Траш. Траш. Траш до дупка на Thrashing Mania IV


Траш. Траш. Траш до дупка на Thrashing Mania IV

1903

Купчина изцедени, смачкани кенове от бира.

Това сме ние, присъствалите на Thrashing Mania IV, след края на концерта. Така поне се виждаме аз и двама от чилийските олдскуул траш метъли Nuclear http://www.facebook.com/nuclearthrash, след снощното им шоу в София, докато се настаняваме, за да си побъбрим на близката ограда до клуб The Box, отрупана с празни бирени кенове и бутилки.

"Беше много готино! Това е първото ни турне в Европа", ми разправят те със светнали щастливи погледи и го повтарят сякаш за да се убедят, че е истина. "Кой би повярвал, че ще стигнем дотук, а още повече, че хората по концертите тук ще са чували за съществуването на нашата банда? Някаква банда от Чили… странно е, защото ние дори не присъстваме в медийното пространство!", продължават. Това са вокалистът на бандата Matias Leonicio и китаристът Francisco Haussmann.

Nuclear (на снимката) са тук благодарение на бразилската букинг агенция Insano Booking (http://www.reverbnation.com/OfficialAmethyst#!/label/insanobooking) и олдскуул мецената Атанас Димитров. Европейското турне на къдравите тъмнокоси вентилатори върви заедно с италиано-метъл-мафиото дружинката Amethyst.

27 юни е един понеделник – наглед обикновен, който обаче бе записан в книгата на метъл събитията в страната ни под знака на Thrashing Mania IV. Между другото, за да държи нещата под контрол, човекът от Insano Booking пътува с тях, а освен това и той самият е в банда – забива дет метъл с ItSelf. С учудване откривам, че агенцията се грижи и за немските трашо-корове Contradiction, които наскоро празнуваха 20-годишнина…

Но да не се разпиляваме.

За мен това с (Thrashing Mania IV) и е четвъртият пореден рожден ден на заподозряното лице с псевдоним Саксъна, след като датата, на която той ни покани на предишната Thrashing Mania III, бе именно датата на собственото му рождение. Както умните древни гърци вярват – действията по време на представление (в театъра) водели до катарзис, сиреч пречистване. Ако си позволим да го перефразираме мънинко и ето ти: прераждане. Да, точно така, всеки път, когато човек изживява нещо, което стига до душата му, той се ражда наново. Отново и отново… Така е и сега. За пореден път. Стана малко трансцедентално, но какво друго освен такова си е изживяването на концерт, когато наистина си там. И когато позволяваш да бъдеш превзет от изкуството, каквото, колкото и да е непонятно за мнозина, е и метъл музиката!

Но да се концентрираме над току- що преминалия атестат, че трашът не е тривиално изкуство, което поне хиляда човека за минута биха са поръчали в ефира на някое БГ радио. Обаче тази вечер, макар и по-малко от 50 човека, сме дошли в столичния клуб, не за да въртим безцелно радиостанциите и да цъкаме есемеси. Не сме и пред монитора на компютъра, откъдето да кликаме "ще присъствам" бутона във Facebook-а, и да оставаме пред компютъра, докато събитието, за което сме отбелязали това по-горе, вече се случва. Не, не сме от тия. В клуба сме, за да се кефим на истинска, яка, безкомпромисно изсвирена музика на живо. 

Без да пропускам да подметна едно "Честит рожден ден, Наско!", когато пристигам до The Box-a, се оглеждам колко народ има отпред, и се захващам за сметки колко са в сравнение с предишните издания на този фест. Присъствала съм на абсолютно всички от първо издание насам и с един поглед установявам, че хората, които уважават това смело ъндърграунд начинание, са едни и същи всеки път. Е, това е то–die hard. Все същите, само дето дънковите им елеци са натежали с някоя и друга нова нашивка или значка.

В 8часа на сцената са заели позиции италианците. Amethyst (http://facebook.com/officialamethyst.band) са скромни, но амбициозни младежи. Стържат си кротко от 3-4 годинки насам и ето ти през 2011- имат сделка! Тъкмо подписали с гръцкия независим, също така скромен, но амбициозен, лейбъл, Sleazy Rider Records, и на път из Европа, добре приемани и печелещи фенове. Дебютният им диск е вече факт, казва се "Time Of Slaughters", издаден е тази година и вече си има и хитове, като безспорен фаворит е треснята "Welcome To Hell". Феновете, клатещи глави, почти залепили чела за сцената, го знаят и си го искат! Получават го в края на премерения гладък сет на групата, който включва почти всички песни с марка Amethyst. Нейни притежатели са: Antonino Lo Monaco – китара и вокал, Edoardo Priano – китара, Silvio Lo Monaco – бас и Alessandro Catalano – зад кормилото на трактора. Опа, така де, на барабаните, но с прякор Tractor (или Traktor изписват го и по двата начина). Не че е толкова бавен като трактор, изобщо не е, но кърти като тежкотоварна машина.

Punto Sudy обаче, барабанистът на чилийците, я кара на по-бързи обороти. Останалите в бандата, с които съставът е завършен през 2005, са: Matías LV – вокал, Sebastian Puente – китара, Francisco Haussmann – китара, Raimundo Correa – бас. С този състав е записан първият им дългосвирещ албум "Heaven Denied" през 2006, от който най-запомняща се е едноименната песен, която е пресъздадена и на видео. И, както може и да се очаква, на него мошът пред сцената се вихри, първият ред оплита коси в китарите на музикантите, които и без това вече са "замотани" със собствените си, като коте след игра с кълбо.

Nuclear като цяло са по-тежки от първата банда, и повечето им опит се усеща на сцената и като присъствие, и като свирене. Въпреки фал-старта с изключен микрофон на Matias, още с първите откоси става ясно, че ще има весело обикаляне в кръг и бутане, наречено още мош пит, и скачане на главата на другарчето, познато като крауд сърфинг. И така, чуваме отварящата "Belligerance" като инструментал, докато проблемът бъде овладян и с включването и на ала-Томарайския вокал, играта загрубява. Следваща резачка е "Criminal Solicitation" от актуалния албум от 2010 "Jehovirus", която с помощта на клипа към нея и YouTube се нареди сред любимите от този нов или по-точно последен засега, албум на бандата. Пилите на "Violence That Burns" от Ten Broken… и от "Dolo" Heaven… са безмилостни. Хората са плътно пред сцената и чилийците хвърлят по едно око през гъстите коси пред лицето им, за да се порадват на гледката. Кефят се.

Та, като споменах Арая по-горе, и нямаше как да не си спомним за Слейър (Slayer), когато си говорим за чилийци и траш метъл, ми се ще да отбележа, че е много вероятно да сте чули Nuclear в едно издание на Slatanic Wehrmacht Russia от 2008, а именно - компилацията "A Tribute To Slayer 25 Years", където се вижда следният надпис: NUCLEAR "Silent Scream" (Chilean Band - Slayer Cover). Кой ли не е правил кавър на Слейър, преработки на тази песен и на всичко де що е Слейър… Но както и да е, сещам се на първо време за този на полските детаджии Vader, но при чилийците песента е изсвирена близко до оригинала. И това е така, защото им е в стила, разбира се. Не по-малко слейърски са и техните авторски композиции, но това е то – Чили, бейби. Том Арая е личност, която не само е повлияла на световната метъл сцена, не само гордостта на Чили, но и уважавана персона, разпознавана дори от управниците на държавата. И само преди двадесет дена "получи ключа на града", в който е роден - Вина дел Мар, Чили, лично от кмета там. По-късно коментираме случката с момчетата от групата и те казват, че е странно, защото не е лесно да си метълист в Чили, защото "всички те гледат неодобрително".
 
Но докато се чудя дали ще забият или не този кавър, на резачката тип Husqvarna се сменят зъбести дискове кой от кой по-опасни. "Asphyxia", "E-Faith" от албума "Ten Broken Codes" (2008), "The Pain You Asked For…" от "Heaven Denied", следва "Sadistic Method For Crime" пак от "Ten Broken Codes", както и едноименната "Heaven Denied". Естествено, вратовете се късат здраво, и без да усетим, "Brutal Yet Precise" е предпоследната за тази вечер. "Mindfucked CS" (от "Heaven Denied") е за чао. Оставаме без "Fake Messiah", която присъства в сет листа от предишния ден на шоуто в Румъния

Между другото, както личи и дори само от заглавията на парчетата, момчетата имат социална позиция, вълнуват се от проблемите на човека и притискащото го общество, разсъждават над локални и глобани теми и са директни, което означава и смели. Изградили са концепцията на бандата, като са внимавали за всеки елемент. Което няма как да не направи добро впечатление.

А за това, че са считани за най-активната група от Чили, вероятно си има причини, а сигурно не случаен е и фактът, че именно те са били съпорт на групи като Voivod, Forbidden, Brujería, Destruction и прочее на концертите им на местна почва.

За следващото, пето поред и последно по думите на организатора, издание на маниашкия фестивал се гласи отново нещо добро. Може би бандата този път е няколко идеи по-известна от тези, които Насо Саксъна доведе досега. Но да не разваляме изненадата.

Да си куфеем кротко дотогава, пък благата вест сама ще си дойде.

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички