Изгрев с Уикеда и Помориънс на July Morning в Бургас


Изгрев с Уикеда и Помориънс на July Morning в Бургас

4492

Община Бургас организира празнично посрещане на първия юлски изгрев и тази година.

За четвърти пореден път градската управа ще направи мащабен концерт на познатия на всички централен градски плаж с богато стилово разнообразие. За отличното настроение на присъстващите ще се погрижат родните пънк-ска веселяци Уикеда (фронтменът Ерол Ибрахимов на снимката) и Оги 23, не по-малко атрактивните Дъ Помориънс (The Pomorians) и Кю-чек (Q-chek), местните хип-хоп титани Нокаут, етно-метълите Смолмен (The Smallman), младите надежди Downslot.

Специален гост и водещ на програмата ще бъде познатият на всички меломани Сърмата Хари.

Началото на купона е в 21.00 часа на 30 юни. Вход свободен. 

Община Бургас и "Блек флаг" са се погрижили за пълния комфорт на зрителите. Както всяка година, ще бъдат подсигурени екипи от водни спасители, които ще патрулират през цялата нощ, за да предпазят празнуващите от инциденти. Храна и напитки ще има в изобилие. Подготвени са различни атракции, например възможност за изработване на временна татуировка. За допълнително настроение са поканени улични артисти и акробати, жонгльори, които ще започнат да вдигат градуса на настроението още през ранната вечер. На плажа ще има запалени празнични огньове, както и струпани дърва за онези, които желаят да си стъкнат свой огън отделно.

July Morning ("Джулай Морнинг") или накратко Джулаят (по името на известната песен на Юрая Хийп от 1971) е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-е години на миналия век. Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

Джулаят е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че се е появил като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Посрещането на изгрева е било като едно ново начало за по-добро бъдеще.

Джулаят се празнува днес от различни по възраст и интереси свободомислещи хора.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички