Илия Луков и Любка Рондова на Петровден в Етрополе


Илия Луков и Любка Рондова на Петровден в Етрополе

5505

Илия Луков и Любка Рондова ще заемат специално място в празника на Етрополе - Петровден.

Концертът ще се състои на централния площад от 19.00 ч. днес, като кметът на общината - инженер Богомил Георгиев, ще поведе традиционното "Най-дълго хоро на света".

На събитието ще присъства министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, както и специални гости от чужбина, по покана на кмета на града. Всяка година на Петровден, когато е и празникът на Етрополе, неговите жители отдават почит пред паметника на загиналите във войните етрополци. Важна част от тържествената програма по случай празника ще бъде участието на Илия Луков и Любка Рондова.

Празникът на Етрополе води началото си от второто десетилетие на XX-и век. На Петровден през 1927 при особено тържествена обстановка и в присъствието на Н.В. Цар Борис ІІІ, министри, военни и много официални лица е открит паметникът на загиналите във войните етрополци. Той е построен по инициатива на Етрополската културно–просветна дружба в София, основана през 1904, и с доброволни дарения на стотици етрополци. Гордата фигура на българския войник увековечава паметта на загиналите за свободата на България етрополци през периода 1868 - 1918. Под фигурата на войника е изсечен следният текст като послание към поколенията: "Пътниче, като си отидеш, разкажи, че за свободата на Родината и брата-роб умряха те!"

Пълната програма на събитието вижте тук.
 
Както MySound.bg извести, дуетният албум "Хоро се вие" на Илия Луков и Любка Рондова на аудио и DVD е в музикалните магазини от "Орфей Мюзик" и с медийното съдействие на БНР.

Запазени до днес и внасящи радост във всекидневието на етрополци са традиционните празници: "Пеене на пръстените", Атанасовден, "Празник на етрополските зетьове" и Петровден.

Градът привлича многобройни туристи всяка година и с природните си забележителности: Варовитец, Чертиград, Орлов камък, Грохотака, Кози дол, Беликаша, Бачийще, Враната вода и Куклите.

Още от Уърлд/Латино


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички