края на 60-е години на миналия век диригентът Gil Evans стига до идеята да направи записи с Джими Хендрикс (Jimi Hendrix), като съчетае китарата и гласа на Джими с оркестрациите на своя бенд, подобно на албумите, издадени с тромпетиста Miles Davis през 40-е и 50-е години. Gil определя Хендрикс като новатор в звука – той не звучи като никого преди него.

Алън Дъглас (Alan Douglas), тонрежисьор на Джими, подхваща тази идея през пролетта на 1970.

"По това време записвах с Джими и Miles бе постоянно около нас, той бе възхитен от Джими. Той бе под постоянен натиск да записва поп пeсни, но той искаше да се измъкне от светлината на прожекторите в поп и рок бранша. Музиката му налагаше търсенето на нова форма, която да излезе от тези рамки, и една такава възможност бе джазът. Така един ден седнахме с Джими и започнахме да прослушваме записите на Gil Evans и да ги обсъждаме, прослушахме всички съвместни албуми на Miles и Gil. Знаехме, че Gil харесва Джими, защото Miles ни го каза. Преди Джими да замине за поредното си турне в Европа, ние дълго обсъждахме проекта и решихме да направим албум с Gil. Джими искаше това да е на основата на композицията "Third Stone From Sun" и смяташе, че Gil може да направи нещо красиво от нея, тя се състоеше от три части и имаше великолепна мелодия. Това беше симфонията на Джими в сбита форма, с която щяхме да запълним цялата първа страна на албума като я разгърнем. Останалите пиеси от втората страна щяха да са основата на оркестрации на блус изпълнения с биг бенд, с брас и струнна секции, които Gil да интерпретира", спомня си Дългас.

Докато Джими е турне, той и диригентът се срещат няколко пъти да обсъдят репертоара в очакване завръщането на Хендрикс, за да започнат работа в студиото, която обаче така и не се състои заради смъртта на Джими на 18 септември 1970.
        
След няколко години, когато става музикален директор на New York Jazz Repertory Company (1972) и е един от основателите на центъра Kennedy, Gil решава да направи концерт в памет на Джими Хендрикс. Събитието се провежда в Carnegie Hall на 3 юни 1974. Няколко дни по-късно оркестърът влиза в студиото, за да запише готовия материал.

Gil заявява: "Това, което се опитвам да направя, е да си мисля за Джими през цялото време, докато оркестрирам неговата музика, музиката на велик, много велик китарист".

Албумът "The Gil Evans Orchestra Plays The Music Of Jimi Hendrix" е записан с участието на именитите John Abercrombie, Hannibal Peterson, Дейвид Санборн (David Sanborn), Били Харпър (Billy Harper) и други.

Още - на:

http://www.kartiniotednaizlojba.com/

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички