Турбо-фолк метъл от Pero Defformero в София


Турбо-фолк метъл от Pero Defformero в София

3906

Прогресив турбо-фолк метъл шайката Перо Деформеро (Pero Defformero) ще изнесе концерт в софийския клуб R.B.F. на 1 октомври.

Това ще бъде първата хедлайнърска изява на веселата група в България.

Сърбите ще изпълнят всичките си хитове, станали любими на българските меломани – "Gotičarka", "Kauboj", "Kako Da Ti Kažem Brate", "Ferrari", "Dosli Smo Do Kraja Puta" и много други, както и съвсем нови песни от предстоящия им втори албум.

Събитието е по повод четвъртата годишнина на Metal Hangar. Гостите ще пристигнат ден по рано и ще останат три дни в София. Скоро ще бъдат обявени местата на пре- и афтърпартитата с Перо Деформеро. Едната от подгряващите групи ще бъде софийската банда 5-о чувство, която преди дни завърши лятното си турне и ще отпразнува 3 години на сцена на 1 октомври.

Втората съпорт формация се доуточнява. Към събитието има засилен  интерес -  голяма част от билетите вече е изкупена, уточняват организаторите. Много студентски компании са решили да отпразнуват с този концерт началото на академичната учебна година. Пропуските са общо 250, като могат да бъдат закупени на цена 22 лв. само от системата на Eventim.  Вратите на клуба ще бъдат отворени в 18.30 ч., Перо Деформеро ще бъдат на сцената към 20 часа.

Концертът се организира от почитатели на групите с любезното съдействие на предаването "От Другата страна" по радио Варна с водещ Мартин Николов, Metal Hangar 18, BG Music News, www.vayer-electric.com , клуб R.B.F., рок-бар "Фенс" (Fans) и бар Thrash Zone.

Перо Деформеро сa пародия на турбо-фолка. Същевременно групата се представя за мафиотски клан. Фронтменът изглежда като изпълнител на такъв стил музика - с кичозни дрехи и много злато и бижута по себе си. В репертоара на сърбите освен собствените им песни често присъстват кавърверсии и миксове на известни хард рок и хеви метъл песни като "Child In Time" на Deep Purple, "Master Of Puppets" на Металика (Metallica), "Stairway To Heaven" на Лед Цепелин (Led Zeppelin) и други, но с турбо-фолк текстове, както и хеви метъл варианти на турбо-фолк песни.

Първата идея за съчетаване на хард рок и хеви метъл с турбо-фолк идва в началото на 1990, когато Саша Фриш, китарист от Нови Сад, написва песен, наречена "Veče Na Plaži" ("Една вечер на плажа"), записана по-късно като "Ostavljen sam ja" ("Аз бях изоставен"). Фриш се присъединява към Драган "Снеки" Йованович, който направил аранжимента. И двете парчета са записани през 1993. След пристигането на вокалиста Желько Йойкич, Фриш композира още една песен, озаглавена "Srca tvoga plam" ("Блясъкът на твоето сърце"), по-късно записана като "Došli smo do kraja puta" ("Дошли сме до края на пътя"). За да продължат, на Фриш му била нужна цяла група и Тибор Лакатош (бас китара) и Срдан Милованович (барабани) се присъединили към състава. Той е кръстен на герой от комикс на Алън Форд. С увеличаване на количеството материал възниква идеята за запис на цял  албум и през лятото на 1994 музикатите отиват в студио Pro Sound в Нови Сад, за да запишат дебюта.

"Pero Defformero" е издаден през есента на 1995 чрез лейбъла Music YUser. Албумът съдържа девет песни, а към една от тях - "Srca tvoga plam" ("Пламъкът на сърцето ти"), е заснето промоционално видео. След издаването на проекта, Йойкич и Лакатош напускат и биват заменени от Горан Бишевац (вокал) и Мирослав Миятович (бас). Тогава групата записва втория си албум - "Pero Defformero II" (известен още като "Nazovi drugi album", или "Napalm", "Nitro", "Turbo", "Disko"), който обаче не е официално издаден. През това време групата сменя състава си, включвайки Слободан Станойевич на мястото на Милованович на барабаните. Поради неразбирателства, те се разтурят през 1997.

Повторно завръщане: 2003-2010. Почитател разпознава някои от членовете, убеждава ги да се съберат и отново да започнат да свирят след седемгодишна пауза през 2003. След кратки изяви и малка пауза групата влиза в студио Mr. Big през 2006. Демото - съдържащо 4 песни, продуцирани от Драган Йованович, е  представено на страницата на бандата в MySpace. Някои от изпълненията присъстват и в дебюта, но са презаписани и преименувани. Съставът на групата се сменя за последно, когато басистът Миятович напуска поради лични причини и бива заменен от Ненад Ковачевич. Заедно музикантите вземат участие в сборния албум в чест на Джордже Балашевич, наречен "Neki noviji klinci i...", откъдето е и кавърът "Jaroslava".

Бандата записва дългоочаквания си втори албум в студио Piknik през януари 2008. Той съдържа нов материал и ремиксирани стари песни от "Pero Defformero" и неиздадената продукция "Pero Defformero II". Година по-късно, през януари 2009, "Undergrand" е издаден от Multimedia Records, заснето е и промоционално видео на песента "Dosli Smo Do Kraja Puta".

Групата продължава с промоутирането на новия си албум през 2010, представяйки и песен от предстоящия диск - "Sedmica" ("Седмица").

Още - на:

http://www.facebook.com/event.php?eid=203364539706892

http://www.eventim.bg/bg/bileti/pero-defformero-sofi-rbf-club-98023/event.html

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички